Hoppa till huvudinnehållet

Regeringens näringspolitiska haveri

Publicerad:
Finansministern vill även utvidga kemikalieskatten till att omfatta kläder och skor vilket med kirurgisk precision kommer att bokstavligen rycka julklappar ur barnens händer, skriver Mattias Bäckström Johansson, Tobias Andersson och Eric Palmqvist. Foto Suvad Mrkonjic/TT
Finansministern vill även utvidga kemikalieskatten till att omfatta kläder och skor vilket med kirurgisk precision kommer att bokstavligen rycka julklappar ur barnens händer, skriver Mattias Bäckström Johansson, Tobias Andersson och Eric Palmqvist. Foto Suvad Mrkonjic/TT Foto: SUVAD MRKONJIC/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sannolikt är införandet av kemikalieskatten ett av regeringens största näringspolitiska haverier. I dag ser vi konsekvenserna av den näringslivsfientliga politik som den rödgröna regeringen har fört, skriver Mattias Bäckström Johansson, Tobias Andersson och Eric Palmqvist.

Julen står för dörren och med den sticker finansminister Magdalena Andersson (S) åter ner sin hand djupt i tomtens säck. Med den kemikalieskatt som regeringen infört blir många av de vanligaste och mest populära julklapparna ännu dyrare, såsom exempelvis köpet av en liten tv till barnrummet, ett nytt tv-spel eller vitvaror. Finansministern vill även utvidga kemikalieskatten till att omfatta kläder och skor vilket med kirurgisk precision kommer att bokstavligen rycka julklappar ur barnens händer.

Skatten slår fördelningspolitiskt hårdast mot barnfamiljer och mindre bemedlade, men har även har även haft en förödande effekt på handel och jobb i Sverige. Detta eftersom skatten länge inte togs ut på elektronik som köpts från andra länder. I utformningen av skatteuttaget saknas i princip helt incitament att ändra beteende i form av att köpa andra, mer miljövänliga produkter. Vidare är det naivt att tro att globala elektronikjättar som Samsung, Apple eller Sony skulle byta till mindre säkra brandskyddsmedel bara för att tillfredsställa en mikromarknad som Sverige.

Så skriver du en debattartikel

Sannolikt är införandet av kemikalieskatten ett av regeringens största näringspolitiska haverier. I dag ser vi konsekvenserna av den näringslivsfientliga politik som den rödgröna regeringen har fört. En undersökning publicerad av HUI Research visar på att kemikalieskatten slår hårt mot svensk handel, med uteblivna intäkter på 4 miljarder kronor och upp emot 2 000 förlorade arbetstillfällen. Effekten av skatten, som uppgår till som högst 448 kronor per vara, medför att vart tionde köp flyttas från svenska butiker till utländska hemsidor.

Trots detta har regeringen valt att höja skatten ytterligare sedan dess införande. Genom januariöverenskommelsen finns även planer om att bredda denna skatt ytterligare, från elektronik till att även omfatta kläder och skor – en manöver som I slutändan innebär att exempelvis en jacka blir 50 kronor dyrare. Förslaget har även kritiserats hårt av Postnord, Tullverket och Skatteverket. HUI Research pekar på att förslaget kommer att innebära ett bortfall på 1,3 procent i modehandeln och ett tapp på 4,6 procent i skohandeln. Det kan i sin tur medföra att 150 företag och 900 jobb försvinner.

Vi var, förvånande nog, det enda parti i riksdagen som motsatte oss införandet av kemikalieskatten, vars miljövinster är diffusa. Att regeringen sänkt värnskatten för de allra rikaste samtidigt som den steg för steg höjer skatten på barnfamiljernas julklappar är så långt ifrån andan i ”Karl-Bertil Johanssons julafton” man kan komma. Kemikalieskatten ger en dyrare jul, gör Sverige fattigare och när regeringen till slut tvingas inse detta kommer det bli svårt att få tillbaka de arbetstillfällen som försvunnit.

Mattias Bäckström Johansson (SD)

Tobias Andersson (SD)

Eric Palmqvist (SD)

Riksdagsledamöter och ledamöter i näringsutskottet

Artikeltaggar

AppleDebattEric PalmqvistHUI researchKläderMagdalena AnderssonMattias Bäckström JohanssonPostnordSamsungSkatterSkatteverketSonySverigedemokraternaTobias AnderssonTullen