Hoppa till huvudinnehållet

20 värmländska röster från nöjesvärlden om livet i pandemin

Publicerad:
Dotter, Nisse Landgren, Maja Rung, Martin Hederos och Björn Ling är några av de 20 värmländska röster som berättar om en omkullkastad arbetsvardag.
Dotter, Nisse Landgren, Maja Rung, Martin Hederos och Björn Ling är några av de 20 värmländska röster som berättar om en omkullkastad arbetsvardag. Foto: Carl Edlom/TT

NWT låter 20 värmländska artister, musiker, komiker och andra verksamma inom nöjesbranschen berätta som sin vardag under pandemin. De berättar om hur de mår, hur deras rådande situation ser ut och vilka förhoppningar de hyser inför 2021.

Foto: Carl Edlom

Erika Jonsson, countryartist:

"Blev nog fem år äldre detta år"

– För ett halvår sen mådde jag riktigt dåligt, men nu idag mår jag ändå bra.

– Pandemin har gjort att jag blivit tvungen att börja med nya saker och nu är jag snart färdigutbildad lastbilsförare med alla behörigheter man kan tänkas behöva. Det har stärkt mitt självförtroende och det känns befriande att snart kunna få in pengar på annat sätt än musiken.

– Har även skrivit mer musik än någonsin, fokuserat på gitarrspelandet och försökt hitta nya sound i mig själv. Som att komma ner på jorden, sjunka och sedan växa sig ännu starkare. Känns häftigt och hoppas att 2021 kommer vara ett ”vanligt” år så jag får komma ut och spela mitt nya material och visa upp en ny sida av mig. Jag blev nog fem år äldre detta år, känns det som.

Aktuell: Med julsingeln "Fira jul med mig".

Foto: Carl Edlom

Jonathan Hultén, musiker och artist:

"Förvirrande och skrämmande"

– Det känns ibland lite förvirrande och till och med skrämmande med tanke på allt som pågår, men överlag skulle säga att jag mår fint. Det är bara att göra det bästa av situationen.

– Många festivalspelningar och turnéer av blivit framskjutna och inställda, så det har blivit nödvändigt att enbart inrikta in sig på de saker som inte är kopplat till liveframträdanden. För att få det att gå ihop har jag börjat ta fler mindre uppdrag, mest illustrationsjobb. Att jobba hemifrån har gått utan problem.

– Min förhoppning är såklart att Covid 19 hamnar under kontroll så fort som möjligt, det skulle vara en dröm för oss alla.

Aktuell: Som soloartist och med bandet Tribulation som släpper album i januari.

Foto: Jörgen Brennicke

Sandra Andreis, artist och skådespelare:

"Vi behöver andlig spis mer än någonsin"

– Ekonomiskt är det minst sagt haltande men psykiskt mår jag bra tack vare daglig meditation och det faktum att jag haft mer tid att reflektera än normalt. Jag har haft turen att inte förlora någon anhörig, men den här hjärtskärande tiden har fått mig att fundera mycket över sårbarhet på alla plan, både individuellt och kollektivt. Vi behöver hitta nya vägar att mötas och min egen medicin har varit att våga vara i allt det dysfunktionella, att inte fly utan istället möta känslorna med hela min kropp och själ. Det har i sin tur gjort att jag har börjat skapa utifrån nyförvärvade insikter och en ännu starkare vilja att förändra. Oväntat nog ger det tillfredsställelse och hopp mitt i ovissheten.

– Jag har varit med om flera inställda uppdrag men har kunnat jobba lite med röstjobb och den kommande SVT-serien "DEG". Personligen har jag fått skjuta på släppet av min kommande ep och är beroende av stöd från Tillväxtverket för att täcka hålen, men jag ska läsa in ljudbok i december och jobbar järnet med ett musik- och scenkonstprojekt som jag hoppas kan generera desto mer inkomst i vår.

– Jag hoppas att vi hittar nya vägar och att regeringen stöttar nytänkande initiativ för att få igång kulturlivet igen, både för oss kulturarbetare och publikens skull. Vi behöver andlig spis mer än någonsin och så länge det finns utrymme att flyga och arbeta på alternativa sätt i andra branscher, finns det såklart utrymme i kultursektorn. Jag hoppas verkligen vi får möjlighet att mötas mer och att vi kan implementera lärdomarna från 2020. På ett personligt plan hoppas jag kunna spela live och förverkliga det jag skriver på just nu. Det handlar om just vikten av att mötas.

