• idag
  22 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Se det positiva med isoleringen – lär känna dig själv

Insändare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Gå ut i skogen och sätt dig på en stubbe och bara var, råder insändarskribenten.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Alla tider brukar bära med sig något gott, brukar man säga. Och så även denna gång.

Jag hör mycket gnäll från folk att man måste vara hemma och inte kan leva sitt liv så som man är van vid. Många saknar det sociala livet, att ha valet att göra vad man vill, när man vill. Men dessa delar av livet är ju faktiskt en lyx och ett privilegium, som vi har i Sverige.

Varför inte ta denna tid till att lära sig vara med sig själv och reflektera. Vårt samhälle rör sig idag i ett väldigt snabbt tempo och saknad av reflektion gör att människor tappar mening, känner sig stressade och tappar lusten. Varför inte bara se denna tid som en paus i allt man har förväntningar på att uppfylla i livet annars?

Jag har lyssnat mycket på olika radioprogram under denna pandemi. Hört hur folk har mått dåligt i början och har lyckats vända tiden till ett välbefinnande.

Det som har varit gemensamt för dessa personer har varit hur de tyckte livet först var tomt och trist. Men att de sedan vände sitt tankesätt till att se det positiva med att gå ner i varv.

En ung tjej som mått väldigt dåligt av att inte kunna fortsätta springa i samma tempo och uppfylla alla förväntningar som fanns på livet och en äldre kvinna som mådde dåligt av att hon inte längre kunde träffa sina vänner och göra de rutiner hon var vid.

Men den unga tjejen hon insåg tillslut att inget förväntades av henne denna tid och hon kunde då istället gå ner i stressnivå och verkligen lära känna sig själv och vad hon gillade i livet. Och den äldre kvinnan kunde gå långa promenader, förbättrade sin fysik och kunde på promenaderna reflektera kring hennes liv som varit o se alla vägval som tillslut blivit hennes liv.

Jag tror många har glömt att uppskatta att bara vara. Gå ut i skogen och sätt dig på en stubbe och bara vara är det bästa för hälsan. Om du blir stressad av det, då behöver du göra det varje dag tills du inte blir stressad av det. Annars har du för hög stressnivå.

Så se det positiva i allt det här med isolering- lär känna dig själv och använd din kreativitet. Som jag hörde någon säga en gång- kreativitet kommer av att vara uttråkad.

Baravara

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.