Hoppa till huvudinnehållet

NWT avslöjar: Skarp intern kritik mot Värmlands högsta vårdchef

Publicerad:
Hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert.
Hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert. Foto: Lisa Olaison

Det fortsätter att storma kring hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert.

Sex verksamhetschefer bekräftar att det finns en intern kritik mot hennes ledarskap. Flera av dem är oroliga för slutenvårdens framtid.

– Jag är tveksam till att ha henne kvar på posten, säger en av cheferna.

"Som chef på den här nivån får man vara beredd på kritik", svarar Lena Gjevert i ett mejl.

Sjukvården befinner sig i ett mycket pressat läge. Coronapandemin har tagit omtag och Region Värmland befinner sig på nytt i stabsläge. Antal smittade och inlagda har den senaste tiden ökat.

Samtidigt riktas skarp kritik mot hälso- och sjukvården i Värmlands högsta chef, Lena Gjevert.

NWT har i en rad artiklar rapporterat om turbulensen kring kvinnosjukvården i Region Värmland.

Situationen har gått så långt att verksamhetschefen Anna Hessel, efter att ha slagit larm om krisen inom förlossningsvården, sagt upp sig.

Kritiken bygger till exempel på att Lena Gjevert inte ska ha tagit situationen på allvar, inte kallat till möten och inte kommunicerat med verksamhetscheferna.

Men Anna Hessel är inte ensam om att ha kritik mot hälso- och sjukvårdsdirektören.

NWT har varit i kontakt med ytterligare sex verksamhetschefer, som alla bekräftar att det finns intern kritik mot Lena Gjeverts ledarskap.

"Orolig för verksamheten"

Samtliga verksamhetschefer har valt att vara anonyma av orsaken att de inte vill skylta med sin verksamhet.

Läkare i kvinnosjukvården oroade för att fler säger upp sig

En av verksamhetscheferna riktar kritik mot Lena Gjevert och hennes nära medarbetares sätt att arbeta.

– Jag är orolig för verksamheten, med tanke på hur Lena och hennes grupp leder, säger chefen.

– Jag vet att det finns frågetecken internt kring Lena, att det uppstår samarbetssvårigheter med henne. Hon går förbi verksamhetscheferna, vilket blir väldigt konstigt, säger en annan verksamhetschef och fortsätter:

– Jag är orolig för slutenvårdens framtid.

Flera verksamhetschefer oroar sig för slutenvårdens framtid.
Flera verksamhetschefer oroar sig för slutenvårdens framtid. Foto: Lisa Olaison

En av cheferna säger att man hellre vill se någon annan som hälso- och sjukvårdsdirektör.

– Jag är tveksam till att ha henne kvar på posten.

Varför?

– Det är mycket spänningar och konflikter kring Lena, och det är svårt att bedriva lagarbete med henne. Jag har själv framfört kritik.

Krisen i kvinnosjukvården: Var femte barnmorsketjänst tom vid årsskiftet

Är det något särskilt som har hänt?

– Ja, det finns flera händelser. Men det är inget som jag vill gå in på i media. Lena har flera goda egenskaper, det är inte det, men jag tror inte att det kommer att fungera framöver i organisationen.

En annan verksamhetschef menar att Lena Gjevert vid flera tillfällen har gått "förbi linjen" och gått direkt till personalen utan att prata med ansvarig chef.

– Jag känner en oro för att vi skickar tillbaka slutenvården i tiden, det har skett så mycket positiv utveckling de senaste fyra åren. Jag har orolig att vi tappar styrfart, och det är inte kompetensbrist, utan det brister i styrningen.

Slutenvårdschefens kommentar

Regionrådet Eva Julin Dombrowe (L), andra vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, vill inte kommentera uppgifterna om kritiken. Hon hänvisar till att det är en organisationsfråga och inte en politisk fråga.

Petra Svedberg är chef över slutenvården i Region Värmland, och direkt underställd Lena Gjevert.

Som NWT berättat tidigare har Petra Svedberg sökt jobb som kommunchef i Sunne. Ett jobb där hon har gått vidare i rekryteringen och nu är en av två kandidater till jobbet.

