Hoppa till huvudinnehållet

TV: Nu pryds Stora torget av årets julgran

Publicerad:
Årets julgran på Stora Torget. Foto: Helena Karlsson

Nu är årets julgran på plats på Stora torget. En 15 meter hög och 2,5 ton tung ädelgran står nu stadigt i väntan på att bli klädd.

– Det har gått ovanligt smidigt faktiskt, lättare än vad det brukar göra, säger Erik Lisshammar, koordinator på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Erik Lisshammar har skött valet av gran i 11 år och årets gran var han med och hämtade på Kvistrumsgatan på Råtorp. En gran som de faktiskt fick tips om redan förra året.

– Vi går ut till allmänheten vid månadsskiftet oktober-november och frågar efter granar och så hör de av sig och tipsar oss om granar som de tror kan passa.

Åtta granar ska placeras ut i år och den största hamnar på Stora torget. Två till hamnar i central Karlstad en vid Stadsbiblioteket och en på Hagatorget. Resterande hamnar i Väse, Skattkärr, Molkom, Vålberg och Edsvalla.

28 förslag kom in från allmänheten och som vinnare stod granen från Kvistrumsgatan. Ägaren Anders Frisk, 67 och hans hustru Agneta Frisk, 65, är glada att kommunen valt deras gran.

– Den är lite för stor för tomten och skymde och skräpade ner, så vi ville bli av med den, säger Anders Frisk.

– Det var väl en 20 man här klockan åtta i morse, med flera fordon, kranbil och stor trailer och alltihop. Det var duktiga killar som skötte det här.

Det är många som har frågat Anders Frisk hur gammal granen är. Han vet det inte säkert, men uppskattar att den är minst 50 år.

Kommer ni att sakna den?

– Ja, till en början kommer man nog sakna den, men man vänjer sig vid det också, säger han med ett skratt.

Artikeltaggar

Erik LisshammarJulKarlstadSamhälleTV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.