Hoppa till huvudinnehållet

Nytt samarbete fyller Årjängstravets stallbacke

Publicerad:
Peter Strömberg, Paw Mahony och Nathalie Blom har inlett ett samarbete med ettåringar.
Peter Strömberg, Paw Mahony och Nathalie Blom har inlett ett samarbete med ettåringar.

På många stallbackar runt om i landet finns det gott om lediga boxar.

Så var det tidigare även i Årjäng men nu är stallplatserna fyllda genom ett nytt samarbete mellan Paw Mahony och Nathalie Blom med Peter Strömberg.

– Vi vill försöka att göra något som kan sätta både oss själva och Årjängstravet på kartan, säger Mahony.

Anledningen till att det nu är fullt på Årjängs stallbacke är att Paw Mahony och Nathalie Blom har flyttat alla sina ettåringar till Peter Strömbergs träning.

– Det handlar om elva ettåringar. Det blev trångt hemma på vår gård och samtidigt står vi med en extremt fin ettårskull som vi vill ge de bästa förutsättningarna. Det är nog den vassaste kullen som jag har haft under mina år som tränare, det är hästar efter till exempel Orlando Vici, Maharajah, Nuncio och Broadway Hall som överlag har ett bra möderne.

För Peter Strömberg blir det här samarbetet ett lyft när det gäller antalet unghästar att jobba med.

– Jag hade en ettårig innan så nu har jag tolv att jobba med. Det är den här biten som jag tycker att det är roligast att jobba med så det är klart att det känns bra. Det här är ett intressant samarbete som det var lätt att haka på.

Sätta på kartan

Paw Mahony fortsätter:

– En fördel med att ha ettåringarna i Årjäng och inte på gården i Mangskog är att det blir en mindre smittorisk hemma. Vi har slitit lite med infektioner på våra starthästar under flera säsonger och förhoppningen är att vi nu ska komma undan en stor del av det.

Det finns andelar kvar att köpa in sig på i unghästarna och Paw Mahony ser en möjlighet att gynna hela regionen med det nya samarbetet.

– Det är här en ny grej för Årjängstravet och förhoppningsvis kan det här sporra de hästägare som finns i trakten att satsa. Vi vill försöka att göra något som kan sätta både oss själva och Årjängstravet på kartan. Jag tycker att det är fantastiskt roligt att tre så pass små tränare kan samla ettåringar av den här kvalitén.

Hittills har Paw Mahony varit i Årjäng en gång i veckan i snitt men framöver är tanken att han ska vara på plats två dagar i veckan.

– Det innebär att jag kommer att ha det största ansvaret för starthästarna hemma på gården och se till att det fungerar. Jag och Paw är vi nöjda med det hästmaterialet som vi har men det har varit lite strul med starthästarna. Nu känns det som att de är på gång igen så jag tror att vi kommer att få en fin vinter. Millmighty hade problem med halsen i sin senaste start och lär komma ut om några veckor igen, berättar Nathalie Blom.

Gynnar alla

Att stallen Mahony/Blom och Peter Strömberg nu har ett samarbete är också något som gynnar Årjängstravet som helhet enligt travbanechefen Johanna Karlin.

– Jag har länge trott att det skulle komma en norsk tränare till vår stallbacke men det har varit trögt. När Paw Mahony visade att han var intresserad blev jag jätteglad för kan vi lyfta våra lokala tränare är det såklart prio nummer ett. Samarbetet bidrar till en gemenskap som gynnar oss alla, säger Karlin.

Artikeltaggar

Årjängs travbanaNathalie BlomPaw MahonyPeter StrömbergTrav

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.