Matbutiken inleder välgörenhetssamarbete med Stadsmissionen

Publicerad:
I början av december startar ett samarbete mellan Willys på Våxnäs och Stadsmissionen i Karlstad. Foto: Roland Svensson

Mat som matbutiken på Våxnäs annars skulle ha slängt i onödan kommer i stället att mätta magar genom ett nytt välgörenhetssamarbete med Stadsmissionen i Karlstad.

– Det känns bra att kunna bidra med det man kan, säger Willysbutikschefen Richard Svanegård.

Samarbetet, som startar i december, går ut på att skänka matsvinn och produkter med skönhetsfel till Stadsmissionen istället för att slänga.

– På Willys arbetar vi strukturerat och målmedvetet med att minimera svinnet så mycket vi kan. Matsvinn är ett miljöproblem och det är rent resursslöseri när man inte kan konsumera maten man producerar. Vi ser alltid till att våra kunder har ett fräscht och brett utbud med bra distans till utgångsdatum, men det händer dagligen att vi blir tvungna att lämna mat i avfallshanteringen, säger Richard Svanegård och fortsätter:

– Så syftet med samarbetet är inte bara att leva upp till ett ekonomiskt och miljömässigt ansvar, utan också ett socialt ansvar i form av välgörenhet. Där känner jag att Stadsmissionen kommer in som en bra samarbetspartner.

Richard Svanegård är butikschef på Willys på Våxnäs.
Richard Svanegård är butikschef på Willys på Våxnäs. Foto: Privat

I dag tillagar och delar Stadsmissionen ut 80 portioner om dagen, sex dagar i veckan.

– Nu när vi är med och bidrar kanske vi kan nå ut till ännu fler, säger butikschefen.

Skänker julmat

För att fira det nya samarbetet kommer Willys-butiken dessutom skänka julmat till välgörenhetsorganisationen.

– Vår bransch fyller ju en funktion som blivit väldigt påtaglig i pandemin. Men det är ju inte alla som har råd att handla mat, så det känns bra att ha hittat en organisation som ser till att utsatta människor får mat på bordet. Mat som annars hade åkt ned i soporna, säger Richard Svanegård.

Det måste kännas som en bra insats?

– Ja, det gör det. Det känns bra att kunna bidra med det man kan.

Artikeltaggar

KarlstadNyheterStadsmissionenVälgörenhetVåxnäsWillys

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare