Hoppa till huvudinnehållet

Holmedalsbor söker fortsatt efter täckning

Publicerad:
Lars-Olov Strömner visar hur det kan gå till när man det ska ringas mobilt i Holmedalstrakten. Fibern funkar felfritt.
Lars-Olov Strömner visar hur det kan gå till när man det ska ringas mobilt i Holmedalstrakten. Fibern funkar felfritt. Foto: Privat

Ibland är signalen stark, för det mesta obefintlig.

Att försöka ringa med mobiltelefonen är lotteri för boende i Holmedalstrakten.

– Man måste förflytta sig till dess man får täckning, säger Lars-Olov Strömner

Han är inte ensam om problemet som varat sedan sensommaren 2019. Ännu längre än en så enligt en del. Flera boende från Holmedal och i närområdet upplever dålig täckning i mobiltelefonen.

– Vi har klagat sen 2019, men det blir bara sämre och sämre. Under stora delar av dagen går det inte att ringa eller komma fram, säger Kåren Borén Olsson.

– Man blir paff när det ringer.

Först blev de lovade hjälp i september/oktober 2019. Det blev framskjutet till samma period 2020. Men vad är det för fel egentligen? Det har de inte fått något svar på.

– De sa att det var för att telefonen var låst på 2G, så jag låste upp men det blev inte bättre. En annan gång sa de att det var störningar i stugan. Jag fick också byta simkort, men det hjälpte inte.

Stort område

Tekniker har varit på plats för att felsöka, men har i sin utrustning, enligt Kåre Borén Olsson, fått full täckning.

– Så undrade han om han kunde ringa mig, men då hade han inget nät. ”Nu har du det svart på vitt” sa jag, berättar han om en händelse från hösten 2019.

Men man har också kontakt mejlledes. Konversationen har varit lång, även om den inte alltid har fungerat. Vissa dokument har inte kommit fram då Telias låda varit full och andra har skickats på fel sätt hävdar företaget.

Lars-Olov Strömner bor också i området och är ordförande i Byalaget. Han upplever generellt är dålig täckning från E18 i norr och ner mot Lennartsfors i söder,

– Hela dalen är under all kritik. Vi har stött på, men det händer ingenting. Att täckningen är bristfällig är frustrerande och som helårsboende blir man irriterad över Telias bristande fokus på glesbygden och man förstår att man väljer hellre områden med fler abonnenter.

Någon slags brytpunkt för täckning finns vid återvinningsstationen i Årjäng.

– Åker jag till Årjäng via Fölsbyn så är det först på höjderna vid Årjängs sopstation som man får täckning och kan ringa.

– Vi har en hamn här som tillhör Dalslands kanal, där finns det ingen täckning alls, helt dött. Så där har vi själva bekostat fiber så det ska gå att ringa wifi-samtal, säger Lars-Olov Strömner.

Åtgärder i veckan

Men som sagt, problemet kommer och går. Under två veckor i höstas fungerade det felfritt.

– Jag kunde stå varsomhelst och prata, men sen var det som att skruva av vattenkranen, säger Kåre Borén Olsson.

För vissa i området är det också lättare att fånga upp norska signaler, från master betydligt längre bort än de som finns i närområdet. Det är också oklart vilken av alla svenska master som är den primära.

Från Telia hälsar man att det under den närmste veckan ska genomföras arbeten på i området, då man har störningar på 3G.

– Det är ett teknikfel som gör att det inte går att få signaler. Vi hoppas att det här hjälper dem, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia.

Hur länge dessa störningar varit kända kan man inte svara på.

Artikeltaggar

Årjängs kommunHolmedalLennartsforsMobiltelefoniNyheterTelia

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.