Stig Bertilsson (M): "Ganska bra, men tandlöst"

Publicerad:
Flera rika storstadsnära kommuner ägnar sig social dumpning. Problemen drabbar små landsortskommuner när det finns nedgångna fastigheter som riskerar att hyras ut. Foto: NWT Arkiv

En ganska bra, men samtidigt tandlös utredning. Det är den bedömning Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors har om Statskontorets kartläggning av social dumpning som bland annat drabbat Dalsland.

– Kartläggningen är i många delar bra, men också i vissa delar allt för tandlös när det kommer till åtgärder, säger Stig Bertilsson.

Bertilsson har varit ett av de kommunalråd i Sverige som varit mest drivande i frågan och bland annat uppvaktat civilminister Lena Micko (S) för att få till stånd en förändring.

"Alldeles för utbrett"

– Det är i dag alldeles för utbrett att vissa kommuner nära storstäderna ägnar sig åt social dumpning i små landsortskommuner, säger Stig Bertilsson.

Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, tycker att Statskontorets kartläggning är "ganska bra, men tandlös".
Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, tycker att Statskontorets kartläggning är "ganska bra, men tandlös". Foto: Conny Hultgren

Social dumpning är när en kommun aktivt uppmanar en person som inte kan försörja sig att flytta till en annan kommun. Den kommunen blir då tvungen att betala ökade kostnader som hyror, men också försörjningsstöd.

Statskontoret har på uppdrag av regeringen nu kartlagt hur detta går till och i en rapport lämnat ett antal förslag för att motverka detta.

Saknar sanktioner

– Det är välvilliga förslag och en del är viktiga som det om att klargöra för kommunerna att de inte har rätt att ställa som krav för fortsatt försörjningsstöd att berörda personer söker bostadsstöd utanför den egna kommunen, säger Stig Bertilsson.

Det måste sättas in någon form av sanktionssystem. /Stig Bertilsson (M)

Samtidigt menar han att det saknas konsekvenser för de kommuner som bryter mot detta.

– Det måste sättas in någon form av sanktionssystem. Exakt hur detta ska utformas får lagstiftaren återkomma med förslag om, säger Stig Bertilsson.

"Riskerar bli tandlöst"

Han tycker att förslaget att en länsstyrelse ska få i uppdrag att samordna länsstyrelsens uppdrag och initiera kommunal samverkan visserligen är bra.

– Men det riskerar också att bli ganska tandlöst. Jag tror inte att det räcker. Däremot skulle länsstyrelserna kunna fungera som ett kontrollorgan som ser till att Statskontorets förslag efterlevs.

Hur stort är problemet med social dumpning i dag i Bengtsfors kommun?

– Problemen finns ju och vi vet att det finns fastighetsägare som har kontakt med socialförvaltningar och aktivt tar hit personer med försörjningsstöd.

Civilminister Lena Micko (S), kan räkna med fler besök av Stig Bertilsson och hans kollegor.
Civilminister Lena Micko (S), kan räkna med fler besök av Stig Bertilsson och hans kollegor. Foto: Ali Lorestani/TT

Stig Bertilsson berättar att han, tillsammans med kollegor i andra svenska landsortskommuner, på nytt ska uppvakta Lena Micko.

– Det är ganska givet, säger Stig Bertilsson.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)Lena MickoPolitikSocial dumpningStig Bertilsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare