Hoppa till huvudinnehållet

Hon gjorde bästa kokboken 2020

Publicerad:
Kokboksförfattaren och programledaren Lotta Lundgren får priset Gourmand Award för sin senaste kokbok.
Kokboksförfattaren och programledaren Lotta Lundgren får priset Gourmand Award för sin senaste kokbok. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Lotta Lundgren har gjort årets bästa svenska kokbok: Laga mig.

Hon belönas med utmärkelsen Årets kokbok i Sverige av Gourmand Awards.

Lotta Lundgren och boken Laga mig representerar i och med utmärkelsen nu Sverige i den internationella tävlingen Gourmand Awards, vars final går av stapeln på Paris Cookbook Fair i trädgårdarna vid Louvren i juni nästa år.

– Det här är den finaste utmärkelse en kokbok kan få och jag är otroligt glad över juryns djärva val. Jag och mina medkreatörer ser mycket fram emot att representera Sverige i den internationella tävlingen, säger Lotta Lundgren.

"Unik och underfundig"

Edouard Cointreau, som är tävlingens grundare och ordförande i Gourmand Awards internationella jury, kommenterar:

"Unik och underfundig" tycker juryns ordförande om Lotta Lundgrens kokbok, som kom ut i mitten av november.
"Unik och underfundig" tycker juryns ordförande om Lotta Lundgrens kokbok, som kom ut i mitten av november.

– Laga mig är en unik och underfundig kokbok. Lotta Lundgren lyckas göra oss nyfikna, fascinerade och rörda. Dom bästa kokböckerna är precis som den bästa litteraturen. Du kan känna och dela författarens själ genom sidorna.

Gemensamma nämnare

Pelle Agorelius, entreprenör i Saxhyttan, som representerar Gourmand Awards i Sverige tycker att kokböckerna har en extra viktig roll i dessa tider.

– Hållbarhet, livsnjutning, drömmar och resor kan gå hand i hand. Sverige har många starka författarskap inom mat och dryck som visar på just det. I en föränderlig värld är det viktigare än någonsin att finna gemensamma nämnare med varandra och andra länder. Därför är Gourmand Awards, Årets kokbok och gemenskapen runt maten precis det vi alla behöver.

Pelle Agorelius i Grythyttan arbetar med Gourmand Awards, en internationell tävling för måltidslitteratur.
Pelle Agorelius i Grythyttan arbetar med Gourmand Awards, en internationell tävling för måltidslitteratur. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

FörfattareGrythyttanKändisarLitteraturLivsmedelMat och dryckParisStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.