Hoppa till huvudinnehållet

KTIC-bråket: Snart avgörs vem som har rätt om 100-miljonersbygget

Publicerad:
Foto: Frida Ingemarsson

Förhandlingarna är över. Inom en månad hoppas man få svaret på vem som har rätt i bråket om den nybyggda gymnasieskolan KTIC.

– Jag ser fram emot beskedet, säger byggbolagets rekonstruktör Henrik Nilsson.

Tvisten mellan byggbolaget Noctor och Kristinehamns kommun om Kristinehamns teknik- och innovationscenter, KTIC, har nu granskats av en överbesiktningsnämnd.

100-miljonersbygget fick underkänt i slutbesiktningen i våras och byggbolaget valde att överklaga beslutet.

Under tre förhandlingsdagar har nu nämnden lyssnat till parternas olika argument, bland annat när det handlar om ifrågasättanden av stålkonstruktionen och brister i fuktsäkerhetsarbetet.

Advokaten Henrik Nilsson är Noctors rekonstruktör och deltog under förhandlingarna.

Vad säger du om förhandlingarna?

– Det behöver inte vara så dramatiskt att vi hamnat här. Istället för en spekulationsrunda med långdragna turer har en oberoende nämnd med hög och stor kompetens och erfarenhet gjort en prövning av de olika argumenten och experter har fått säga sitt. Nu blir det ett beslut som båda parter får förhålla sig till.

Henrik Nilsson är advokat och rekonstruktör för byggbolaget Noctor.
Henrik Nilsson är advokat och rekonstruktör för byggbolaget Noctor. Foto: Advokatfirman Allians

Hur tycker du att de här dagarna kändes?

– Utifrån Noctors perspektiv känns det jättebra. Nu blir det ett beslut, som förvisso kan innebära en mängd olika utfall, men det är alltid av godo att komma framåt i processen. Jag ser fram emot mot beskedet från överprövningsnämnden, säger Henrik Nilsson.

Han hoppas kunna läsa domen inom tre till fyra veckor.

Den väntas komma ungefär samtidigt som tiden för byggbolagets rekonstruktion löper ut.

Men rekonstruktören Henrik Nilsson planerar att återigen begära om förlängning:

– Vi fortsätter jobba för att genomföra rekonstruktionen på ett för borgenärernas och övriga intressenters lyckat sätt - och för att säkra att Noctor har en god överlevnadsförmåga. Det ser väldigt bra ut och den här processen är jättebra även för rekonstruktionens del.

Kristinehamns kommun håller nämligen inne mellan 15 och 20 miljoner kronor i betalningar under tiden tvisten om slutbesiktningen pågår.

Inga kommentarer

Till VF säger tekniska chefen Andreas Rudsvik att Kristinehamns kommun inte kan kommentera något om överbesiktningen, oavsett om nämnden är klar eller inte:

– Sedan kommer nämnden att sammanträda. Vi vet egentligen ingenting, förutom det vi fört fram och hört vid nämnden.

Överbesiktningsnämndens beslut kan överklagas av både Noctor och Kristinehamns kommun.

Läs mer:

KTIC-tvisten: Kommunen JO-anmäldNWT granskar: Viktiga dokument försvann inför slutbesiktningen av miljonbyggetKTIC-bråket: Kommunen hävdar "miss" när byggintyg försvannBilderna inifrån skandalomsusade KTIC-byggetNWT granskar: Här är rören – som kommunen hävdar att man aldrig beställde

Artikeltaggar

EkonomiHenrik NilssonKristinehamnKristinehamns kommunKristinehamns teknik- och innovationscenterNoctor byggNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.