Hoppa till huvudinnehållet

Liberalerna behövs i politiken

Publicerad:
Liberalismens ideologi utgår från den enskilde individen och målet är att alla ska få leva och verka i frihet, utan styrande och kvävande strukturer i samhället som politiska, religiösa eller andra strukturer som tar sig rätten att styra över den enskilda individens fria vilja, skriver Marianne Åhman.
Liberalismens ideologi utgår från den enskilde individen och målet är att alla ska få leva och verka i frihet, utan styrande och kvävande strukturer i samhället som politiska, religiösa eller andra strukturer som tar sig rätten att styra över den enskilda individens fria vilja, skriver Marianne Åhman. Foto: Privat

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi ska vägra att låta vårt fina liberala frihetsparti ständigt uppfattas som ett stödparti åt höger eller vänsterkrafter. Det är en ickefråga, skriver Marianne Åhman.

Äntligen är valresultatet fastställt i USA. Joe Biden tog hem valsegern men vi har ännu inte sett eller hört att före detta presidenten Donald Trump har ”godkänt” valresultatet. På fyra år har landet USA gått från att vara en av världens starkaste demokratier till ett land där en demokratiskt vald president har satt sig själv först, även om hans valspråk har varit America first.

Jag hoppas att det är en väckarklocka för de i Sverige som tror att det är orubbligt och ”skrivet i sten” att vi är en demokrati för att det står i vår regeringsform att "all offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare".

Vi kan få ett parti vid makten med en person som likt Donald Trump, inte vill att all makt ska utgå från folket utan från honom själv. En person som sätter sig upp mot rättsväsende, yttrandefrihet, tryckfrihet och säger att det är falska nyheter när media gör granskande journalistik kring hen och hens närmaste anhängare.

Så skriver du en debattartikel

Det skapar snabbt osäkerhet i samhället, om vi dessutom drabbas av sjukdom på grund av en pandemi och den i sin tur leder till massarbetslöshet som ingen kan stoppa, då tappar människor tron på framtiden och samhällssystemet. Då är även den starkaste person lätt att styra och manipulera och det går snabbt när trygghet och demokrati bryts ned. Det har vi sett tidigare i modern i historia. Det är då ett tryggt ledarskap krävs som vilar på en ideologi som värnar alla människors rätt till ett fritt och självständigt liv men med socialt ansvar för sina medmänniskor.

Vissa undrar om Liberalerna behövs i svensk politik. Jag säger jo, partiet Liberalerna behövs mera än någonsin! Liberalismens ideologi utgår från den enskilde individen och målet är att alla ska få leva och verka i frihet, utan styrande och kvävande strukturer i samhället som politiska, religiösa eller andra strukturer som tar sig rätten att styra över den enskilda individens fria vilja. Men vi ska alltid ta ett socialt ansvar för våra medmänniskor.

Vi ska vägra att låta vårt fina liberala frihetsparti ständigt uppfattas som ett stödparti åt höger eller vänsterkrafter. Det är en ickefråga. Liberalerna är ett parti som kan stå på egna starka ben och driva vår egen politik för varje individs rätt att få bli sitt bästa jag.

Jag vill att väljarna ska veta att en röst på Liberalerna inte är en röst för vänsterkrafter där staten bestämmer över individen eller en röst för extrema högerkrafter där olikheter bestraffas och där varje individ ska vara stöpt i samma form utan egen vilja. Jag är Liberal och kommer alltid vara det, jag vill då rösta på originalet!

Jag litar på att vår partiledare Nyamko Sabuni klarar den svåra uppgiften att hålla ihop en frihetssträvande grupp individer med sin tydliga ideologiska kompass. Vi kan bara skapa liberal frihetspolitik om vi blir flera och jag är helt övertygad om att den sista tidens bevis på hur människor snabbt kan berövas sitt fria tänkande och möjlighet till fria val i ett demokratiskt land gör att Liberalerna kommer att växa sig starkare.

Marianne Åhman (L)

Kommunpolitiker, Sunne och regionpolitiker, Värmland

Artikeltaggar

CoronavirusetDebattDemokratiDonald TrumpJökenLiberalernaLiberalismMarianne ÅhmanNyamko SabuniUSA