Hoppa till huvudinnehållet

Privat rymdutveckling

Publicerad:
Nattlig uppskjutning av Falcon 9 med rymdfarkosten Dragon från Kennedy Space Center i Florida i söndags.
Nattlig uppskjutning av Falcon 9 med rymdfarkosten Dragon från Kennedy Space Center i Florida i söndags. Foto: Joel Kowsky/NASA via AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Natten mot måndag, svensk tid, blev ännu en av årets milstolpar i rymdutvecklingen. Då sändes de första ordinarie besättningen upp till den internationella rymdstationen med Elon Musks rymdföretag SpaceX i rymdkapseln Dragon. Sommarens tvåmannafärd var tekniskt sett bara en testflygning.

Men nu är alltså rymden öppnad för privata intressen. Dragon är nämligen också helt certifierad för bemannade flygningar och det innebär att SpaceX helt på egen hand kan skicka upp människor, utan att gå via rymdflygstyrelsen Nasa. Dessutom till en mycket billigare kostnad. Skulle inte förvåna om det blev SpaceX som blev först med att återvända till månen, och sedan landa på Mars.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Artikeltaggar

Elon MuskNasaRymdenSigneratSpaceX