Hoppa till huvudinnehållet

Riskkapitalbolagen plundrar vår sociala välfärd

Publicerad:
För vårdboenden för äldre pågår aggressiva projekt hos de stora riskkapitalbolagen att lägga under sig merparten av de boenden som behövs i framtiden, skriver Yrjö Airiman och Kristian Tilander.
För vårdboenden för äldre pågår aggressiva projekt hos de stora riskkapitalbolagen att lägga under sig merparten av de boenden som behövs i framtiden, skriver Yrjö Airiman och Kristian Tilander. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi måste stoppa denna utveckling där internationella riskkapitalbolag styr planering och etablering av samhällsnödvändiga verksamheter som vård, skola och omsorg, skriver Yrjö Airiman och Kristian Tilander.

Tre nya LSS-boenden för vuxna håller på att byggas i Karlstads kommun. Två ligger i Ve på Väses landsbygd och ett ligger i Vålberg. LSS regleras av lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, förkortad LSS. Det handlar alltså om en ytterst skör och skyddslös grupp.

Det är ett fastighetsbolag, Emrahus AB med säte i Landskrona som bygger de tre boendena. Bolaget ingår i RB-gruppen AB. De bygger dessa boenden på spekulation. Tanken är att de skall bemanna verksamheterna och hyra ut platserna till olika kommuner till ett saftigt pris

Efter ett skrämmande program av Uppdrag granskning (21/11 2020) om missförhållande på ett slutet LSS-boende är det självklart att kommunen själva borde driva sådana verksamheter. Då får kommunen bättre möjlighet att styra kvaliteten. Genom offentlighetsprincipen får dessutom allmänheten och anhöriga bättre insyn och kan kontrollera att inga missförhållanden uppstår. För de privata bolagen är allt ”företagssekretess” och kan dölja de flesta missförhållanden. I detta fall är inte Karlstads kommun alls inblandad och kommer enligt uppgift inte heller att köpa platser. Det hedrar kommunen.

Så skriver du en debattartikel

Det skrämmande är att det pågår massor av liknande etableringar runt om i landet. Inte bara med LSS-boenden. För vårdboenden för äldre pågår aggressiva projekt hos de stora riskkapitalbolagen att lägga under sig merparten av de boenden som behövs i framtiden. Den vanligaste strategin är att bolagen luskar ut i vilka kommuner det finns utbyggnadsbehov och erbjuder kommunen färdiga ritningar och ibland också tomter med villkor att kommunen anlitar vårdbolaget för driften. De nämner inte att det på sikt blir en synnerligen dyr affär för kommunen.

En annan modell som riskkapitalbolagen börjar tillämpa är att samarbeta med stora byggföretag som bygger stora höghus i stadskärnor. I bottenvåningarna av dessa hus inrättar man vårdboenden för äldre och hyr ut platserna till kommuner. Villa Orrholmen i Karlstad är ett sådant exempel.

Men det är inte bara inom vårdsektorn som denna utveckling pågår. I VF den 10 november berättar man om Eskilstunaföretaget Maxfastigheter ansökt om bygglov för området Fanfaren för ett femvåningshus där man vill bygga för kontor och en gymnasieskola. Enligt ordföranden i gymnasienämnden Alexander Torin (M) håller fler privata gymnasieskolor på att etablera sig i Karlstad. Det tycker han är kul. Han bryr sig uppenbarligen inte om att kommunens stora satsning på Sundstagymnasiet kan dräneras på både pengar och elever.

Andra exempel på rovdriften är alla nätläkare som etablerar sig och dränerar vårdcentralerna på pengar. De vänder sig främst till välbärgade områden och till personer med enklare åkommor. Likt förbannat tvingas vårdcentralen för området punga ut med 500 kronor per telefonsamtal. Det mest flagranta exemplet är nätdoktorn Kry som utan att fråga patienten om lov också omregistrerar patienten som ringer till Kry.

Vi måste stoppa denna utveckling där internationella riskkapitalbolag styr planering och etablering av samhällsnödvändiga verksamheter som vård, skola och omsorg. De tar ingen som helst risk. De kan förstöra kommunernas och regionernas behovsplanering och därmed ekonomi.

Lagstiftningen måste ändras!

Yrjö Airiman (S)

Ordförande

Kristian Tilander (S)

Väse socialdemokratiska förening

Artikeltaggar

ÄldreboendeÄldreomsorgAlexander TorinDebattFriskolorGymnasienämndenGymnasieskolanKarlstads kommunKryLSSPrimärvårdSjukvårdVälfärdVårdcentraler