Maria från Brattfors fostrade 120 barn. Änkan Charlotta lade grunden till en tidning som firar 170 år i år.
Se där, två levnadsöden som skildras i årets nummer av tidskriften Vår stad.
Många föreningar arbetar med att förvalta det värmländska kulturarvet. En av dem är Filipstads gille, som nu är aktuell med årets utgåva av sin tidskrift Vår stad. Staden som skildras är Filipstad, men också bygden runtomkring, och det är livet förr i tiden som skildras. Det är svartvita bilder och berättelser om hus, företag och människor från en svunnen tid.
I årets Vår stad får läsarna bland annat en nostalgiresa till caféstaden Filipstad. Berättelsen börjar 1892, då det i en annons i Filipstads Tidning förkunnas att ett nytt konditori öppnat. Törnells konditori kom att leva ända fram till 1970. Då skulle byggnaden där konditoriet huserades rivas - ett sorgligt kapitel på många sätt i Filipstads historia.
Konditoriets historia fram till dess är desto smakligare: här fanns med tiden såväl konstnärliga utsmyckningar av Thor Fagerkvist som dryckesnyheten Coca-Cola. Törnells konditori var en självklar samlingspunkt både för fikasugna och för föreningslivet.
33 år för barnen
Människorna som skildras i text och bild i tidskriften ger närvarokänsla och värme till det som annars kanske blir nästan för svartvitt och för långt bort i tiden.
Allra mest känsla blir det kanske när Karin Sundelin berättar om Maria från Brattfors, som fostrade 120 barn. Maria Martinsson lämnade Värmland för att bli föreståndare på ett barnhem i Göteborg. Hon titulerades "Mor" av barnen och blev kvar i 33 år.
Ett annat levnadsöde som lyfts fram är den handlingskraftiga Charlotta Florén (1823-1897) eller Floréns änka, som hon kallades i utgivarrutan i Filipstads Tidning, som i år firar 170 år. Hon drev tidningen i hela 44 år, dels vid sidan av sina män - hon blev änka två gånger om - dels på egen hand.
37:e numret
I årets nummer ges även en rik historik från Asphyttan, Filipstads sydligaste by, där järnmalm och forsande vatten lade grundförutsättningar för utveckling. Bilderna visar hyttbacke och slussning, men också finklädda syföreningsdamer från år 1900 och en skolklass från ungefär samma tid, vid skolan som blev bygdegård.
Årets nummer av Vår stad har nummer 37, delas ut till föreningens medlemmar och kommer även att säljas till allmänheten.