Under hösten har Föreningen Folkets Park betalat räkningar med sparade medel. I oktober sökte man om kommunalt bidrag för dessa fakturor.
Något beslut finns ännu inte om Föreningen Folkets Park ska beviljas ytterligare ett kommunalt bidrag på 400 000 kronor, pengar som man i höst i så fall skulle ha till att betala räkningar med. Redan tidigare i år, i våras, beviljades man samma summa.
Höstansökan gällde utgifter på cirka 670 000 kronor, till bland annat fjärrvärme, el och lån hos Handelsbanken. Från kommunalt håll gavs det först via beredande tjänstemän klartecken till ytterligare 400 000 kronor innan ansökan nummer två återremitterades politiskt för utökad handläggning.
– Föreningen önskar få frågan om resterande bidrag prövad och kommer utifrån denna önskan komplettera ansökan, säger biträdande kommundirektör Anna Wikstrand, som tillsammans med kultur- och fritidschefen Eriqa Lindsten berett ärendet.
Miljonbelopp vid årsmötet
Föreningen har dock egna medel att betala räkningar med och har så gjort i höst. Enligt förvaltningsberättelsen vid senaste årsmötet fanns då nära 1,1 miljoner kronor att tillgå.
Sedan dess har dock medlen minskat, enligt föreningens ordförande Marika Jakobsson. Hon vill dock inte berätta hur mycket pengar föreningen förfogar över idag, hon säger att den uppgiften är sekretessbelagd, men uppskattar att kontot krymper med mellan 80 000-150 000 kronor varje månad och enligt revisionen ligger man nu 300 000 kronor minus räknat på 2020 års resultat.
– Efter september så minskade våra inkomster drastiskt eftersom vår största hyresgäst, barnomsorgen, har flyttat ut och varken vi eller våra övriga hyresgäster kan bedriva någon verksamhet på grund av coronapandemin (viss verksamhet pågår dock, provtagning och vaccination, reds anm). Men, utgifterna rullar ju på och då måste vi bland annat ta av medel som förts över i ny räkning från de föregående årens ihopsamlade verksamhetsvinster, säger Jakobsson.
Om ni ändå hade/har pengar i kassan, borde ni inte ha använt dessa först att betala räkningar med innan ni sökte om kommunalt höstbidrag på 400 000 kronor?
– Den som vet hur denna typen av verksamheter bedrivs vet också att hela det kommunala bidraget ska räcka ända fram i maj, juni året därpå, efter att årsstämman i april är gjord och kompletta handlingar lämnats till kommunen innan några nya bidragspengar betalas ut. Står man som vi nu gör nästan helt utan intäkter så kommer inte pengarna att räcka ens till det nödvändigaste.
Har fått bidrag för corona
Arvika kommun har dock, förutom de 400 000 kronorna i våras, betalat ut ett coronabidrag till föreningen på knappt 40 000 kronor. När det sedan gäller bidragsansökan nummer två på ytterligare 400 000 kronor har alltså kommunen begärt in mer information om föreningens ekonomi och hur dess budget ser ut.
Anna Wikstrand, du och Eriqa Lindsten har ju inte bara berett folkparksföreningens bidragsansökningar utan även varit representanter för andelsägarna Arvika kommun på folkparksföreningens årsmöten och vid andra tillfällen. Borde inte ni känna till föreningens ekonomiska ställning och att föreningen haft betydande medel när ni fattat beslut om kommunala bidrag. Nu sa ni exempelvis ja i oktober till ett nytt kommunalt bidrag på 400 000 kronor trots att föreningen hade egna medel att betala räkningar med.
– Arvika kommun är andelsägare i föreningen Folkets Park och det har sin utgångspunkt i ett borgensåtagande kommunen fastställde när Parkhallen byggdes. Jag och kultur- och fritidschefen och representant för Arvika Fastighets AB har haft ett uppdrag från kommunledningsutskottet att i dialog se på framtida möjligheter för föreningen då både kostnads- och intäktssidan visar på utmaningar, i den delen finns bidraget med som en faktor, säger Anna Wikstrand.
Vill förbättra uteparken
Samtidigt som bidragsansökan nummer två på 400 000 kronor är under beredning pågår ett utredningsarbete där Arvika kommun är på väg att ta över fastigheten Parkhallen men där föreningen vill fortsätta driva uteparken som man äger.
De pengar som föreningen nu använder till att betala löpande räkningar med hade man tänkt att använda till att rusta upp uteparken, säger Marika Jakobsson.
– Pengarna från föregående års besparingar skulle räcka till att bygga om uteparken både med toaletter och till att renovera utedansbanan, efter detta skulle kontot vara tomt. Men pengarna räcker inte när de ska gå till Parkhallens omkostnader. Och om vi inte får hjälp att ställa om kommer föreningen bli tvungen att lägga ned och då övergår fastigheten till riksorganisationen Folkets Hus & Parker, för så står det i våra stadgar.