Hoppa till huvudinnehållet

"Vinna teammästerskapet är jättestort"

Publicerad:
Förarna Robin Larsson och Mattias Ekström med teamet bakom. Chefen Joel Christoffersson längst till höger. Foto: JC Raceteknik

Ytterligare ett VM-guld i rallycross kunde firas i Värmland på onsdagen.

KYB Team JC från Kil tog hem teammästerskapet.

– Det är en stor dröm som går i uppfyllelse, säger 30-årige teamchefen Joel Christoffersson.

KYB Team JC, som drivs av Christofferssons företag JC Raceteknik och med Mattias Ekström och Robin Larsson i Audibilar, knep teamtiteln på 314 poäng, före Team Hansen, 298.

– Att vi gör det på första försöket är jättehäftigt. Vi hade ett bra år i fjol med EM-guld och dubbla nordiska guld. Jag trodde nog det skulle bli svårt att toppa det, säger Christoffersson.

Det blev också förarsilver genom Mattias Ekström och Robin Larsson kom sexa.

– Vi är väldigt glada, men lite besvikna att vi inte fick avsluta i Nürburgring ihop med teamet.

I branschen och bland bilfabrikerna räknas teamtiteln ofta högre än förartiteln, som får mest uppmärksamhet utåt.

– Att vinna teammästerskap är jättestort för det är många faktorer som ska stämma, med två förare på topp och mekaniker och allt. Det bevisar att vi varit bäst i år och vi har haft ledningen från första tävlingen.

Skype-skål

Teamet hade gärna utmanat Johan Kristoffersson en sista gång om förartiteln, men den riktiga chansen försvann egentligen ganska tidigt.

– Farten fanns, men man ska ha stolpe in och det hade inte Mattias. Det som slog ur luften var när vi hade tekniska problem i Finland och missade finalen och Johan gjorde det där rycket som han inte skulle få göra. Men vi vann i Höljes och i Riga.

Joel Christoffersson laddar för lite firande.

– Vi får skajpa med teammedlemmarna och skåla i champagne. Man måste ändå ta vara på chansen att fira för det är inte varje gång man vinner VM-guld och vet inte när det händer igen.

Du har kanske inte tänkt att det är sista gången?

– Nej, absolut inte. Vi är redo att börja ladda för nästa år och hoppas vara på startlinjen. Var och hur vet vi inte än.

"Nog första och enda gången"

Att behålla stjärnan Mattias Ekström blir en utmaning. Han skulle från början bara göra inhopp i Höljes, men det gick så bra att han tävling för tävling fortsatte hela serien.

– Det här var nog första och enda gången jag hade Mattias en full säsong. Men man ska aldrig säga aldrig. Mattias sa att han aldrig skulle köra en full säsong igen och nu gjorde han det. Jag får hoppas att han säger så nu också och har fel igen.

Dubbelt VM-guldfirande i Värmland: "En dröm som går i uppfyllelse"

Artikeltaggar

EKS JCJoel ChristofferssonJohan KristofferssonMattias EkströmRallycrossRallycross-VMRobin Larsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.