Hoppa till huvudinnehållet

Dubbelt VM-guldfirande i Värmland: "En dröm som går i uppfyllelse"

Publicerad:
Johan Kristoffersson är klar världsmästare i och med att sista deltävlingen i Tyskland ställts in.
Johan Kristoffersson är klar världsmästare i och med att sista deltävlingen i Tyskland ställts in. Foto: Tom Banks

Nu är det officiellt klart som NWT skrev på tisdagen.

Sista deltävlingen i rallycross-VM ställs in och det innebär dubbelt värmländskt guld.

Johan Kristoffersson vinner förarmästerskapet och KYB Team JC från Kil teammästerskapet.

Uppgifter: Tyskland ställs in – Kristoffersson världsmästare

Finalen på Nürburgring den 12–13 december ställs in på grund av kraftig smittspridning i Tyskland, bekräftar Internationella bilsportförbundet, FIA, och det betyder att Johan Kristoffersson blir världsmästare för tredje gången.

– En stor glädje, och jag gläds extra med mina teamkamrater som fick vara med på den här resan, säger han.

Johan Kristoffersson med mästarpokalen som han fått skickad till sig av VM-promotorn. Snart får han en från FIA också.
Johan Kristoffersson med mästarpokalen som han fått skickad till sig av VM-promotorn. Snart får han en från FIA också. Foto: Kristoffersson motorsport

Han blev inte fullständigt överraskad. Den ena av två mästarpokaler, den från avgående promotorn IMG, kom med posten för någon dag sedan.

– Det svänger så fort i den här branschen. Man vågar ändå inte tro på det förrän man ser det. FIA måste bekräfta för att det ska gälla, säger han.

31-åringen från Arvika, som tävlar för familjens eget Volkswagenteam, vann fyra av de åtta körda deltävlingarna (sex krävs för att mästerskapet ska räknas) och plockade totalt 219 poäng, 27 fler än tvåan Mattias Ekström. Regerande världsmästaren Timmy Hansen slutade trea, 56 poäng efter.

Med tanke på att 30 är max i en tävling hade han med största sannolikhet fixat det i alla fall.

KYB Team JC, med Mattias Ekström och Robin Larsson i Audibilar, kniper teamtiteln på 314 poäng, före Team Hansen, 298.

– Det är en stor dröm som går i uppfyllelse och att vi gör det på första försöket är jättehäftigt, säger teamchefen Joel Christoffersson.

Det blev också förarsilver genom Mattias Ekström och Robin Larsson kom sexa.

– Vi är väldigt glada, men lite besvikna att vi inte fick avsluta i Nürburgring ihop med teamet.

Mattias Ekström och Joel Christoffersson efter segern i Höljes och nu de fira VM-titeln i teammästerskapet.
Mattias Ekström och Joel Christoffersson efter segern i Höljes och nu de fira VM-titeln i teammästerskapet. Foto: Bengt Sundler

I branschen och bland bilfabrikerna räknas den ofta högre än förartiteln, som får mest uppmärksamhet utåt.

– Att vinna teammästerskap är jättestort för det är många faktorer som ska stämma, med två förare på topp och mekaniker och allt. Det bevisar att vi varit bäst i år och vi har haft ledningen från första tävlingen.

Teamet hade gärna utmanat Johan Kristoffersson en sista gång om förartiteln, men den riktiga chansen försvann egentligen ganska tidigt.

– Farten fanns, men man ska ha stolpe in också. Det som slog ur luften var i Finland när vi hade tekniska problem och missade finalen och han gjorde det där rycket som han inte skulle få göra. Jättesynd att vi inte fick vara med och fightas. Men vi vann i Höljes och i Riga.

Joel Christoffersson laddar för lite firande.

– Vi får skajpa med teammedlemmarna och skåla i champagne. Vi måste ändå fira för det är inte varje gång man vinner VM-guld och vet inte när det händer igen.

Johan Kristoffersson är också beredd med skumpaflaskan.

– Den lade jag på kylning i mars så den är iskall nu, säger han.

Efter ett års uppehåll från rallycrossen kom Johan Kristoffersson tillbaka och vann igen. Han är nu historisk. Ingen har tre VM-titlar i rallycross (även 2017 och 2018). Bara han själv och Petter Solberg hade två.

– Ja, det är lite roligt.

Du måste vara nöjd med säsongen?

– Ja, det har varit jättebra. Men det har varit väldigt jämnt med Mattias. Den största skillnaden har varit att vi varit förskonade från tekniska problem. Vi har inga brutna heat och inte en enda punktering. De två tävlingar vi dragit ifrån mest var när Mattias hade tekniska problem i Finland och Spanien.

Totalt fick har sex av de ursprungliga elva tävlingsplatserna kasta in handduken. Plus Nürburgring, som var en av dem som tillkom.

För EM innebär dock strukna Nürburgring att det bara blir två deltävlingar och uppnår därmed inte mästerskapsstatus (krävs minst tre).

Oliver Eriksson toppar tabellen före fransmannen Jean-Baptiste Dubourg och norrmannen Sondre Evjen i Kristofferssonteamet. Peter Hedström är bäste värmlänning på sjätte plats.

Mästarpokalen kom med expresspaket redan på tisdagen

Artikeltaggar

Joel ChristofferssonJohan KristofferssonMattias EkströmRallycrossRallycross-VM

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.