Aktuell: Med en cover av Elton Johns "Nikita". Singeln är gjord till förmån för utsatta kvinnor.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nisse Landgren, musiker:

"Ekonomiskt är det en ren katastrof"

– Jag mår bra. Insjuknade i corona redan i mars och är sedan länge frisk.

– Just nu är det arbetsmässigt absolut tvärstopp och jag vet lika lite om framtiden som alla andra. Sedan den 13 mars till årets slut så har cirka 100 arbetstillfällen ställts in eller skjutits på framtiden, i vissa fall har konserter redan flyttats flera gånger. Ekonomiskt är det en ren katastrof, men som tur är så har jag en underbar hustru som jag har lyckan att få dela livet med. Så på det personliga planet är allt positivt. Jag har inte varit hemma så länge i sträck på trettio år.

– Förhoppningen är att färre och färre människor smittas. Att färre människor dör. Att vaccinen fungerar utan svåra biverkningar. Att kulturlivet i Sverige och världen kommer igång innan det är helt kört. Vi människor behöver kultur, både utövare och konsumenter. Men kanske framför allt – att världen går mot fred, försoning och en bättre miljö.

Aktuell: Med julskivan "Christmas with my Friends VII".

Foto: Carl Edlom

Carl Olof Berg, dansare och koreograf:

"Stiltje och storm om vartannat"

– Att överleva katastrofen är större än själva katastrofen. Den tanken ger mig kraft och riktning just nu. Jag mår efter omständigheterna bra och upplever mening och kärlek i mitt liv.

– Det råder stiltje och storm om vartannat. Både lugn, ångest och pepp. Som att guppa runt i ett hav av kontraster och motsägelsefulla känslor. Precis som vanligt, tänkte jag nu, fast akut ovanligt. Det mesta har ställts in men lite har jag kunnat möta publik. Tacksam över att överlevt ekonomiskt och själsligt än så länge.

Min förhoppning är att allt inte ska återgå till det gamla normala. Nytt, är ledordet.

Aktuell: Med den inställda uppsättningen "Hela havet stormar".

Foto: Carl Edlom

Johanna Jansson, artist under namnet Dotter:

"Hjärnskakning, corona, axeloperation"

– Jag är ok men har haft en lite otursam höst med hjärnskakning, corona, axeloperation på grund av gammal skada och nu en bruten tå. Mår i alla fall bra och försöker tänka positivt.

– På grund av axeln har jag inte kunnat jobba, men alla spelningar har dessutom ställts in en efter en. Nu i december kommer vi göra några livestreamade konserter istället.

– Jag har inte mycket förväntningar på att coronan kommer lugna sig helt men förmodligen kanske den minskar och att det öppnar upp sig lite mer så att man i alla fall kan samlas i en mindre skara och ha mer exklusiva spelningar för färre personer.

Aktuell: Med singeln "Vintern jag var sexton".

Foto: Carl Edlom

Mats Bäcker, fotograf:

"På konkursens rand"

– Jag mår rätt bra, men är trött på tv-serier och live streamningar. Det har varit väldigt bra för mig jobbmässigt och mentalt tills för ett par veckor sedan. När hoppet tändes för 300 i publiken satte hela teaterbranschen igång igen med planering och massor av samtal och uppdrag. Sen gick luften ur.

Sedan i mars jag har haft färre, men roliga jobb. Har haft nästan halverad omsättning, men kunnat deltidspermittera mig. Jag har haft många fler affischfotograferingar för de flesta teatrar har satsat framåt. Men sedan de senaste veckorna vågar många inte ses alls. Mina största uppdragsgivare är privatteatrarna i Göteborg och Stockholm. De är på konkursens rand nu. Det är tråkigt ekonomiskt för mig, men ännu mer för många av de jag jobbat med väldigt nära många år är som min familj. Många uppdrag som ställts in bland annat på min kära Värmlandsoperan. Jag skulle kunna hålla på med många andra saker nu, men för tillfället har energin runnit ut.

