Hoppa till huvudinnehållet

Löfven: "Vi kommer inte att kunna rädda alla jobb"

Publicerad:

Det behövs mer stöd, annars förlorar vi gränshandeln. Och se till att gränsen mot Norge öppnas.

Ungefär så kan man sammanfatta den värmländska aspekten av gränsproblemen.

– Den handel vi har i dag tog 20 år att bygga upp, tappar vi den nu tar det lång tid innan norrmännen hittar tillbaka, säger företagaren Urban Stockesjö.

Den pågående pandemin har slagit hårt mot besöksnäringen och handeln i gränsområden i landet. Så även i Värmland. På ett digitalt möte fick representanter från tre regioner ventilera problem tillsammans med statsminister Stefan Löfven (S) och utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

Madeleine Ward, centrumchef på Töcksfors shoppingcenter
Madeleine Ward, centrumchef på Töcksfors shoppingcenter Foto: Helena Karlsson/NWT Arkiv

Madeleine Ward, centrumchef på Töcksfors shoppingcenter, representerade gränshandeln. Hon gav bilden av att 85 procent av kunderna försvann när gränsen ”stängdes”.

– Av 4 000 anställda har upp till 90 procent varslats på något sätt. Sedan har vi många underleverantörer. Det behövs riktade stöd så vi kan komma i framkant så man slipper oron.

Även om det kommer ett vaccin kommer det att ta lång tid innan allt är normalt, menar hon och får medhåll av Urban Stockesjö på Nordmarkens motor.

– Norrmännen är 50 procent av våra kunder, så har det varit sedan 1986. I butiken i Årjäng har vi haft ett rejält tapp och har gjort uppsägningar. Gränshandeln är en enorm pengamotor för Sverige. Den handel vi har i dag tog 20 år att bygga upp, tappar vi den nu tar det lång tid innan norrmännen hittar tillbaka.

Från det politiska hållet lyfte kommunstyrelsens ordförande Daniel Schützer (S) problematiken kring gränsen och pengar som försvinner.

– Ett tidigare öppet område har delats i två. I går (läs: måndag) morse tog det en timme att passera gränsen på E18, för det skulle topsas och testas på personal som ska över. I vår kommun är det 18,1 procent som jobbar på andra sidan gränsen.

Daniel Schützer (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Årjängs kommun.
Daniel Schützer (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Årjängs kommun. Foto: Lisa Olaison/NWT Arkiv

Årjäng har också tappat invånare. Närmare hundra färre personer har det blivit under pandemin, vilket motsvarar ungefär 6,3 miljoner kronor i skatteintäkter och gör det svårare att göra investeringar.

– Så här försvinner ekonomin, säger Daniel Schützer.

Utbildningssatsning

Anna Hallberg säger att gränshandeln är betydelsefull och drabbar kommuner som är utsatta redan från början.

– Det ska vara självklart och lätt att bo och verka vid gränserna, vi är varandras viktigaste exportmarknader.

Vad ska regeringen göra för att rädda de gränsnära jobben så att de finns kvar i längden?

– Vi har beslutat om bland annat mindre egenavgifter, korttidspermittering för att få kvar så många som möjligt i arbete. Det är ett stort paket, men vi vet att det kan behövas mer hjälp. Vi kommer inte att kunna rädda alla jobb, men då ska man kunna ta sig till nästa jobb. Så vi har en utbildningssatsning och en högre ersättning för de som blir arbetslösa så de inte drabbas för hårt, säger Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Jessica Gow/TT

Några svar på hur problematiken kring den stängda gränsen ska lösas hade inte regeringsföreträdarna. För den frågan dök naturligtvis upp. Många av deltagarna på mötet vittnade om motsättningar från våra grannländer. Pestsmitta, nationalism, hat, misstro.

– En del av de som kommer till sina jobb får ta på sig västar för att visa att de är från Sverige, säger Daniel Schützer.

"Det bekymrar mig"

– Det var jobbigt att höra de här orden och det bekymrar mig, men det är samtidigt viktigt att det kommer fram. För det är inte försvarbart med motsättningar, säger Anna Hallberg, som även är minister med ansvar för nordiska frågor.

– Jag tar allvarligt på det här och kommer att lyfta frågan med mina nordiska kollegor. Vi har ett ansvar gentemot varandra att tillsammans hjälpas åt och minimera konsekvenserna.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S). Foto: Ali Lorestani/TT

Stefan Löfven har också frågan på sin dagordning när han har kontakt med sina nordiska kollegor och säger att:

– Det finns en nordisk identitet och den vill vi värna.

Gränsen mellan Finland och Tornedalen var stängd under lång tid men har öppnats. Daniel Schützer undrade vad som krävs för att även gränstillståndet mellan Sverige och Norge ska återgå till det normala.

– Det är svårt att jämföra. Tornedalen är ett begränsat område, medan gränsen mot Norge är Europas längsta, säger Anna Hallberg och tillägger att en lösning inte är nära förestående i och med att mindre resande förespråkas.

Kontinuerlig kontakt

– Men vi ska inte sluta prata om frågan. Nu tittar även EU på gränsrestriktioner. Vi tror att man kan hitta särlösningar för gränssamhällen, där man bor och verkar precis på gränsen. Vi har kontinuerlig kontakt, men det kommer ta ett tag.

Daniel Schützer läste upp ett brev från en förälder som inte kan träffa sitt barn till jul, då gränsen skiljer dem åt. ”Tanken att inte få träffa sitt barn till jul är inte acceptabelt”, stod det bland annat. Stefan Löfven tog till orda:

– Så här vill ingen ha det. Nu vet vi inte om vi kan fira julen tillsammans, men vi ska inte ha skärpta gränser så därför lägger vi ner energi på den här frågan.

Fotnot: Deltog på mötet gjorde även representanter från Tornedalen och Storlien.

Artikeltaggar

Anna HallbergÅrjängs kommunDaniel SchützerEda kommunEkonomiGränshandelMadeleine WardNordmarkens NäringslivNyheterStefan LöfvenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.