Hoppa till huvudinnehållet

Risken för smitta mellan djur och människa är liten

Publicerad:
Veterinären Hanna Strutz menar att djurägare inte behöver känna någon oro över att bli smittade av eller smitta sina husdjur.
Veterinären Hanna Strutz menar att djurägare inte behöver känna någon oro över att bli smittade av eller smitta sina husdjur. Foto: Henrik Lundbjörk

Andra vågen av covid-19 sköljer just nu över landet. Men hur stor är risken att djur och människor överför smittan sinsemellan? Dalslänningen har talat med Hanna Strutz, klinikchef vid Distriktsveterinärerna i Bäckefors, om djurägare behöver känna oro.

Enligt Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, kopplades det nya coronaviruset, covid-19, initialt till en djur- och livsmedelsmarknad i den kinesiska staden Wuhan. Mycket tyder på att smittan ursprungligen spridits från djur till människa.

Men trots det gör SVA bedömningen att smittspridning av covid-19 främst sker mellan människor, och att eventuell smittspridning från djur till människa, eller människa till djur, i dagsläget är försumbar.

– Man behöver inte vara orolig som djurägare, säger Hanna Strutz.

SVA skriver dock på sin hemsida att det finns rapporter som visar att viruset har påträffats i prover från bland annat katter och hundar efter att respektive djurägare insjuknat i covid-19. Hundarna har varit symtomlösa medan katterna hade övergående symtom från luftvägar eller mag-tarmkanal.

Kan inte uteslutas

Det ska i dagsläget inte finnas rapporter om att katt eller hund kan smitta människor, även om det inte kan uteslutas.

– Under sommaren och hösten har vi ju också sett i främst andra länder i Europa att minkar verkar vara extra mottagliga för smittan, säger Hanna Strutz.

För att förebygga eventuell smittspridning mellan människa och djur är den allmänna rekommendationen att man innan och efter kontakt med husdjur, inklusive produktionsdjur och hästar, tvättar händerna med tvål och vatten. Det är extra viktigt om man är sjuk.

Djurägare med bekräftad eller misstänkt covid-19 kan dessutom som en extra försiktighetsåtgärd begränsa sina kontakter med husdjur för att minska smittorisken.

Lokalt på veterinärstationerna i Bäckefors och Frändefors har det inte kommit in några fall med misstänkt covid-19, men verksamheterna har påverkats på andra sätt – främst i våras när den första vågen drog fram.

– Vi fick lämna ifrån oss hygienskydd, som till exempel handskar, till humanvården.

Det gällde även narkosmedel.

– Vi använder oss av samma narkosmedel så vi fick ställa in operationer och tandvårdsbehandlingar.

Färre planerade besök

Under hösten har de inte märkt av samma påverkan som i våras, men covid-19-smittan påverkar fortfarande verksamheten. Hanna Strutz uppmanar djurägare att tänka på restriktionerna.

– Vi är själva väldigt duktiga på att hålla dem och ber att även djurägare är det så att vi inte blir smittade. Vi är den enda veterinärjouren i området och vi måste säkerställa att alla djur ska ha tillgång till vård vid behov. Därför har vi färre planerade besök just nu och fler akuttider.

Artikeltaggar

BäckeforsCoronavirusetDistriktsveterinärernaNyheterSVA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.