– Min förhoppning är ju naturligtvis att det här skall sluta och att vaccinet kommer fort. Att folk liksom jag bara längtar efter att kasta sig tillbaka till teatersalongerna och konserthusen. Som jag saknar att se opera, dans, teater, cirkus och konserter!

Foto: Carl Edlom

Maja Rung, skådespelare:

"Det stora teaterhuset är så tomt"

– Jag mår bra. Jag har haft corona och hoppas på antikroppar.

– Jag jobbar på Stadsteatern i Stockholm och repeterar föreställningen "Kulla Gulla". Vi repeterar med avstånd, åtta personer i taget och premiären har fått skjutas på. Det är verkligen märkligt för det stora teaterhuset är så tomt på kvällarna för vi spelar inga föreställningar just nu.

– Jag hoppas oerhört på en nedgång av smittan och att vi snart kan få börja fylla våra salonger igen.

Aktuell: Medverkar i årets julkalender "Mirakel" i SVT.

Foto: Privat

Anders Nordlund, musiker:

"Ovissheten inför framtiden psykiskt påfrestande"

– Jag mår efter omständigheterna bra. Jag har hittills lyckats hålla mig undan från Covid 19. Däremot är ovissheten inför framtiden psykiskt påfrestande.

– Jag kan EJ jobba på det sätt jag gjorde innan på grund av restriktionerna. Alla jobb/spelningar är inställda för en lång tid framöver och har varit så sedan den 12 mars i år. Då mina företag ligger vilande har jag för tillfället ersättning från A-kassa. Jag håller även på att planera och bygga upp annan verksamhet inom musiken utifall pandemin visar sig bli lång.

– Jag hoppas ju verkligen att pandemin släpper sitt grepp så vi kan återgå till det normala, risken finns väl att pandemin förstört såpass mycket i vår och även i andra branscher så det inte går att reparera.

Aktuell: Som sångare och gitarrist i Fernandoz.

Foto: Carl Edlom

Stefan Clarin, skådespelare, musikalartist:

"Vi klarar det här, håll ut!"

– Jag mår bra, trots den rådande situationen, men visst känner jag liksom mina utövande kollegor en oro för var vi kommer att hamna efter denna tuffa tid.

– Under hösten har jag återigen fått avsluta mitt arbete på teatern vilket också hände mig i våras. Mina tankar går till kulturen och oron kring alla fantastiska teatrar i vårt avlånga land. Måtte de överleva denna pandemi och resa sig igen.

– Jag är till naturen positivt lagd och tror att om vi alla tar eget ansvar och lyssnar till råden från experterna, så är vi snart ute på andra sidan. Vi klarar det här, håll ut!

Aktuell: Med ”Camera” på läns- och musikteatern Spira i Jönköping.

Foto: Martin Hedman

David Shutrick, artist:

"Året katastrofalt"

– Jag mår under omständigheterna bra. Vi har fått spelningar med orkester pop så det är bra. Annars har året varit katastrofalt. Jag hoppas som alla andra på ett vaccin eller att det försvinner.

Foto: Carl Edlom

Göran Samuelsson, artist och författare:

"Väldigt psykiskt påfrestande"

– Det är klart att det känns sådär. Hopplösheten smyger sig på samtidigt som det inte går att göra något åt situationen. "Sitt still i båten" är ett begrepp som fått en helt ny innebörd. Men jag har stor respekt för viruset, hyser tilltro till myndigheterna och gör således som man säger. Håller mig undan och försöker hålla ut.

– Just nu kan jag inte jobba med annat än att hålla igång spelandet och memorera texter. Tidigare i höst har jag kunnat turnera lite grann med min föreställning "Flaksommar". Dock blev väldigt många av de bokade spelningarna aldrig av. Dessa hoppas jag få spela någon gång i framtiden. Kanske nästa vår?

I somras släppte jag ett album "TupilaK" och då gjorde jag och bandet en livestreamad releasekonsert som sändes från min lada. Det kändes just då ganska fräscht och var ett sätt att försöka tala om för världen att mitt nya album var klart. Men jag kan inte se någon framtid med livestreamade konserter. Det är min högst personliga åsikt. Musik och konserter är att betrakta som mänskliga möten där det mesta av det finstilta försvinner om publiken inte är på plats. Samtalet går förlorat. Urtråkigt!

