Hoppa till huvudinnehållet

Christoffer fångade naturens magiska skådespel på bild

Publicerad:
Christoffer Larsson fångade ett norrsken på bild vid Hyttsjön i Långban i söndags kväll.
Christoffer Larsson fångade ett norrsken på bild vid Hyttsjön i Långban i söndags kväll. Foto: Christoffer Larsson

Mellan dimman och molnen uppenbarade sig plötsligt ett av naturens mest spektakulära skådespel – över himlen dansade ett grönt, skimrade norrsken.

Detta fantastiska ögonblick lyckades fotografen Christoffer Larsson fånga på bild.

Klockan var runt tio på kvällen, söndagen den 22 november.

Vid Hyttsjön i Långban befann sig Christoffer Larsson, som så många gånger tidigare, ute på jakt efter något att fotografera. Och plötsligt, med blicken höjd mot skyn, såg han precis det han letade efter.

I ett mejl till FT berättar han:

– Det var dimma och lite molnigt. Men det var som hela himlen lystes upp av norrskenet. En del gånger när man kollar norrsken ser man nästan inget alls, det syns bara i kameran. Men den här gången syntes det verkligen hur det böljade fram och tillbaka, en fin syn!

Christoffer fortsätter:

– Det är mäktigt att få uppleva vad naturen kan visa upp. Och jag är glad att jag passade på att kolla just då.

Fotografen Christoffer Larsson var en av konstnärerna som deltog i Konstrundan förra året. I söndags fångade han ett norrsken vid Hyttsjön på bild med sin kamera.
Fotografen Christoffer Larsson var en av konstnärerna som deltog i Konstrundan förra året. I söndags fångade han ett norrsken vid Hyttsjön på bild med sin kamera. Foto: Emely Wallo Bergare

Förutom i Långban kunde söndagkvällens norrsken även beskådas på fler platser runt om i kommunen – bland annat vid Brattforshedens flygfält.

På latin heter norrsken Aurora Borealis, vilket vid en direktöversättning betyder ”nordlig morgonrodnad” eller ”nordligt gryningsljus”.

Enligt SMHI finns också något som kallas för sydsken. Det gemensamma samlingsnamnet för norrsken och sydsken är polarsken.

Förekomsten av detta fenomen varierar i takt med solens aktivitet och är knutet till den cirka elva år långa solfläckcykeln.

Artikeltaggar

Christoffer LarssonFotograferingLångbanNorrskenNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.