Hoppa till huvudinnehållet

Sagabion överlever årsskiftet

Publicerad:
Victor Estby och hans nystartade förening där han själv är ordförande ska försöka rädda sagabion i Åmål.
Victor Estby och hans nystartade förening där han själv är ordförande ska försöka rädda sagabion i Åmål. Foto: Rasmus Isaksson

En förening med styrelse har skapats för att rädda Sagabion i Åmål. Den utsågs under ett digitalt möte på onsdagskvällen, med Victor Estby som ordförande.

– Vi kommer ha ett ordinarie årsmöte i mars, säger Estby.

Åmåls kommun sade under året upp hyreskontraktet för Sagabion och fastighetsägaren Två Stenar annonserade ut lokalen. Nu har en förening med Victor Estby i spetsen skapats och tanken är att den ska ta över biografen.

– Vi bildade en förening med en styrelse via ett extra årsmöte under onsdagen. Det var inte ett ordinarie årsmöte eftersom det var första gången vi sågs. Det har vi senare i mars, säger Estby.

Styrelsen kommer att verka fram tills det ordinarie årsmötet. Därefter kommer den antingen väljas om eller så bildas en ny.

– Då kan kommunen förmodligen lämna över ansvaret över bion till oss. Efter det kan vi driva bion som ideell förening med stöd från kommunen istället, säger Victor Estby.

Estby gillar att det är en förening som driver bion.

– Då finns det ett annat engagemang. Vi har bland annat med folk från olika kulturföreningar och privatpersoner, säger han.

Allt inte klart

Det är än så länge för tidigt att säga att biografen är räddad, men föreningen och kommunen har kommit en bra bit på väg mot det målet.

– Vi har sagt att vi är beredda att ta över som förening. Kommunen sa tidigare att de skulle säga upp hyreskontraktet från och med januari, men nu när vi startade har de sagt att de kan skjuta upp det i tre månader. Sen är tanken att vi tar över, säger Victor Estby.

Föreningen har dock ännu inte diskuterat med fastighetsägaren, Två Stenar.

– Vi måste förstås ha en diskussion med dem. Innan det vet vi inte när vi kan komma igång, säger Estby.

Vissa delar är långt ifrån klara hur de ska fungera. Kommunen äger till exempel formellt sett inredningen i biografen.

– Vi får se hur det blir med hyran, det är inte klart än. Men det var med en kommunrepresentant från kulturenheten på mötet som var positiv till projektet. Kulturenheten är villig att stödja oss om vi vill. De har dessutom erfarenhet av att driva en bio, så det känns bra, säger Victor Estby.

Föreningen består enligt Estby av en salig blandning medlemmar, i alla åldrar.

– Det är yngre, pensionärer och folk i medelåldern som jag själv. Jag ska erkänna att jag faktiskt inte känner alla än. Men det är ungefär hälften kvinnor hälften män, så det känns bra.

Nästa steg i arbetet är att ha ett konsulterande möte där arbetsuppgifter fördelas. Det mötet hålls tisdag den 1 december.

– Vi har många ledamöter som inte har en roll än. Sen är det flera som inte vill vara med i styrelsen men som vill göra annat. Vi kommer att bilda arbetsgrupper, styrelsen ska inte göra allt. Vi kommer att komma överens om vad de andra ska göra. Dessutom finns det ett intresse från LSS som är intresserade av att göra saker som att vara värdar, städa och annat. Det känns jätteroligt, det blir som en "win-win situation", säger Victor Estby.

Det finns även planer på att starta en filmklubb i Åmål.

– Sagabion har inte haft det tidigare. Vi har många pensionärer i Åmål som gillar film men de måste åka till Säffle eller Dals Ed för att titta på vissa filmer, säger Victor Estby.

Enligt Estby finns det ett intresse för film i Åmål. Det har visat sig sedan kommunen tog över bion.

– De lyckades öka antalet besökare med både film och musik. Vi måste fånga det intresset, säger han.

Ett ansvar själva

När biografen kommer att öppna igen är inte bestämt. Då vi lever i osäkra tider försvåras all planering.

– Utan pandemin hade vi nog kunna sätta upp ett öppningsdatum, säger Estby.

Victor Estby känner också att han vill bemöta kommunens välvilja för bion på samma sätt.

– När de förlängde hyreskontraktet med tre månader kände jag att vi har ett ansvar från föreningens sida att komma igång och skapa struktur. Vi måste söka alternativa inkomstkällor ifall vi inte kan driva bion just nu. Vi kan inte bara kräva av kommunen att de ska lösa det. Vi får försöka att hitta intäkter tillsammans med dem, säger Estby.

Victor Estby och hans nystartade förening där han själv är ordförande ska försöka rädda sagabion i Åmål.
Victor Estby och hans nystartade förening där han själv är ordförande ska försöka rädda sagabion i Åmål. Foto: Rasmus Isaksson

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunFilmVictor Estby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.