– Framtiden känns knepig. Så länge jag har råd tänker jag fortsätta mitt värv. Men i och med att det inte går att planera något är det svårt att hålla ångan uppe. Allt som bestäms just nu är preliminärt och det är så klart väldigt psykiskt påfrestande. Och utan inkomst kommer det självklart inte heller fungera i längden. Men förhoppningsvis blir det några konserter även nästa år? Det är i varje fall vad jag hoppas!

Aktuell med "TupilaK".

Foto: Carl Edlom

Simon Öman, musiker och artist under namnet Sam Florian:

"Sjukt tråkigt att inte kunna spela"

– Jag mår bra trots omständigheterna. Försöker skriva och spela in så mycket musik jag kan just nu.

– Nästan alla spelningar för mig i år har blivit inställda så jag har valt att fokusera mer på produktion. Det är sjukt tråkigt att inte kunna spela live men förhoppningsvis löser det sig under 2021.

– Jag släpper ny musik under 2021 och hoppas på att kunna turnera så snart som möjligt. Jag hoppas vi kan konsumera kultur på samma sätt som före pandemin.

Aktuell med sin cover av TSOOL:s "Sister Surround".

Foto: Carl Edlom

Stella Broos, konstnärlig ledare för Alma Löv och Residens Gunnerud:

"En utmaning att hitta motivation"

– Mentalt har ovissheten gjort det svårt att hitta ett tillstånd som man kan acceptera och befinna sig i eftersom man vet att situationen kommer ändra sig, men inte när och i vilken riktning. Man vet inte vart man ska rikta sin energi och ovissheten gör att man stundvis blir handlingsförlamad. Men vi fick en väldigt intensiv sommar då vi kunde genomföra både utställningar och ett konsertprogram, vilket jag är väldigt tacksam över. Däremot har vi ställt in den mesta av vår planerade verksamhet under hösten och vintern. Just nu försöker jag planera 2021, men det känns ibland som en utmaning att hitta motivation och kraft. Vi har för tillfället inga planer på att skapa till exempel digitala event, men vi planerar att gå igenom vårt filmarkiv med bland annat konserter från sju år tillbaka. Vi får se när och hur materialet kan visas, men förhoppningsvis är Covid 19 över när vi är klara med redigering av materialet.

– Jag har många förhoppningar inför 2021, men kort sagt att vi kan se det som en möjlighet att omvärdera vissa saker som är viktiga både i samhället och våra privata liv. Och givetvis hoppas jag att vi snart ser ett slut på pandemin.

Foto: Carl Edlom

Erik Axelson, komiker och arrangör:

"Anpassat verksamheten efter verkligheten"

– Jag mår bra men har ganska tråkigt, saknar publikkontakten och att få arrangera event. Man kan säga att jag levt under näringsförbud större delen av året när det gäller liveuppträdanden och arrangerande av event. Under en period körde vi event med 50 personer, men dessa gjorde jag mest för att få hålla igång då de förstås gick med ekonomisk förlust. Men har anpassat verksamheten efter verkligheten och levererar idag en hel del tjänster digitalt. Skaffar fram konferencierer, moderatorer och underhållare för digitala event. Det tog ett tag innan vi fick till det, är en helt annan sport jämfört med att uppträda för en livepublik. Men nu har vi fått rutin och får till det bra.

– Jag klarar mig genom att falla tillbaka i gamla yrkesroller och jobbar mest som snickare idag. Räddningen för mig är att jag inte har några fasta utgifter som hyror eller fast anställda i min verksamhet.

– Är tyvärr lite pessimistisk inför 2021. Väldigt trött på att ställa in och flytta fram event så jag avvaktar för stunden och planerar inga arrangemang för 2021 ännu. Men den största farhågan är att våra samarbetspartners i form av krogar, teatrar med flera inte kommer finnas kvar när vi ska igång igen. Så min vädjan till läsarna är att om ni vill ha ert favoritcafé, restaurang, teater kvar så borde årets julklappar bestå av presentkort i just dessa verksamheter.

