Hoppa till huvudinnehållet

Allt fler ute i naturen: "Troligtvis hade vi inte suttit här"

Publicerad:
Flerbarnsfamiljen Palm Wall bestående av Erica, Fredrik, Meja, Mia, Inez och Linnea var ute och tog en promenad med hundarna.
Flerbarnsfamiljen Palm Wall bestående av Erica, Fredrik, Meja, Mia, Inez och Linnea var ute och tog en promenad med hundarna. Foto: Lisa Olaison

Att pandemin har ändrat folks vanor har nog inte gått någon obemärkt förbi.

NWT tog ett snack med friluftsexperten, tillika ordförande för Friluftsfrämjandet i Karlstad, Johanna Svanberg samt en tur ut under söndagen till Hammarö sydspets för att ta reda på vad naturen har att erbjuda.

– Troligtvis hade vi inte suttit här, utan vi hade träffats igår kväll och spelat tennis idag istället, säger Malin Kornfeld.

Johanna Svanberg är ordförande för Friluftsfrämjandet i Karlstad och är van att vistas ute i naturen. Hon menar att det är väldigt enkelt att ta sig ut och att utflykten inte behöver krånglas till.

– Det behövs ingen specialutrustning. Det räcker med sina vanliga uteskor om man ska ut och gå. Däremot är det bra att klä sig i lager, både för att kunna ta av sig om man blir för varm och för att det inte är kul att frysa. Man ska heller inte vara rädd för att gå ut i lite sämre väder, kläder efter väder som det brukar heta. Är du ute med barn är det bra att ta med sig ett par torra vantar, det är lätt hänt att händerna blir blöta och med ett par torra vantar leker livet igen.

Vad ska man tänka på när man är ute i naturen?

– Ta med dig skräpet hem och lämna naturen såsom du hittade den! Allemansrätten är en fantastisk förmån men den innebär också att vi måste ta hänsyn till naturen och respektera markägarna.

Malin Kornfeld, Lotta Stenson, Lena Hedström, David Hedström, Anna Christenson är kompisgänget som bytt tennishallen mot ett vindskydd.
Malin Kornfeld, Lotta Stenson, Lena Hedström, David Hedström, Anna Christenson är kompisgänget som bytt tennishallen mot ett vindskydd. Foto: Lisa Olaison

Mycket folk på sydspetsen

När NWT under söndagen kom fram till Hammarö sydspets satt ett kompisgäng och fikade i ett vindskydd. Vännerna berättade att de inte brukar träffas ute och fika.

– Hade det inte varit en pandemi hade vi troligtvis inte suttit här. Då hade vi träffats igår kväll och spelat tennis idag kanske, säger Malin Kornfeld innan hon fortsätter:

– I somras var jag och min man och vandrade två gånger och det har aldrig hänt förut. Vi har ändrat beteendet, det blir fler promenader och mer utegym.

David Hedström tycker att det är bra att många naturområden är lättillgängliga.

– Hammarö sydspets är ett lättillgängligt område med många fina leder. Jag lider verkligen med de som inte har möjlighet att ta sig ut, säger Hedström.

Flerbarnsfamiljen Palm Wall var ute med sina hundar och promenerade längs insjökustremsan.

– Vi bor här i närheten så det här är vår hemmapark. Det brukar vara mycket folk här på söndagar. Söndagar är nog en sån utedag för många, säger Erica Palm Wall.

"Naturen får oss att må bättre"

Johanna tycker att det är bra och roligt att fler tar sig ut och testar på friluftslivet och menar att det finns flera fördelar med att vistas utomhus.

– Naturen får oss att må bättre. Man kan inta den med alla sina sinnen. Är vi bara inomhus får vi inte samma energipåfyllning, det är bra för både kropp och själ att vara utomhus, säger Svanberg.

Johanna Svanberg är ordförande för Friluftsfrämjandet i Karlstad och trivs bra ute i naturen.
Johanna Svanberg är ordförande för Friluftsfrämjandet i Karlstad och trivs bra ute i naturen. Foto: Lisa Olaison

Vad är dina bästa friluftstips?

– Det finns många naturområden i närheten av våra tätorter, det finns ofta bra information på kommunernas hemsidor, säger Svanberg innan hon avslutar:

– Det är alltid bra att ta med sig en termos med något varmt om man ska ut i naturen nu. För även om det är skönt att röra på sig så behövs pauserna också. Vill man dessutom ha sällskap så ordnar friluftsfrämjandet vandringar under vår och höst.

Artikeltaggar

CoronavirusetFriluftslivFritid och livsstilHammarö

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.