Hoppa till huvudinnehållet

Feelgood-författare skapar juldramatik i Sunnetrakten

Publicerad:
Författaren Karin Janson har skrivit en julkalender för ljudboksföretaget Storytel. Berättelsen utspelar sig i i närheten av Sunne, i en fiktiv värmländsk ort på 50-talet.
Författaren Karin Janson har skrivit en julkalender för ljudboksföretaget Storytel. Berättelsen utspelar sig i i närheten av Sunne, i en fiktiv värmländsk ort på 50-talet. Foto: Maria Hansson

Någonstans i trakterna kring Sunne ligger byn Lillforsa - i alla fall i Karin Jansons purfärska ljudbok, som blir årets julkalender på Storytel med start 1 december.

Karin Janson är en rutinerad feelgood-författare med rötterna i byn Stora Skedvi i Dalarna.

Hon har har tidigare skrivit flera böcker med handlingen förlagd till Dalarna. Nu valde hon - ivrigt påhejad av sin värmländska förläggare på Storytel - en annan miljö.

– Jag ville byta landskap och tänkte att det är så fint i Värmland. Jag tänker mig att Lillforsa ligger en bit utanför Sunne. Jag har varit där två gånger och det är ett vackert landskap. Många som kommer till Dalarna tycker nog också att det är vackert, men man blir hemmablind!

Damhockeylag

Inspirationskällan till berättelsen "Lillforsa Ladies" kommer dock från hembyn. Idén dök upp när hon hittade en gammal bild på ett damhockeylag som fanns där på 50-talet.

– Det är häftigt att kvinnor spelade hockey på 50-talet. Det är ett fenomen som är lite okänt, säger hon och berättar att hon senare fått veta att damlag fanns på fler orter vid den här tiden.

När hon fick frågan av Storytel om att skriva en följetong plockade hon fram sin idé och arbetet med att skriva började hon redan i fjol.

Uppdraget att läsa in boken gick till värmländska Ida Hallquist, välbekant från tv-serien Ack Värmland.

– Hon har verkligen rätt dialekt och de flesta i boken är i 20-årsåldern, som hon. Hon lyfter berättelsen! säger Karin Janson.

Levande - men fiktiv

Lillforsa är en ort där det finns två butiker, ett sågverk, skola; alltså en högst levande ort, men:

– Lillforsa är helt och hållet påhittat, säger Karin Janson.

Hon väljer också att skildra Lillforsa på 50-talet, en tidsera med både utveckling och konfliktytor.

– 50-talet var en väldigt spännande tid. Det hände mycket i samhället då. Det var en positiv anda och mycket av det gamla fanns kvar, med hemmafruidealet och gamla strukturer.

Att många har en bild av 50-talet som idylliskt, är tacksamt också för att bygga julstämning, tycker hon.

En klurig jul

För egen del har hon inte helt klart för sig än hur hon ska fira julen i år, detta pandemins krångelår. Nu är hon - och Ida Hallquist - ändå med och sprider julstämning.

Karin Janson konstaterar att det kommer ganska många böcker med jultema i vinter och det är något hon välkomnar.

– Det blir klurigt med jul 2020. Det är viktigt då med verklighetsflykt som en kalender ger och det känns fint att få vara en del av det, säger Karin Janson.

Artikeltaggar

FörfattareIda HallquistJulKarlstadLitteraturStora SkedviStorytelSunneVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.