Slutenvårdschefen Petra Svedberg.
Slutenvårdschefen Petra Svedberg. Foto: Mikael Lindblom

Petra Svedberg vill inte ingående och medialt kommentera situationen.

– Jag är chef över verksamhetscheferna. Och jag rapporterar till Lena. Jag ger mig inte in i den här diskussionen medialt, eftersom jag sitter på ansvar gentemot båda.

Men vad säger du om kritikbilden och att chefer är oroliga för framtiden, är du också det?

– Jag kan bara säga så här: Verksamhetscheferna har lång erfarenhet och god kunskap om ledarskap inom hälso- och sjukvård. Jag har full förståelse och respekt för att man är tydlig med vilka värderingar som är viktiga.

Vad tycker du då?

– Den frågan väljer jag att inte svara på medialt utan hanterar internt.

Vet du om kritik har framförts till Peter Bäckstrand angående Lena Gjevert?

– Jag är medveten om att det har framförts åsikter.

När?

– Det har jag inget exakt svar på.

"Jag tycker att det är tråkigt"

Lena Gjevert svarar på kritiken i ett mejl till NWT.

"Jag tycker att det är tråkigt för den här kritiken har jag inte fått tidigare. Som chef på den här nivån får man vara beredd på kritik, det är en del av vardagen när man fattar beslut som berör många, men jag hade önskat att man hade valt att rikta den direkt till mig", skriver hon och fortsätter:

"Jag kom tillbaka till Värmland för ungefär ett år sedan och klev på uppdraget som direktör mitt under pågående pandemi. På grund av pandemin har vi inte kunnat arbeta med organisationen i den utsträckning som vi hade gjort i normala fall."

"Om man upplever att det finns problem så behöver vi ha en dialog om det, men den ska vi ha internt", skriver hon vidare.

Kvinnosjukvården: Avgående verksamhetschefen självkritisk

Peter Bäckstrand är regiondirektör i Region Värmland, och den som Lena Gjevert rapporterar till. Han säger att inte vill kommentera sådana här typer av uppgifter i media.

Men är du medveten om kritikbilden?

– Det händer med jämna mellanrum att det framförs synpunkter till mig om medarbetare och om chefer. Det gör det, det är helt naturligt. Så är det i alla organisationer, så även i vår. Det man gör då är att man pratar med vederbörande, oavsett vem det är, och så försöker man jobba vidare på det och rätta till de eventuella fel och brister som någon uppfattat. Ibland är det sakligt och ibland är det inte sakligt.

Regiondirektören Peter Bäckstrand.
Regiondirektören Peter Bäckstrand. Foto: Tommy Andersson

I en tidigare intervju med NWT svarade Peter Bäckstrand så här på frågan om det framkommit någon kritik mot Lena Gjevert från andra delar av verksamheten: "Nej, inte någon kritik som har kommit till mig på det sättet".

Flera verksamhetschefer hävdar att regiondirektören ska ha fått vetskap om den interna kritiken mot Lena Gjevert redan innan det började storma kring kvinnosjukvården nu det senaste.

Men du menar att du inte visste?

– Nej, det kommer jag ihåg väldigt noga. "Inte på det sättet" som jag avsåg i det sammanhanget handlade om ett offentligt brev som blev diariefört innan det kom till mig.

Peter Bäckstrand refererar här till skrivelsen från Anna Hessel, som NWT tidigare skrivit om.

– Det har jag aldrig varit med om tidigare, säger Peter Bäckstrand.

Var du då medveten om att det fanns kritik mot Lena Gjevert innan den senaste tidens larm från kvinnosjukvården? Vid tillsättandet av hälso- och sjukvårdsdirektören ska ett ifrågasättande ha framförts.

– Jag uttalar mig inte om den typen av information som handlar om mina medarbetare.

Sett till uppgifterna, kommer du att agera?

– Det behåller jag för mig själv, hur jag agerar på den informationen.

Är du nöjd med Lena Gjevert som hälso- och sjukvårdsdirektör?

– Ja, jag är nöjd med henne.

Artikeltaggar

Anna HesselLena GjevertPeter BäckstrandRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.