Hoppa till huvudinnehållet

Sommar, sol och Lars Lerin – så lyser han upp november

Publicerad:
Lars och Junior Lerin öppnade i somras sin sommarbostad för en lång rad gäster - nu är det dags för premiär på programserien Lerins sommarö i SVT.
Lars och Junior Lerin öppnade i somras sin sommarbostad för en lång rad gäster - nu är det dags för premiär på programserien Lerins sommarö i SVT. Foto: Stina Stjernkvist /SVT

När julafton kommer, är det Lars Lerin som tänder stearinljuset i SVT-studion, men långt innan det, ska konstnären även lysa upp höstmörkret.

– Man har att stå i! säger han med ett leende.

På onsdagskvällen stundar premiären för nya tv-serien Lerins sommarö.

När novemberdiset känns tryckande, kvällsmörkret kommer tidigt och det - fortfarande - är långt till julen - precis då sänds första avsnittet från en solig ö på Västkusten.

Inspelningarna gjordes i somras på ön där Lars Lerin och hans man Manoel, mer känd som Junior, har sitt sommarhus.

– Det känns som att det är länge sen nu det var sommarlov och sol, säger Lars Lerin, men blickar tillbaka på mestadels soliga dagar under inspelningarna.

Kurs i joddling

Paret fick besök på ön av både lärlingar och svenska kändisar från olika branscher och det blir många samtal, glada upptåg och oväntade möten.

– Marianne Mörck skulle lära Junior att joddla till exempel, avslöjar Lars Lerin.

– Det var en av höjdpunkterna! Och det konstiga var att han var så duktig på det också. Han har antagligen en röst som passar för det, så både hon och jag blev överraskade.

Skådespelaren Marianne Mörck gästar tredje avsnittet av Lerins sommarö.
Skådespelaren Marianne Mörck gästar tredje avsnittet av Lerins sommarö. Foto: Nexiko

"Livet kan vara marigt"

Det vore dock inte en tv-serie med Lars Lerin om den inte också, vid sidan av skratten och infallen, hade plats för det mera stillsamma och sköra i livet.

– Man måste ju ha lite sorg också. Det brukar bli så. Livet är ju inte bara en rolig sak. Det kan ju vara lite marigt ibland, påminner han.

Där tycker han att han har bra hjälp av sina lärlingar.

– När lärlingarna är med blir det alltid pang på; det är inget småprat, utan då är det det stora allvaret och det roliga i livet. Det blir avdramatiserat på något vis. Allt blir så naturligt.

I första avsnittet får Lars och Junior Lerin besök av spelmannen Kalle Moraeus och lärlingen Birgitta Corbell. Det sänds på onsdagskvällen, den 25 november.
I första avsnittet får Lars och Junior Lerin besök av spelmannen Kalle Moraeus och lärlingen Birgitta Corbell. Det sänds på onsdagskvällen, den 25 november. Foto: Nexiko

Deras medverkan ger också upphov till oväntade möten och nya band: som när Helene Holmström och Marianne Mörck förenas i sitt stora kattintresse. Eller när Jessica Eneroth och rapartisten Erik Lundin målar porträtt av varandra.

Grill med Janne Josefsson

Ett annorlunda möte blir det också när Janne Josefsson gästar sommarön. Många blir rädda när den undersökande journalisten knackar på dörren, men hos Lerins fick han en helt annan roll:

– Det var Junior och han som grillade. Han var väldigt pigg och dansade och höll på. Han har många sidor!

Programmet spelades in i trakterna kring Fjällbacka och Väderöarna. Det är sitt eget hem och liv Lars och Junior slår upp dörrarna till, både för gästerna och tv-publiken.

Det har sina sidor att balansera det privata och det offentliga, men Lars Lerin börjar bli van:

– Man får bita ihop! Men vi hade den där månaden till det där, så då fick det bli så. Det kan vara roligt att göra något annat än att bara vara ensam i sin ateljé också. Vara lite trevlig och så där, säger han och ler.

"Hade ni städat innan" frågar Mårten Castenfors, som är med vid fikabordet när intervjun görs på Sandgrund, i samband med pressvisningen av Lena Cronqvist-utställningen.

Och ja, det blir en dammfri tv-serie:

– Junior älskar att städa som tur är!

Dans, konst och mänskliga möten är i fokus när Lars och Junior bjuder in till sin västkustö i tv-programmet Lerins sommarö.
Dans, konst och mänskliga möten är i fokus när Lars och Junior bjuder in till sin västkustö i tv-programmet Lerins sommarö. Foto: Stina Stjernkvist /SVT

Artikeltaggar

FjällbackaHammaröKändisarKarlstadKonstLars LerinLerins sommaröManoel Marques LerinTVTV-serier

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.