Hoppa till huvudinnehållet

Bojkotta rean Black Friday

Publicerad:
Därför uppmuntrar vi alla i Värmland och Sverige att bojkotta Black Friday, av solidaritet med oss vårdarbetare och unga, skriver Ava Unger, Tove Lönneborg, och Tora Joby.
Därför uppmuntrar vi alla i Värmland och Sverige att bojkotta Black Friday, av solidaritet med oss vårdarbetare och unga, skriver Ava Unger, Tove Lönneborg, och Tora Joby. Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Black Friday genererar enorma mängder växthusgasutsläpp, vilket skyndar på den eskalerande klimatkrisen, skriver Ava Unger, Tove Lönneborg, och Tora Joby.

På fredag infaller readagen Black Friday. Detta hotar folkhälsan – både genom ökad risk för coronaspridning och genom överkonsumtionens bidrag till naturförstörelse och köttindustri. Enligt en ny forskningsrapport från FN ökar just miljöförstöring och köttindustrin risken för nya pandemier. Därför uppmuntrar vi alla i Värmland och Sverige att bojkotta Black Friday, av solidaritet med oss vårdarbetare och unga.

I fredags fastslog Folkhälsomyndigheten (FHM) at trängsel inte får uppkomma i butiker. De flesta svenskar lever i dag i regioner där de lokala restriktionerna avråder från alla inköp som inte är nödvändiga. FHM påpekade också att webbhandel inte löser problemet, eftersom risk för trängsel uppkommer vid uthämtningsställen. Därför var FHM:s uppmaning tydlig: “dra ner på inköpen”.

Uppmaningen är rimlig. Vi lever i en svår tid, som inte minst drabbar oss i vården. Hela samhället måste bidra till minskad smittspridning. Vi i miljörörelsen har tagit ansvar genom att ställa in fysiska möten och demonstrationer. Nu måste näringslivet ta sitt ansvar och ställa in Black Friday.

Så skriver du en debattartikel

Överkonsumtionen under Black Friday är inte endast problematisk i år. En ny vetenskaplig rapport från FN:s miljöpanel har kartlagt hur pandemier uppstår. Forskarna visar att miljöförstörelse och industriell djurhållning skapar stora risker för att virus ska överföras från djur till människor, där dessa virus sedan kan orsaka pandemier. Just nu beräknas 500 000 virus cirkulera bland djuren.

Ett sätt som risken för nya virus ökar är när vilda djur trängs undan från sina livsmiljöer, eftersom de då i högre utsträckning får kontakt med varandra och med människor. Överkonsumtionen under Black Friday bidrar till detta. Alla de prylar som säljs tillverkas av naturresurser – naturresurser som företagen får tag på genom skogsskövling, gruvbrytning och annan exploatering som går ut över djurens livsmiljöer.

Black Friday bidrar även till klimatkrisen, vilket också ökar risken för nya smittor. I permafrosten i Sibirien och andra nordliga områden finns gamla virus lagrade, som om permafrosten tinar kan sprida sig till både djur och människor. Dessvärre visar forskning att permafrosten redan börjat tina. Black Friday genererar enorma mängder växthusgasutsläpp, vilket skyndar på den eskalerande klimatkrisen.

Dessutom utgör köttindustrin en stor bov i dramat, enligt forskarna. Såväl sydostasiatiska “wet markets” med infångade vilda djur som våra svenska köttfabriker medför stora risker för att smittor ska uppkomma och spridas till oss människor, eftersom det är hög trängsel bland djuren. I den mån kunder under Black Friday köper särskilt mycket industriproducerat kött kan därmed överkonsumtionen bidra till ökad risk för pandemier även på detta vis.

Konsumtionen måste minska – både för folkhälsans och för klimatets skull. Ansvaret vilar tungt på Sveriges politiker, som borde motverka överkonsumtionen genom billigare reparationer, hårdare beskattning av råvaror och förbud mot miljöförstörelse (ekocid). Fram tills makthavarna gör detta kan vi agera som konsumenter. Därför uppmuntrar vi alla att tacka nej till köphetsen, bojkotta Black Friday och istället njuta av en köpfri dag.

Ava Unger

Sjuksköterska och styrelseledamot i Fältbiologerna

Tove Lönneborg

Ordförande för Fältbiologerna

Tora Joby

Ordförande för Värmlands Fältbiologer

Artikeltaggar

Black fridayButikerCoronavirusetDebattFältbiologernaFolkhälsomyndighetenKlimatKonsumtionKöttproduktionNaturskyddShopping