Foto: Carl Edlom

Nikke Ström, musiker:

"Har klarat mig från sjukdom"

– För egen del är det ganska okej! Jag har hittills klarat mig från sjukdom, men det är ju dessvärre andra i min närhet som drabbats.

– Jag har kanske gjort tio konserter för 50 personer sen helvetet bröt ut i mars, men har fått cirka 50 spelningar inställda, och man kan ju inte heller ha nån framförhållning så länge läget är så här osäkert. Som tur är har det blivit lite studiojobb: vi har gjort och släppt ”Allting Börjar Klarna" med Nynningen. Färdigställt ny platta med GudiBrallan som kommer våren 2021, och just nu håller vi på att spela in Stefan Sundströms nya platta som släpps nästa år.

– Förhoppningsvis kommer det snart ett vaccin som gör att vi så småningom kan återgå till mer normala rutiner.

Aktuell med: Bland annat Nynnigens album ”Allting Börjar Klarna".

Foto: Sofia Mustaniemi

Lineah Svärd, sångare, musikalartist:

"Kalendern gapade tom "

– För tillfället mår jag bra och har tillförsikt men det har varit och är en tuff period. När allt omkring en vacklar så har det varit svårt att hålla sig själv flytande. I början av pandemin tappade jag gnistan. Jag känner dock att både gnistan och energi börjar komma tillbaks, även min kreativitet, nu sjunger jag i princip varje dag igen. Jag tror det gör min granne lugn för en dag kom hon och knackade på och undrade hur jag mådde, hon tyckte att det hade varit ovanligt tyst ifrån lägenheten.

Det kanske låter konstigt men på ett sätt har det varit lite trösterikt att vi alla är i samma situation, man har liksom inte varit ensam i oron.

– I början av 2020 hade jag precis börjat jobba med en produktion på Stadsteatern i Stockholm och jag gjorde en roll som jag verkligen njöt av. Vi hann dock bara spela föreställningen i två veckor innan vi fick stänga teatern. Jag sökte då jobb som matbud ganska direkt med rädslan för att bli arbetslös. I fem månader åkte jag runt i en lastbil och levererande mat i Stockholm, kalendern gapade tom från scenuppdrag och jag kände mig helt värdelös och tänkte att det var det sista jag gjort på scen. Men så en dag fick jag ett telefonsamtal ifrån teaterchefen på Stadsteatern som frågade om jag ville komma tillbaks. Jag lämnade nästan lastbilen där och då i ren lättnad. Så nu är jag åter igen på teatern men för tillfället blir premiärdatumet för föreställningen hela tiden framflyttat och beroende på hur framtiden blir så får vi se om och när vi kan möta publiken igen. Jag är i alla fall väldigt tacksam just nu, att få jobba med kultur när branschen går på knäna är få förunnat och jag känner att jag har fått perspektiv på vissa delar av livet. Jag ser många av mina vänner kämpa med att hålla ekonomin flytande och söka sig till de jobben som finns att tillgå. Jag skulle bara vilja ge dom en stor kram, men det får väl vänta till 2021 nån gång.

– Inför 2021 så hoppas jag att samhället återhämtar sig så snabbt som möjligt så att kulturen kan få komma tillbaks med full kraft. Jag saknar att få möta publiken, att få känna magin som sker i mötet när man står på scen. Så mina förhoppningar är att jag ska få jobba mycket med det jag älskar, ta del av mycket, mycket kultur och kramas mycket, mycket, mycket med nära o kära utan att ens behöva tänka på ordet ’corona’.

Foto: Carl Edlom

Magnus Stinnerbom, musiker:

"Viktig del av mitt liv helt satt på paus"

– Jag mår bra, tack. Det har verkligen varit ett prövningens år med mycket oro, ovisshet och stora utmaningar men nu är blicken riktad framåt igen och jag känner mig inspirerad inför kommande projekt.

– Självklart saknar jag att turnera med de olika band som jag spelar med. Det är en viktig del av mitt liv som är helt satt på paus. Det jag brinner för just nu är vårt pågående arbete på Västanå Teater med digitala sändningar för att på så sätt hitta vägar att fortsätta skapa konst och göra den tillgänglig för publiken trots att vi i inte får vara i samma rum rent fysiskt.

