Hoppa till huvudinnehållet

Victor Lundmark har fått Degerfors att Tro på det

Publicerad:
Degerfors IF:s press- och kommunikationschef, Victor Lundmark, är mannen bakom Tro på det. Foto: Fredrik Narvelid

Han lanserade det geniala uttrycket Tro på det och stod i centrum när covid-19 attackerade Degerfors IF-truppen.

Tidningen har träffat press- och kommunikationschefen Victor Lundmark.

När vi slår oss ned på Degerfors IF:s fotbollsmuseum har bevakningen kring covid-19 i truppen lagt sig och Victor Lundmark kan andas ut.

– Jag har inte varit med om något liknande i år och då har vi ändå haft mycket uppmärksamhet. Visst blev det lite extra nu eftersom vi hänvisade alla frågor till mig. När jag la på ett samtal ringde nästa, berättar Lundmark.

– Övrig tid kommunicerade jag med Fredrik Rakar, Patrik Werner, Suzanne Hällström och vissa spelare i truppen. Jag hade aldrig kunnat tänka mig att det skulle bli så stort. När till och med TT ringde mig och intervjun hamnade i Dagens Nyheter. Vi var ju inte den första klubben med coronafall heller. Det var ingenting som jag var beredd på, fortsätter han.

Praktik i klubben

Victor Lundmark är Degerforssupportern som, efter en del påstötningar och många ideella timmar, jobbar för klubben i hans hjärta.

Supporterskapet går i arv. Hans mamma Ann-Sofie och pappa Peter är uppväxta i Karlskoga-Degerfors innan de flyttade till Stockholm i slutet av 1980-talet.

Victors farfar, Sten Lundmark, var en av de första som jobbade på fotbollsmuseet tillsammans med Göran Berger.

– Det är kopplingen som jag har till Degerfors egentligen. Jag är uppväxt i Stockholm. När jag skulle göra praktik i åttan gjorde jag den i Degerfors – två veckor som tränare där Andreas Pettersson var min handledare. Johan Bertilsson var nyförvärv i truppen då, 2007, och det är lite häftigt att vi nu återförenas 13 år senare.

I yngre år följde Lundmark sitt favoritlag från distans med sporadiska besök på Stora valla. Bortamatcherna i Stockholm missade han inte.

– Jag och pappa har alltid tittat på matcherna. Men det var väl efter min praktik i Degerfors som intresset ökade och jag följde klubben mer och mer.

Gjorde en DIF-podd

Lundmark utbildade sig till journalist på Södertörns högskola.

– Ett år efter examen jobbade jag som kommunikatör på HSB. Jag satt där på mitt gråa kontor i en förort utanför Stockholm och tänkte: "Det var inte så här livet skulle bli". Samtidigt var mitt Degerforsintresse väldigt stort. Kanske en verklighetsflykt just då.

– Men under samma period pågick en väldigt intressant försäsong i de värmländska skogarna. Werner hade värvat många nya spelare och visst kunde jag läsa om dem i tidningarna men jag ville ha mer. Jag var ju trots allt journalist i grunden och kände att jag fick lösa det själv.

"Degerfors är samtidigt inte bara en språngbräda. Det är klubben i mitt hjärta".
"Degerfors är samtidigt inte bara en språngbräda. Det är klubben i mitt hjärta". Foto: Fredrik Narvelid

Då kom idén att starta Degerforspodden "Vårt röda vita gäng" och det var där den första kontakten med klubben togs på allvar.

– Jag åkte dit på helgerna och gjorde personporträtt i poddform med nyförvärven. Jag minns att min första intervju var med Jesse Öst och min andra med Sebastian Ohlsson. Det viktigaste för "Sebbe" var att intervjun inte skulle dra ut på tiden så han missade tv-programmet På spåret.

Den säsongen hjälpte Lundmark klubben med kommunikation och hade mycket kontakt med dåvarande spelaren Hampus Zackrisson.

– Det var väl vi egentligen som skötte sociala medier och vi pratade dagligen. Vi byggde upp en plan under 2016. Tyvärr hade väl klubben en ekonomisk kris just då så det blev ingen fortsättning.

"Glad och stolt"

Lundmark började i stället, i mars 2017, att jobba för orienteringsförbundet.

– Min första arbetsdag var att åka till Arlanda för att sedan flyga till Sibirien och bevaka VM i skidorientering.

Kontakten med Degerfors släppte han inte. Podden fortsatte att rulla i omgångar och i samband med en inspelning 2019 började han att tro på att en anställning faktiskt var möjlig.

– Jag var där för att göra en intervju med Emilia Dahlström i damlaget. Då skulle Werner öppna gamla kansliet åt oss. Då sa jag till Werner lite på skämt: Du får ta och anställa mig som presschef på heltid så ska vi göra underverk med klubben. Flyttar du hit då? Fick jag som svar. Han tog upp frågan på ett styrelsemöte samma kväll. Sedan fick jag ett sms där han frågade vad jag har för löneanspråk. Då började jag känna att det var på riktigt.

