Hoppa till huvudinnehållet

Konstkalender ska rädda tak i Gåsborn

Publicerad:
Lennart Aschenbrenner i sin ateljé. Han är en av konstnärerna som ställer upp med verk till Gåsborns egen konstkalender.
Lennart Aschenbrenner i sin ateljé. Han är en av konstnärerna som ställer upp med verk till Gåsborns egen konstkalender. Foto: Anders A. Aronsson

Konstnären Lennart Aschenbrenner är representerad på Moderna museet, men är också en av deltagarna när hembygdsföreningen i den lilla byn Gåsborn gör en egen konstkalender.

Konstkalendern ges ut av Gåsborns hembygdsförening och pengarna som projektet drar in, ska gå till ett mycket speciellt ändamål: en renovering av taket till samlingslokalen Klintgården, mitt i byn.

Sju konstnärer som bor i bygden eller har anknytning dit har ställt upp med konstverk till kalendern.

– Alla de konstnärer jag kontaktade om att vara med ställde upp med några verk och ville gärna stödja hembygdsföreningen. De har helt olika uttryckssätt, men kalendern blev en fin helhet och lyfter fram konstnärer med Gåsbornsanknytning, säger Anders A. Aronsson som producerar kalendern.

De som bidragit med sin konst är Lennart Aschenbrenner, Britt Aronsson, Kerstin Hugosson, Gunilla Hammar, Britt Grönlund, Inger Bengtsson och Dietrich Wulf.

– Det är trevligt att vara med och stötta Hembygdsföreningen som ju har stor betydelse för sammanhållning och trivsel i byn, säger Lennart Aschenbrenner, som är representerad på Moderna museet och många andra museer runt om i Sverige, i Danmark och Frankrike.

Britt Aronsson är guldsmed och skulptör - här visar hon sitt kalenderuppslag.
Britt Aronsson är guldsmed och skulptör - här visar hon sitt kalenderuppslag. Foto: Göran Dahlberg

Tidigare år har föreningen gett ut kalendrar med foton från bygden.

– Samtidigt som man ger stöd till den högst nödvändiga reparationen av Klintgårdens tak så får man för 150 kronor en konstutställning för hela året, framhåller hembygdsföreningens ordförande Lars Hammar,

Gåsborns konstkalender 2021 säljs via hembygdsföreningens sida på Facebook eller via hemsidan www.gasborn.com.

Artikeltaggar

FilipstadFöreningslivGåsbornKlintgårdenKonstKonstnär

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.