Hoppa till huvudinnehållet

Alla kan få klapparna hemlevererade

Publicerad:
Svensk handel i Filipstad och Filipstads kommun kommer från och med fredag till och med den 18 december att samarbeta kring utkörning av varor. Dee-Anna Stolpe (till vänster) och Maria Thiery Wase, kommunens näringslivschef, presenterade nyheten i Dee-Annas klädbutik.
Svensk handel i Filipstad och Filipstads kommun kommer från och med fredag till och med den 18 december att samarbeta kring utkörning av varor. Dee-Anna Stolpe (till vänster) och Maria Thiery Wase, kommunens näringslivschef, presenterade nyheten i Dee-Annas klädbutik. Foto: Filip Kowalski

Handeln vill leva.

Samtidigt uppmanas kunderna att hålla sig hemma för att minska risken för smittspridning av coronaviruset.

På fredag inleds därför ett unikt samarbete mellan Filipstads kommun och Svensk handel i Filipstad, ett samarbete som ger kunderna en möjlighet att kostnadsfritt få sina varor och take away-mat levererade hem med hjälp av bud från Sverigetaxi Filipstad.

Konceptet är inspirerat av ett liknande samarbete i Säffle kommun.

Från och med fredagen den 27 november, i samband med starten för handelsevenemanget Black friday, startar Filipstads kommun, Svensk handel i Filipstad och Sverigetaxi Filipstad ett samarbete som går ut på att kunder kan få sina varor hemlevererade utan kostnad, precis som take away-mat från restaurangerna. Samarbetet, som är tänkt att stötta den lokala handeln i kommunen, kommer att pågå till och med den 18 december.

– Sverigetaxi Filipstad kommer att kunna leverera varor inom hela Filipstads kommun. Det handlar om varor och take away-rätter från butiker och restauranger som är anslutna till Svensk handel Filipstad. Det kommer dock inte gälla dagligvaruhandeln där det redan idag finns inarbetade system för leveranser, säger en av initiativtagarna till samarbetet, kommunens näringslivschef Maria Thiery Wase.

Och tillägger:

– Hos de butiker och restauranger där det redan finns en budfunktion blir det en speciallösning.

Under den senaste månaden har smittspridningen av coronaviruset ökat i samhället och risken är stor för att utvecklingen fortsätter om människor inte följer de skärpta råden och restriktionerna som getts från regeringen och från Folkhälsomyndigheten.

Tre dagar i veckan

Samtidigt står handeln inför en av de viktigaste månaderna för året med tanke på julhandeln.

Ur det perspektivet tog kommunen initiativ till att starta samarbetet med den lokala handeln.

– Vi har funderat mycket kring vad vi kan göra, säger Maria Thiery Wase.

Konkret kommer samarbetet innebära att kunder själva får kontakta de Svensk handel-anslutna butikerna och restaurangerna, via telefon, mejl eller sociala medier. Därefter bokar butikerna taxin för bud till leveransadresserna. Utkörningarna kommer att äga rum under måndagar, onsdagar och fredagar.

Maria Thiery Wase betonar att buden kommer att kunna köras ut till adresser i hela kommunen. Det spelar ingen roll om kunderna bor i Neva, Asphyttan eller Forshyttan - varorna och maträtterna ska ut.

– För mig var det viktigt att få med hela kommunen och att det ska vara lika för alla, säger hon.

Ypperligt tillfälle

Dee-Anna Stolpe, som driver Dee-Annas klädbutik, hoppas att samarbetet kommer att bli bra för både kunder och för butikerna, liksom att det kommer att ge en grund för en säkrare julhandel.

– Jag hoppas att utfallet blir bra för oss och att kunderna ser att det här är ett sätt för oss att överleva. Det här är ett ypperligt tillfälle att stötta den lokala handeln, säger hon.

Och fortsätter:

– Det ger en möjlighet att minska trycket på ställen som har utlämningstjänster. Det är kanske inte så bra om det blir trängsel där när folk ska hämta ut sina paket.

Dee-Anna Stolpe hoppas att samarbetet också ska ge ringar på vattnet.

– Det känns bra att vi kan göra den här satsningen tillsammans. Många av oss har våra stamkunder, men det här kan också göra att nya kunder upptäcker oss - och för varje ny kund man kan få blir man glad, säger hon.

Artikeltaggar

Black fridayDee-Anna StolpeFilipstads kommunFolkhälsomyndighetenJulhandelMaria Thiery WaseNäringslivNyheterSvensk handel

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.