Hoppa till huvudinnehållet

Hon skrev årets bästa kriminalroman - för andra gången

Publicerad:
Bäst i Sverige - författaren Tove Alsterdal tar hem utmärkelsen årets bästa svenska kriminalroman för andra gången.
Bäst i Sverige - författaren Tove Alsterdal tar hem utmärkelsen årets bästa svenska kriminalroman för andra gången. Foto: Roland S Lundström

Författaren Tove Alsterdals roman "Rotvälta" utses till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin. "En polisroman med originellt genomfört återvändartema och Ådalen som fond", skriver juryn i sin motivering.

"Rotvälta" är Tove Alsterdals sjätte deckare och följer polisen Eira Sjödin.

Tove Alsterdal har fått priset en gång tidigare, 2014, för "Låt mig ta din hand".

Nu prisas hon även för Rotvälta, en roman som släpptes i oktober och kretsar kring brott i nutid och dåtid i Ångermanland, men Tove Alsterdal som har släktrötter i Alster utanför Karlstad, har också inspirerats av det uppmärksammade Kevin-fallet i Arvika.

I en intervju i NWT i höstas avslöjade hon också att Rotvälta får en fortsättning. Hon skriver redan på den, med sikte på boksläpp nästa höst.

– Det hade varit avhugget att sluta här. Det händer saker som går vidare, sa hon i intervjun.

Deckarduo blev utan

Debutpriset tilldelas Maria Grunds "Dödssynden" med motiveringen "en brutal och traumafylld intrig i okänd miljö". Åmålsbördiga Peter Mohlin och Peter Nyström var också nominerade till debutpriset för sin bok Det sista livet, som utspelar sig i Karlstad och Hammarö, men blev utan pris.

Kalle Holmqvists "Det går en mördare lös – en historia från 1721" prisas som bästa barn- och ungdomsdeckare. ”Ett originellt och spännande äventyr, berättat med god pedagogik och historisk relief”, skriver Deckarakademin.

Deon Meyers "Villebråd" utsågs till bästa översatta kriminalroman. "Villebråd" har originaltiteln "Prooi" och har översatts av Mia Gahne.

Svenska Deckarakademin är ett samfund vars syfte är att främja deckarlitteraturen och facklitteratur om deckargenren. Bland Akademiens ledamöter finns flera författare, däribland Ninni Schulman och Aino Trosell.

Artikeltaggar

AlsterFörfattareKarlstadLitteraturSvenska DeckarakdeminTove Alsterdal

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.