Hoppa till huvudinnehållet

Vårdförbundets ordförande: "Anna Hessel har kört kvinnosjukvården i botten"

Publicerad:
Camilla Gustafsson riktar en känga till Anna Hessel.
Camilla Gustafsson riktar en känga till Anna Hessel. Foto: Åsa Eneljung

NWT:s avslöjande om den kritik som finns mot hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert tas inte väl emot av Vårdförbundet i Värmland.

– Vad är substansen? säger ordförande Camilla Gustafsson – som samtidigt anklagar avgående chefen Anna Hessel för att ha "kört kvinnosjukvården i botten".

NWT kunde under måndagen berätta att det finns intern kritik mot Värmlands högsta sjukvårdschef, hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert.

NWT avslöjar: Skarp intern kritik mot Värmlands högsta vårdchef

Bilden bekräftas av sex olika verksamhetschefer inom regionen.

– Det är mycket spänningar och konflikter kring Lena, och det är svårt att bedriva lagarbete med henne. Jag har själv framfört kritik, sa en av verksamhetscheferna.

Lena Gjevert svarade i ett mejl att hon inte kände igen den kritiken mot henne. "Om man upplever att det finns problem så behöver vi ha en dialog om det, men den ska vi ha internt", skrev hon bland annat.

Läkare i kvinnosjukvården oroade för att fler säger upp sig

Nu tar Vårdförbundet i Värmland hennes parti.

– Vi har nästan 2000 medlemmar i regionen. Den största majoriteten är inom slutenvården. Vi har inte hört någonting om det här, annat än att man sliter på kvinnokliniken och det har vi adresserat i många år, säger ordföranden Camilla Gustafsson.

– Det är Anna Hessel (verksamhetschef kvinnosjukvården, reds. anm) som har kört kvinnosjukvården i botten, säger hon vidare.

Hur menar du?

– Ja, vi har försökt i sex år. Vi gjorde en arbetsmiljöenkät för sex år sedan. Där det framkom väldigt mycket om schemaläggning och arbetsbelastning. Hur klimatet var, rent psykosocialt och hur man organiserade. Och det försökte vi få Anna Hessel att förstå.

Kvinnosjukvården: Facken krävde åtgärder i december

Informationen menar Camilla Gustafsson också ska ha nått dåvarande hälso- och sjukvårdsdirektör Tobias Kjellberg och slutenvårdschefen Petra Svedberg.

– Sedan har det bara fortsatt, fortsätter ordföranden.

"Inte körd i botten"

Anna Hessel har själv valt att säga upp sig efter den senaste tidens turbulens kring kvinnosjukvården. Det har biträdande verksamhetschef Maria Gröndahl nu också gjort.

Så här svarar Anna Hessel på fackordförandens utspel:

– Kvinnosjukvården är inte körd i botten och vad hon menar med sitt uttalande vet jag inte. Läkargruppen och hela ledningsgruppen har uttryckt sitt stöd skriftligt och det har också varit en stark stöttning från vår personal och andra verksamhetsföreträdare, säger hon och fortsätter:

– Jag är starkt oroad över situationen att det fattas barnmorskor, men det har fram tills innan sommaren varit bättre i Värmland än i många andra regioner. Vi jobbar nu med att ta in hyrpersonal vilket är bra. Patienterna behöver inte vara oroliga.

– Vi jobbar hela tiden med arbetsmiljö och värdegrundsarbete. När vi tillträdde frågade vi alla anställda om vad de skulle vilja förändra på kliniken med patient i fokus. Cirka 60 svarade i brevform och vi gick igenom det noggrant. Det som framkom då, har vi i stort sett åtgärdat i dag, tillägger hon.

Beslut: Region Värmland vill ta in hyrbarnmorskor

"Svårt att förstå"

I NWT:s artikel om kritiken mot Lena Gjevert uppgav flera verksamhetschefer att de var oroliga för slutenvårdens framtid.

Vårdförbundets ordförande Camilla Gustafsson hävdar att kritiken saknar substans.

– Då måste man också analysera, om man tar andra verksamhetschefer, vad tycker de? Det är den stora majoriteten. Den här interna kritiken, vad består den i? Är det att man inte tycker om henne som person? Det måste beläggas med fakta.

Kvinnosjukvården: Avgående verksamhetschefen självkritisk

Flera hävdar att hon går förbi linjen i verksamheten?

– Då skulle jag vilja säga att verksamhetscheferna frångår linjen när de går direkt till hälso- och sjukvårdsdirektören. Linjen är enhetschefer, verksamhetschefer, områdeschef, sedan hälso- och sjukvårdsdirektören.

Vice ordförande i Vårdförbundet Helen Engström försvarar också Lena Gjevert.

– Jag har svårt att förstå hur man kan ha en åsikt på direktörens arbete eftersom hon blev tillsatt i somras och vi är mitt uppe i en pandemi med allt vad det innebär.

Men att det finns en oro för slutenvårdens framtid, är det inte något ni tar allvar?

– Ja, men då behöver vi veta vad det står för, tänker jag.

Inom Region Värmland finns 39 verksamhetschefer och 27 är i slutenvården och 12 i öppenvården.

Artikeltaggar

Anna HesselCamilla GustafssonLena GjevertRegion Värmlands kollektivtrafiknämndVård och omsorgVårdförbundetVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.