Nya budgetförslaget: Förkortad arbetstid för sjukvårdspersonal

Publicerad:
Region Värmland. Foto: Håkan Strandman

Coronapandemin pressar sjukvården – och kommer att påverka den under lång tid.

Nu vill styrande Värmlandssamverkan tillsammans med Vänsterpartiet avsätta mellan 200 och 400 miljoner i en återställningsfond.

Samtidigt görs ett försök med förkortad arbetstid.

I somras beslutade ett enigt fullmäktige om Region Värmlands budget för 2021.

Redan då flaggades det för att ändringar och kompletteringar kunde komma.

Nu har styrande Värmlandssamverkan nått en överenskommelse med Vänsterpartiet.

Bland annat presenterar man en satsning på förkortad arbetstid. Till att börja med på tre avdelningar, en på vardera sjukhus. Ett försök som sedan ska utvärderas.

– Vi kan presentera den, så vitt jag vet, mest omfattande satsningen på arbetstidsförkortning i det offentliga Sverige, säger regionrådet Anna Hammar (V).

– Vi kommer under 2021 att starta ett långsiktigt projekt för sex timmars arbetsdag eller 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön på minst en avdelning per sjukhus.

Operationer

Vilka avdelningar är ännu inte bestämt.

– Men i första hand kommer vi att titta på operationsavdelningar i syfte att öka produktionen där och beta av den vårdskuld som har byggts upp när vi har ställt in operationer. Med kortare arbetstid kommer varje arbetspass bli effektivare. Vi kommer kunna ha två dagskift i stället för ett och vi kommer kunna nyttja operationssalarna bättre, säger Anna Hammar.

Vad det kommer att kosta är oklart.

– Det går inte att sätta ett exakt belopp. Initialt blir det en kostnad eftersom vi behöver fler människor. Men sedan tror vi och hoppas att det ska generera stora vinster vad gäller effektivitet och kvalitet. Det vi absolut inte har råd med är att låta en massa människor stå i långa vårdköer, säger Anna Hammar.

Värmlandssamverkan och Vänsterpartiet konstaterar att regionen står inför stora utmaningar i pandemins spår.

– Vi har två stora kriser och samhällsutmaningar. Det ena är den medicinska och den andra den ekonomiska, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen.

Fond för omställning

Partierna föreslår att det inrättas en återställningsfond. Statsbidrag tillsammans med årets plusresultat ska göra att fonden hamnar på någonstans mellan 200 och 400 miljoner kronor.

– Under ett antal år framöver kommer vi att ha stora behov. Vi vill ta ansvar och säkerställa att det faktiskt finns ekonomiska resurser för att jobba med de utmaningar som kommer i coronapandemins spår, säger Fredrik Larsson.

80 miljoner kronor i generella statsbidrag ska fördelas till nämnderna för satsningar.

– Vårdskulden är stor och vi måste göra kraftiga insatser för att minska den. men vi har också kulturskuld, idrottsskuld och folkhälsoskuld, säger Elisabeth Kihlström (KD).

Den reviderade budgeten blir nu ett ärende på regionfullmäktige den 8 december.

V släpper fram borgerlig budget

Artikeltaggar

Anna HammarCoronavirusetElisabeth KihlströmFredrik LarssonNyheterRegion VärmlandVänsterpartietVärmlands länVärmlandssamverkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare