Hoppa till huvudinnehållet

Klart för största solcellsparken

Publicerad:
Näckåns styrelseordförande Bosse Halvardsson (till vänster) och vd Jan Anders "Jante" Carlsson går i spetsen för Näckåns nästa stora klimatinvestering. I dagarna blir det nämligen byggstart för en solcellspark som kommer att bli den största i sitt slag i Värmland och som handlar om en investering på 17 miljoner kronor.
Näckåns styrelseordförande Bosse Halvardsson (till vänster) och vd Jan Anders "Jante" Carlsson går i spetsen för Näckåns nästa stora klimatinvestering. I dagarna blir det nämligen byggstart för en solcellspark som kommer att bli den största i sitt slag i Värmland och som handlar om en investering på 17 miljoner kronor. Foto: Christer Bergqvist

Länsstyrelsen har helt nyligen lämnat klartecken och vid ett digitalt styrelsemöte häromkvällen undanröjde Näckån Energi AB de sista formaliteterna. I praktiken innebär att det nordvärmländska kraftbolaget redan i dag kan sätta spaden i marken för första etappen för Värmlands största solcellspark.

– Nu måste vi ösa på. Det börjar bli lite ont om tid. Första etappen måste vara klar så tidigt att vi kan dra största möjliga nytta av den kommande vårsolen, säger Bosse Halvardsson som är ordförande i styrelsen.

Solcellsparken kommer alltså att bli nästa stora gröna klimatprojekt i området öster som Sysslebäck som redan i dag kallas för Green Power Valley i kraft av Näckåns vattenkraftverk som är landets senaste och modernaste, Tåsans vattenkraftverk som är Värmlands näst största och Ellevios högmoderna ställverk för 50 miljoner kronor.

Kräver mer ytor

Här handlar det helt enkelt om en total kraftfull grön satsning som även samlar framtidens hållbara energikällor. Men satsningen kräver samtidigt större ytor.

För att få plats med Värmlands största solcellspark har det nordvärmländska kraftbolaget nyligen köpt ett 260 000 kvadratmeter stort markområde som gränsar till "den gröna kraftdalen" av Övre Älvdals församling.

– Marken är en viktig pusselbit i dag, i morgon och framför allt på sikt, säger Bosse Halvardsson. Solcellsparken kommer att utnyttja ett område som motsvarar sex fotbollsplaner. Kvar blir ändå ett rejält stort område som är som skräddarsytt för att inhysa nya framtida klimatsatsningar. För det är precis så det är. Det finns enormt mycket att göra i branschen som i sig är i ständig utveckling. Det kommer ständigt nya rön och då ska vi vara beredda. Då kan vi inte stå vid sidan om. Vi ska som alltid sitta i förarsätet. Därför tycker jag att vi med fog vågar påstå att "Green Power Valley" så här långt bara befinner sig i slutet av början...

"Häftigt att vi kan förvandla ett gammalt grustag till en toppmodern solcellspark" säger vd Jan Anders "Jante" Carlsson.
"Häftigt att vi kan förvandla ett gammalt grustag till en toppmodern solcellspark" säger vd Jan Anders "Jante" Carlsson. Foto: unknown

Klimatinvestering

Vd Jan Anders "Jante" Carlsson om solcellsparken:

– Håll med om att det är ganska häftigt att vi nu kommer att förvandla ett gammalt grustag till en toppmodern klimatinvestering med det allra senaste inom solcellstekniken. Området är som gjort är som för den här verksamheten. Det ligger lite vid sidan om och stör ingen. Dessutom ligger det klockrent på en sydsluttning. Bättre än så här blir det aldrig.

Pilotetapp klar i vår

Inom kort kommer således Näckåns Energi AB att inleda markarbetena för solcellsparken som med nuvarande regelverk måste ska byggas ut i tre etapper. Fullt utbyggd omfattar parken, som är kostnadsberäknad till 17 miljoner kronor, inte mindre än 2000 solskivor. Enligt planen ska pilotetappen omfatta knappa 200 solcellsskivor och vara färdigbyggd någonstans i månadsskiftet februari/mars. Tillsammans med markköpet handlar det här om en affär på närmare 2 miljoner kronor.

"Det nyinköpta markområdet är en viktig pusselbit i dag, i morgon och framför allt på sikt", säger Bosse Halvardsson som är styrelsens ordförande.
"Det nyinköpta markområdet är en viktig pusselbit i dag, i morgon och framför allt på sikt", säger Bosse Halvardsson som är styrelsens ordförande.

– Nu är det viktigt att det nya bolaget får en bra start och därför är det viktigt att vi håller den tidsplanen för det är under vårmånaderna, alltså mars, april och maj, som vi får den bästa verkningsgraden från anläggningen, säger Bosse Halvardsson.

Spännande resa

Det är nybildade Näckåns Solel AB som står som ägare för solcellsparken och är ett helägt dotterbolag till Näckåns Energi AB.

– Men enligt våra planer kommer ägarstrukturen i solbolaget förändras och utökas när vi så småningom kommer att kasta oss över de två avslutande etapperna, säger Bosse Halvardsson. Där kommer vi att sträva efter att få ett så brett ägande som möjligt och då är oerhört värdefullt att vi får med stora lokala aktörer på den här spännande resan.

Artikeltaggar

ÄlvdalenBosse HalvardssonEllevioLänsstyrelsenNäringslivSysslebäck

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.