Hoppa till huvudinnehållet

Petras julloppis har ett gott ändamål

Publicerad:
Petra Olssons loppis har ett gott syfte - alla pengar hon får in ger hon till sina fadderbarn. I helgen regnade nästan hennes julloppis bort, därför tar hon nya tag nästa helg igen.
Petra Olssons loppis har ett gott syfte - alla pengar hon får in ger hon till sina fadderbarn. I helgen regnade nästan hennes julloppis bort, därför tar hon nya tag nästa helg igen. Foto: Emely Wallo Bergare

Under nästan 25 års tid har Petra Olsson haft en stor loppis i Gåsborn. Detta är dock inte vilken prylförsäljning som helst - alla pengar Petra får in skänks till hennes fadderbarn.

I helgen bjöd hon, trots regn och rusk, in till utomhus-julloppis där allt från tomtar, lyktor och leksaker fanns att fynda.

Nu planerar Petra att ta revansch på det dåliga vädret och hålla loppisen öppen även kommande helg.

Vägen fram till gården i Gåsborn är spårig av snömodd. De stora, vita flingorna som föll under natten och den tidiga morgonen har nu ersatts med tunga, kalla regndroppar, vilka vinden ilsket piskar genom luften.

Denna lördagsförmiddag är inte direkt optimal för en utomhusloppis.

– I dag har det inte varit någon här, men i går när det var sol och bättre väder kom det lite folk, berättar Petra.

Nyckelringarna med de små broderierna har Petra gjort själv.
Nyckelringarna med de små broderierna har Petra gjort själv. Foto: Emely Wallo Bergare

Borden som är fyllda av prydnadstomtar, glöggmuggar, lyktor, ljusstakar och mycket mer är alla dränkta av smältande snö och regnet som för stunden öser ner.

Fuktkänsliga saker, så som textilier, böcker och belysning, har räddats undan vädrets illvilja och placerats i Petras loppisbarack.

– Stormen som drog fram här tidigare slog sönder en paviljong för oss. En del saker krossades även - vi fick köra flera kartonger - sju, tio stycken, till återvinningen med sådant som bara blivit skräp, berättar Petra.

Mycket fint och sött finns att fynda. Också saker som många inte behöver men villhöver.
Mycket fint och sött finns att fynda. Också saker som många inte behöver men villhöver. Foto: Emely Wallo Bergare

Hon har med andra ord inte haft mycket tur med sin loppis på senaste tiden - ändå tycks hon inte misströsta allt för mycket. Drivkraften som för henne framåt är det stora engagemanget för alla barns välbefinnande - de pengar hon lyckats samla in skänker hon nämligen till sin fadderfamilj i Lettland. Då Petra också är matfadder för barn på Elfenbenskusten går även en del av intäkterna dit.

– Kan jag vill jag gärna hjälpa till, menar Petra.

Och som nämnt - Petra låter sig inte nedslås av det motstånd hon på senaste tiden mött, utan väljer att ta nya tag. Hon har bestämt sig för att hålla julloppisen öppen även kommande helg, den 28-29 november.

– Jag är glad för alla som vill komma hit och köpa något, säger hon och riktar samtidigt ett stort tack till alla sina kunder - nya som gamla.

Daniel Kihlman, Petras fästman, hjälper ofta till.
Daniel Kihlman, Petras fästman, hjälper ofta till. Foto: Emely Wallo Bergare

Sakerna som Petra säljer är sådant som vänner och bekanta skänkt till henne.

– De flesta vill inte ha något betalt eftersom de vet att jag säljer det för en god sak, berättar hon.

En av Petras systrar har ordnat med specialdesignade kassar till julloppisen.
En av Petras systrar har ordnat med specialdesignade kassar till julloppisen. Foto: Emely Wallo Bergare

Med tiden har det hunnit bli en hel del prylar som både kommit till och lämnat gården - julsakerna som nu hittas här skulle nog räcka till att pynta en stor herrgård. Själv är hon dock av åsikten att lagom är bäst när det kommer till julpynt. Fast en sak erkänner hon:

– Jag samlar på snöglober, jag har över 700 stycken...

Jul är för Petra en favorithögtid. I år kommer det dock inte bli som vanligt - att fira med alla sina syskon är i år inte att tänka på.

– Det blir nog ett väldigt lugnt firande här hemma med mamma, pappa och Daniel (Petras fästman). Men det kommer bli trevligt och mysigt det med.

Ett motto Petra menar är sant.
Ett motto Petra menar är sant. Foto: Emely Wallo Bergare

Artikeltaggar

FamiljGåsbornJulLoppmarknaderVälgörenhet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.