Bubbel från Byrån: En värmande klapp från Ygeman

Publicerad:
Ett stormkök under granen är onekligen den bästa försäkringen för att köttbullarna ska vara varma på julafton, skriver Byrån. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Byrån fascineras över förolämpningen om knasig ostvärld – det borde vara en given komplimang av en mejerikoncern som tillverkar ost.

Årets julklapp är stormköket. Eller Ygeman-köket, som det också kan kallas. Under Anders Ygemans (S) tid som energiminister har elkriserna och de kreativa lösningarna för att kortsiktigt hantera elbristen avlöst varandra. Och ett stormkök under granen är onekligen den bästa försäkringen för att köttbullarna ska vara varma på julafton.

Längtan efter en typisk man

Jämställdhetsmyndighetens digitala seminarium på internationella mansdagen 19 november blev en strid ström av teknikstrul. Samtalet kretsade kring de problematiska sidorna av mansnormen.

Det kanske mest minnesvärda var dock frånvaron av stereotypt manliga teknikkunskaper. Kanske är det en konsekvens av myndighetens normkritiska arbete?

Det knasiga ostkriget

I krig och kärlek sägs allt vara tillåtet. Och kanske gäller det även i osttillverkning. I lilla östgötska Boxholm rasar en strid mellan kommunen och mejerijätten Arla. Efter att under stort rabalder ha lagt ner osttillverkning på orten sålde Arla mejeriet till kommunen, som i sin tur sålde fastigheten vidare till en aktör som ville återuppta osttillverkningen. Något som fick Arla att hota med stämning.

Arlas representanter lyckades dock med konststycket att i kontakter med kommunen göra en del interna e-postmeddelanden till allmänna handlingar. Bland annat en konversation där den centerpartistiska Europaparlamentarikern Fredrick Federley och den tidigare moderate ministern Sven Otto Littorin stämplas som tillhörande den lilla och knasiga ost-världen, på grund av sitt engagemang för Boxholmsosten. Byrån fascineras över förolämpningen om knasig ostvärld – det borde vara en given komplimang av en mejerikoncern som tillverkar ost.

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

Anders YgemanÅrets julklappArlaBoxholmBubbel från ByrånFredrick FederleyJämställdhetsmyndighetenJulLivsmedelSigneratSocialdemokraternaSven Otto Littorin

Läs vidare