Hoppa till huvudinnehållet

Biskopen på hemmaplan i tv-klassiker

Publicerad:
Biskop Sören Dalevi medverkar i två program i SVT:s jubilerande Helgmålsringning. Båda är inspelade i hans uppväxtort Björneborg. Foto: Johannes Söderberg/SVT

TV-publiken får gästa Björneborgs kyrka två gånger i adventstid. Två avsnitt av Helgmålsringning har spelats in i kyrkan där, med biskop Sören Dalevi som frontfigur.

SVT-programmet Helgmålsringning firar 50 år i år. Det sänds varje lördag kväll och den 28 november och 12 december är det kyrkan i Björneborg som står värd.

– Helgmålsringning är en verklig tv-klassiker. Det är ärofyllt och roligt att få vara med, och jag hoppas att programmen kommer att ge människor något tänkvärt och hoppfullt i dessa mörka tider, säger Sören Dalevi i ett pressmeddelande.

Han är uppvuxen i Björneborg och kommer i det första programmet att berätta om ett minne från den tiden.

– Vid dammen mitt i bruksorten såg jag en slags helighet som kommer från ett oväntat håll. Just så, från ett oväntat håll, kommer Gud ofta till oss. Om detta berättar jag på lördag, säger Sören Dalevi.

Inför tredje advent talar Sören Dalevi om vikten av att se sina medmänniskor.

Viktig samlingspunkt

Biskopen tycker att programmet har en viktig funktion.

– I år är det extra angeläget med samlingspunkter som SVT:s Helgmålsringning. När vi inte kan mötas i våra kyrkor är det bra att det finns alternativ, och det är roligt att ge hela svenska folket möjlighet att komma med mig till Björneborg, säger Sören Dalevi.

Programmen går också att se på SVT play i efterhand. Båda avsnitten spelades in tidigare i höstas på plats i Björneborg.

Artikeltaggar

BjörneborgGudstjänsterLivsåskådningMusikSören DaleviSvenska kyrkanSVTTV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.