Hoppa till huvudinnehållet

Regionen: Gravida förbjuds att jobba med covid-patienter

Publicerad:
Gravida kvinnor i regionens slutenvård får inte jobba med patienter som är eller misstänks vara smittade av covid-19, enligt ett beslut från Arbetsmiljöverket.
Gravida kvinnor i regionens slutenvård får inte jobba med patienter som är eller misstänks vara smittade av covid-19, enligt ett beslut från Arbetsmiljöverket. Foto: Lise Åserud

UPPDATERAD

Arbetsmiljöverket förbjuder Region Värmland att låta gravida anställda jobba med patienter som är eller misstänks vara smittade av coronaviruset.

– Jag är nöjd med det svaret, säger vårdförbundet i Värmlands ordförande Camilla Gustafsson till NWT.

Skulle förbudet trotsas gäller vid ett vite om 150 000 kronor per gång.

Beslutet har sin upprinnelse i en begäran från Vårdförbundets skyddsombud Camilla Gustafsson.

– Det är det här vi har önskat och det är det här som vi har begärt, säger hon.

Varje gravid anställd, som har informerat sin arbetsgivare om graviditeten, förbjuds att jobba med patienter som är eller misstänks vara smittade av covid-19. Förbudet gäller vid ett vite om 150 000 kronor varje gång det ändå sker.

Skulle det ske har också förtroendevalda inom vårdförbundet och skyddsombud möjlighet att lägga in skyddstopp, förklarar Camilla Gustafsson.

Enligt Arbetsmiljöverkets sektionschef Ulrika Scholander gäller beslutet för slutenvården.

Hur kommer det sig att det är okej för gravid att möta misstänkt covidsmittade i öppenvården?

– Det här handlar om dem som uppvisar symtom och där man starkt misstänker smitta. Oavsett var du jobbar ska din arbetsgivare göra en fördjupad riskbedömning utifrån att du är gravid och vida de åtgärder som behövs för att skydda sin arbetstagare.

"... förhöjd risk"

Det finns i dag inga entydiga belägg för att covid-19 är särskilt riskabelt för gravida.

– Vi har sett att det finns indikationer på att det finns en förhöjd risk, så det handlar om att gå på försiktighetsprincipen.

Beslutet gäller endast Region Värmland och alltså inte andra regioner eller den kommunala omsorgen.

– Vi har inte fått in några ärenden som rör kommunal vård och omsorg, säger Ulrika Scholander.

Hon säger samtidigt att det inte är ovanligt att andra arbetsgivare drar lärdom och vidtar åtgärder utifrån beslut som Arbetsmiljöverket har fattat.

– Vi fattade beslut för ett tag sedan om att förskolor skulle ha tillgång till skyddsutrustning och då är det många arbetsgivare som har sett till att det nu finns tillgång till skyddsutrustning för förskolepersonal, även om vi inte har fattat beslut på varje ställe.

Hon hoppas att något liknande sker inom vården i övriga landet efter det här beslutet.

Enligt Ulrika Scholander är beslutet inte det enda fallet där vårdarbetsgivare behöver anpassa arbetsuppgifterna för personal som är gravid.

– Det finns andra exempel, som att gravida inte ska jobba med cytostatika eller inne vid röntgen av patienter.

Måste genomföra åtgärder

Utöver det ska regionen senast den 7 december, vid ett vite av 100 000 kronor, ha genomfört olika åtgärder. Det handlar om att undersöka om gravida medarbetare utsätts eller riskerar att utsättas för coronaviruset i sitt arbete. Av den undersökningen ska det framgå om de som är gravida jobbar med misstänkt eller bekräftat smittade.

Med undersökningen som grund ska regionen "sedan bedöma risken för skadlig inverkan på graviditeten eller för annan ohälsa", enligt beslutet.

De risker som hittas ska åtgärdas.

Förbudet gäller från och med den 25 november.

Oklart hur många

Region Värmland vet i dag inte hur många anställda som är gravida och som omfattas av Arbetsmiljöverkets beslut. På en pressträff på tisdagen uppgav Göran Karlström, medicinskt ledningsansvarig, att det inte vore tillåtet för regionen att registrera det.

Regionen informerar nu både anställda och chefer och dem som jobbar med att planera bemanningen.

– Vi gör allt som står i vår makt för att leva upp till Arbetsmiljöverkets beslut.

Det arbetet handlar inte enbart om vårdpersonal.

– Vår tolkning är att det här gäller även städpersonal och servicepersonal, vi vågar inte undanta dem, sa Göran Karlström.

Regionen anser att det nu finns studier som tydligt tonar ner riskerna med covid-19 för gravida.

Arbetsmiljöverkets beslut går att överklaga.

– Vi kommer att granska ärendet och ha samråd med andra regioner och med Sveriges kommuner och landsting. Vi har formellt inte tagit ställning än, det håller vi öppet.

Läs tidigare artiklar:

Regionen om gravid personal och covid-19: "Arbetsmiljöverket har gått längre än skyddsombudet begärt"

Artikeltaggar

ArbetsmiljöArbetsmiljöverketCamilla GustafssonCoronavirusetGraviditetRegion VärmlandSkyddsombudVård och omsorgVårdförbundetVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.