Tidigare i veckan tappade Wermlands brygghus upp sin första julmust. Några mindre försäljare, som Mastmagasinet och Almby gård, fick leverans redan under onsdagen. Till veckan når musten även Ica och Coop.
– Coop Värmland har beställt ungefär 100 lådor av oss, säger Hans Skan på Wermlands brygghus.
Rådande pandemi är en av anledningarna till att det blev just i år som bryggeriet började med julmust.
– Vi har tappat rätt mycket till restauranger och pubar och då måste vi hitta lite andra kanaler och då är dagligvarubutikerna en bra kanal, säger Hans Skan på Wermlands brygghus.
Det är en stor skillnad mellan musttillverkning och ölbryggeri.
– Ja, det är det. Det är väldigt mycket enklare. Det tar inte alls så lång tid, det är egentligen bara fördelar, säger Hans Skan.
Det fanns redan mustkompetens här?
– Vi har hållit på och labbat lite grann. Vi kanske ska försöka vidareutveckla det här med läskedrycker. Vi håller på och tittar lite på Tonic till exempel och labbar lite med det just nu så det kan säkert bli mer om det här funkar. Men det verkar det göra. Jag tror att vi sålt nästan hela första batchen.
Utöver julmusten har även en årlig säsongsöl kommit tillbaka: Wermlands winter.
– Öltypen kallas för en brown ale och den är ganska maltig i sin karaktär. Det är inte så mycket beska. Sen så är det rätt mycket toner av kaffe och choklad men det är inga sådana tillsatser utan det är sånt som kommer från malten, säger Hans Skan.
Och den passar bra till vissa saker på julbordet, men inte alla.
– Den passar jättebra till det feta på julbordet som revbensspjäll, korvar och Jansson. Men inte till sillen kanske, då ska man ha en annan öl.
Vilken?
– Där skulle jag dricka en pilsner eller en lager, något sådant, säger Hans Skan.
Wermlands winter lämpar sig även till pepparkakor med mögelost i advent.
– Brown ale funkar väldigt bra med mögelost, det är en jättebra kombo.
Och öl går även att använda som krydda i matlagning. Gärna vid långkok, så det kanske kan vara något för julbordets tjocka spjäll.
– Det ger väldigt trevliga smaker. Det blir fylligt på något sätt. Sen kan man experimentera med olika öltyper också.
Vilken dryck är viktigast för dig på julbordet?
– Normalt så trycker jag om att dricka en ljus lager eller pilsner. Det tycker jag funkar till den mesta maten, gärna i kombination med lite snaps.
Och snaps är också något som Wermlands brygghus laborerar med.
– Vi har tillstånd för att tillverka sprit och vi har börjat bränna lite och har laborerat med snaps och lite gin, men det ligger en bit i framtiden.
Alla beställningar försvann
Rådande pandemi har påverkat bryggeribranschen, då många av deras kunder har drabbats väldigt hårt.
– I mars så försvann ju alla beställningar till restauranger och pubar. Sen återhämtade det sig ganska bra under sommaren, i juli och augusti framför allt. Men nu har det dykt igen. Det är flera av våra kunder som har helt stängt. Dömle herrgård till exempel.
Och den typen av verksamhet står för en stor del av bryggeriets omsättning.
– Ja, speciellt inför jul med julborden och sådant.
Branscherna försöker gemensamt påminna kristinehamnarna om de lokala varorna.
– Vi försöker komma ut och säga till folk att äta och dricka det lokala. Det försöker vi göra tillsammans med restauranger och livsmedelsproducenter. Det är viktigt att få folk att tänka på det. Vill man ha kvar sin restaurang efter den här krisen, eller vill man ha kvar sitt bryggeri, då måste man hjälpa till nu, säger Hans Skan.
– Jag tror att i våras så hade förmodligen många lite reserver att stå på. De reserverna är borta nu så nu kommer det nog bli många som blir utslagna är jag rädd.
Samarbetar med lokala företag
Utöver julmusten och laborationer mer snaps och läsk har Wermlands brygghus hittat andra arbetssätt i pandemin. Bland annat säljer de varor hos Mastmagasinet som nyligen satsade på en lanthandel.
– Vi har samarbetat ganska länge. Vi har levererat öl till dem och sen har vi haft lite gemensamma aktiviteter också, säger Hans Skan.
Även samarbetet med Oliveriet, där de gemensamt anordnar digitala dryckes- och matprovningar har tagits upp igen nu när restriktionerna hårdnade.
Deltagarna köper en smaktallrik från Oliveriet och öl från Systembolaget och kopplar upp sig via Zoom.
– Sen sitter vi där och pratar och provar, säger Hans Skan.
– Vi körde första gången i april, maj någon gång. Det har varit jättepoppis.
Wermlands brygghus använder sig även av REKO-ringar och olika samarbeten. Bland annat släpper de en öl tillsammans med punkbandet Misconduct den 1 december.
Nu lanseras ett riktigt punköl– Det är kul. Då kan man ge lite draghjälp åt varandra. Vi kan använda deras kanal för att nå ut och de kommer ut genom våra kanaler.
Är det vanligt att folk använder er för att brygga sitt eget öl?
– Ja, det förekommer. Vi har ett annat samarbete med ett filmbolag som gör jaktfilmer som har en öl som heter Ghost bear.
Det gäller att vara kreativ och hitta nya vägar till intäkter i en tid som denna. Och än är det ingen fara på taket för Wermlands brygghus, men framtiden är oviss.
– Än så länge klarar vi oss, det gör vi. Men det är så osäkert, man vet ju inte var det kommer dra iväg någonstans.