– Mina förhoppningar inför 2021? Massa vaccin! Massa musik! Massa publik! Massa respekt! Massa Kärlek! Typ så.

Aktuell: Med Västanå Jul, en konsertfilm som sänds digitalt.

Foto: Carl Edlom

Martin Hederos, artist och musiker:

"Lärt mig att ha en plan B"

– Jag tror som frilansare att det är väldigt svårt att självmant slå av på takten. Dels för att man ofta jobbar med något man tycker är fruktansvärt kul och dels för att man inte vill gå miste om de kontakter man har arbetat upp och ofta känner känslan att det bara är att passa på när det flyter på med uppdrag.

För min del var detta helt ärligt en välbehövlig paus och eftersom jag ganska länge försökt styra över till ett liv där jag är hemma mer och skriver och arrangerar musik så har jag kunnat falla tillbaka på det i den här perioden hittills när spelningarna försvunnit eller iallafall blivit väldigt mycket färre. Ett stort peppar peppar på detta. Jag har gjort musik till en tv-serie musik och arr-projekt med Hans Ek, nu sitter jag och skriver stråk-arr till Sofia Karlsson och förbereder skivinspelning nästa vecka med Stefan Sundström där jag är nån sorts medproducent.

– Min lösning blev till en början att ta tag i de projekt där det var en skiva i ugnen. 50-persspelningar började jag med i augusti och tyckte att det funkade hyfsat även om det såklart känns väldigt temporärt och ohållbart ekonomiskt för alla inblandade på sikt.

– Jag börjar väl inse att en del jag planerat för våren kanske kommer flyttas fram ytterligare, men hoppas ändå på att de lite smalare projekten jag håller på med ändå kan genomföras och att vaccinerna funkar och att stödpaketen hamnar rätt så att jag får ha kvar mina kolleger när det är dags. Framförallt mina ljud-, ljus- och backlinekollegor som har haft svårt att komma åt stipendier och inte har musikalliansen och sånt. Sen tänker jag att sommargrejer ändå kan bli av i friska luften. Men jag har lärt mig att ha en plan B och har fått jobba med min Fomo så blir inte allt för besviken om allt ändras igen.

Aktuell: Med bland annat Hederosgruppen och albumet "Osebol".

Foto: Carl Edlom

Björn Ling, musiker och komiker:

"Scenen är på många sätt det jag lever för"

– Jag är mycket med familjen och övar mycket på att spela olika instrument. Många saker som jag inte vanligtvis har så mycket tid för. Jag försöker skapa nya, roliga projekt. Men jag har inga betalda jobb, vilket är ett stort problem såklart.

– Jag och Johan Östling började turnera i mars med en ny föreställning. Men efter några föreställningar var det ajöss och god bye. Sedan dess har vi inte kunnat göra några scenjobb. Jag har kunnat permittera mig själv för att kunna klara mig. Man sliter järnet för att komma på saker som ge en inkomst. Vi har hela tiden fått ställa in och flytta fram, men den sista tiden har jag ´rent mentalt ställt in mig på att det blir ingenting. Det kommer inte att förändras på länge.

– Jag har en del föreläsningsprojekt och jobb som moderator på gång. Jag och Johan har en podcast som vi nu försöker lansera hårdare, vi har många lyssnare men än så länge är det inget som genererar pengar. Saknaden efter publiken är stor, att stå på scenen är på många sätt det jag lever för. Men jag klarar mig, jag blir deprimerad stundtals, men det kastar jag bort. Det gäller att hitta sätt att se ljust på tillvaron.

Aktuell: Med podcasten "Fem i topp".

Artikeltaggar

A-kassaAlma LövBjörn A. LingCarl Olof BergDavid ShutrickElton JohnErik AxelsonErika JonssonFernandozGöran SamuelssonJohan ÖstlingJohanna JanssonJonathan HulténLineah SvärdMagnus StinnerbomMaja RungMartin HederosMats BäckerNikke StrömNils LandgrenNöje/KulturSam FlorianSandra AndreisSofia KarlssonStefan ClarinStefan SundströmStella BroosSVTTillväxtverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.