Victor Lundmark är säker på sin sak – Degerfors spelar i allsvenskan nästa säsong.
Victor Lundmark är säker på sin sak – Degerfors spelar i allsvenskan nästa säsong. Foto: Fredrik Narvelid

Efter en utdragen process fick Lundmark ett samtal under senhösten.

– Allt var på plats och de ville att jag skulle komma. Jag blev väldig glad och stolt. Jag hade tänkt på det här i så många år.

Tro på det

I januari 2020 började Lundmark sin anställning som press- och kommunikationschef. Någon månad in på sitt nya jobb kom han med idén om Tro på det. Tre ord som har förknippats så starkt med årets säsong. Så här kom han fram till just den kampanjen:

– Det här drog vi i gång innan coronan kom in i bilden. Suzanne sa till mig att vi behövde få till något som skapar en känsla av att vi gör någonting tillsammans. Jag fick i uppdrag att spåna på någonting och det första som jag var inne på var "Hela Valla, klapp, klapp". Jag hade en tanke om hela Valla, hela Degerfors. Jag tycker att det var en okej idé men det slog inte gnistor.

Från en dag till en annan fick Lundmark en bild i huvudet med att koppla spelarna från 1992-laget, när DIF senast gick upp i allsvenskan, med spelarna i årets trupp.

– Då kom budskapet Tro på det. Man kan läsa in så mycket i just de tre orden. Jag skrev ihop en text om vad som är Tro på det och fixade även bilder med spelare från årets trupp och 92.

"Borta med vinden"

Efter en utdragen försäsong var det dags för premiär mot Brage i juni.

– Då stod Degerfors för en fullkomlig uppvisning. På sociala medier gick vi ut med Tro på det i versaler och det var väl kanske då som det satte sig på riktigt. De sportsliga framgångarna under säsongen har fått Tro på det att växa. Det är helt fantastiskt hur det har satt sig.

– Men i samma stund som vi blir klara för allsvenskan, för det kommer vi att bli, är Tro på det borta med vinden. Det var vad vi behövde i år. Då har vi nått dit.

Du har mycket att leva upp till nästa år, när du ska komma på en ny kampanj...

– Det där har jag funderat mycket på. Framför allt nu när det har blivit mer och mer känt att jag är mannen bakom Tro på det. Jag ska ju jobba tills jag är 68 år och jag är 28 nu. Det vore hårt om man redan har peakat. Visst känner jag en liten press men jag ska allt få folk att känna ett intresse för 2021 också.

Victor Lundmark till höger och DIF-spelaren tillika nära vännen Jacob Ortmark.
Victor Lundmark till höger och DIF-spelaren tillika nära vännen Jacob Ortmark. Foto: ArtMark

Men det har inte bara varit guld och gröna skogar för Lundmark under 2020. Det har funnits tillfällen då han tvivlat på sig själv.

– Det blev strömavbrott mot Norrby hemma i den tredje matchen. Tv ringde mig då, av någon anledning, och frågade om spelet hade dragit i gång. Sändningen låg ju nere. Och spelet var i gång. Samtidigt var supportrarna vansinniga. Facebook och Twitter svämmade över eftersom ingen visste hur det gick. Det blev även förlust och förlora är den största synden du kan göra i Degerfors.

– Då var det dålig stämning kring klubben för första gången under min tid och jag tog illa vid mig. Var det så här det skulle bli? Tom arena, alla hatar oss och vi halkar efter i tabellen. Jag pratade med folk i klubben och tyckte inte att jag hade levt upp till förväntningarna. De höll inte med och förklarade att förväntningarna var mina egna.

Drömmer om Europa

Lundmark bet ihop och klubben började vinna, vinna och vinna.

– Då har det varit lättjobbat. Under vissa perioder känns det som att vi hade kunnat skriva Tro på det på papptallrikar och de hade sålt slut.

På lördag har Degerfors en tredje chans att säkra det allsvenska avancemanget. Lundmark, som är säker på att det kommer att ske, drömmer om att få se sin klubb i Europa.

– Jag var för liten när Degerfors spelade där senast. Varje år som Degerfors har varit med i Svenska cupens gruppspel har jag känt att vi varit ett steg närmare Europa. Frågan är hur realistiskt det är i närtid.

Hur ser du på din framtid i klubben?

– Bortom Degerfors IF vill jag jobba med det jag gör här men kanske testa på hur det är i en skandinavisk toppklubb så som Bröndby, FC Köpenhamn eller Rosenborg. Jag skulle också vilja jobba med samma sak fast i MLS. Jag inspireras mycket hur de amerikanska klubbarna jobbar med kommunikation. Tänk att få vara i Miami och att David Beckham kommer ner och skriker lite.

– Degerfors är samtidigt inte bara en språngbräda. Det är klubben i mitt hjärta. Vi har, redan under ett år, åstadkommit saker som gjort skillnad. Jag har ju sagt att vi spelar i allsvenskan nästa år och det ser väl ut som att jag följer med.

Artikeltaggar

Degerfors IFFotbollVictor Lundmark

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.