Hoppa till huvudinnehållet

Tre kommuner säger ja till vin med cateringmaten - i Karlstad är det just nu nej

Publicerad:
Adam Jalal på Naviero vinbar i Karlstad vill gärna att kunder ska kunna köpa med en flaska vin som passar till deras take away-mat.
Adam Jalal på Naviero vinbar i Karlstad vill gärna att kunder ska kunna köpa med en flaska vin som passar till deras take away-mat. Foto: Lisa Olaison

Från och med idag är det förbjudet att servera alkohol efter 22 på krogarna. Samtidigt uppmanar regeringen att inte besöka restauranger alls.

För att krogarna ska överleva kan man få med en flaska vin till beställd mat i tre kommuner och få det hemkört. Något som inte är aktuellt i Karlstad.

I Växjö, Nacka och Malmö kan man nu beställa alkohol från restauranger och få det hemkört med sin matbeställning från restauranger.

I Nacka och Växjö har man kunnat det sedan i våras och Malmö var sist ut av de tre när arbetsmarknads- och socialnämnden i kommunen röstade ja till det i torsdags. Nämndens andra vice ordförande Helena Nanne (M) säger till Sydsvenskan att hon är mycket glad över detta så att restaurangerna ska överleva. Ålder och nykterhet ska kontrolleras vid utkörningen.

Nämndens ordförande och kommunalrådet Sedat Arif (S) anser dock att lagligheten med förslaget borde ha utretts innan man fattade beslut, enligt Sydsvenskan.

Tveksam laglighet

Per-Inge Lidén (MP), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstad, är också tveksam till om det är lagligt.

– I serveringstillståndet gäller att utbildad personal ser till att man serverar alkohol på rätt sätt. Att inte servera till minderåriga eller överförfriskade personer. Det kan man inte kontrollera om man levererar den hem till människor. Så jag känner mig tveksam till det just nu och vi har inte diskuterat det hittills.

Hur tar man då reda på om det är lagligt?

– Då måste det anmälas och prövas i rätten för att vi ska veta det. Jag förstår att det är jättesvårt för krogbranschen och man får vara så kreativ som möjligt för att stödja krognäringen.

Adam Jalal, krögare på Naviero vinbar, är den förste att haka om på om skulle vara möjligt med hemkörning av både mat och vin säger han.

– Självklart hade det varit jättebra för oss. Vi kan lösa det logistiskt och har diskuterat det med våra vinleverantörer redan. Det går ju att beställa hem vin från nätet, men det är kurirer med speciella tillstånd.

Även Daria Jodat, krögare på Pitchers, Nonna Grassa och Guldapan, tycker det vore jättebra och funderar på egen utkörning.

Aram Oscarsson, krögare på Barón, är mer tveksam.

– Både ja och nej. Som företagare absolut ja. Men samtidigt har jag inte kontroll på alkoholkonsumtionen och om en minderårig dricker det jag kör ut. Jag hoppas istället siffrorna över smittade går ner över jul och nyår när alla är hemma så vi kommer igång igen snart.

Så här tycker några Karlstadkrögare om läget:

Christer Arnesson
Christer Arnesson Foto: Sanna Stark

Christer Arnesson, krögare på Tryckeriet

– Vi sitter och funderar på vad vi ska göra. Vi tittar på om det är bättre att stänga helt och ta de kostnaderna, eller försöka ha öppet och ta in varje krona. Vi har redan dragit ner allt vi kan på öppettiderna och permitterar så mycket vi kan, det är så vi måste göra nu för att hålla ut. Det var tufft i våras men det är än värre nu, de nya restriktionerna drabbar oss stenhårt. Det finns inga människor ute och allt som var bokat är avbokat. Det är helt tomt i stort sett. Det är hemskt.

Asmir Ziric
Asmir Ziric Foto: Lisa Olaison

Asmir Ziric, platschef på Royal, Brasseriet och Hörnet

– Det går inte alls efter de senaste restriktionerna. Det började väldigt bra i höstas men nu är inga människor ute och besöker krogarna Det har blivit väldigt mycket värre med de nya restriktionerna. Planen är att gå ner på sparlåga ekonomiskt för att kunna överleva den här perioden. Vi har kraftigt reducerat våra öppettider och har korttidspermitterat personal. Vi hoppas verkligen att regeringen går in och kommer med ett stöd så fort som möjligt, och då menar jag NU. Hälsan går före allt annat och jag skulle gjort likadant om jag satt i regeringen men samtidigt gett ett stöd för att täcka de fasta kostnaderna.

Malin Lundberg
Malin Lundberg Foto: Lisa Olaison

Malin Lundberg, platschef på Nöjesfabriken, Cava 42

– Det blev tvärstopp och vi glada för de väldigt få gäster som kommer. Servering till 22 och tomt på gäster 22.30 är inget problem för oss eftersom vi redan i mars tog beslutet att stänga klockan 23. Men regeringens uppmaning att ingen ska gå på restaurang gjorde att det blev tomt! De allra flesta följer faktiskt på rekommendationerna. Så det är lite palliativ vård för krogbranschen, man tar bort näringen men vi får självdö. Vi kommer att ha öppet så länge det går, vilket innebär till dess det är tomt och ingen kommer hit mer. Vår dörr är öppen så vi hänger i men det är tufft och vi är en ledsen yrkeskår som är väldigt oroliga för framtiden.

Aram Oscarsson
Aram Oscarsson Foto: Lisa Olaison

Aram Oscarsson, krögare på Barón

– Restriktionerna är både bra och dåliga. Bra för att det handlar om människoliv samtidigt är jag ledsen och sur på det sätt som regeringen svartmålar en hel bransch. Jag som krögare ska inte ha ansvar för hälsodelen, det ska staten ha. Då är det bättre att stänga ner samhället helt och öppna när läget är bättre. Och samtidigt ersätta oss till viss del så vi överlever. Jag har väldigt svårt att förstå det här sättet att göra det på som ger dubbla budskap till både oss och gästerna. Alkoholkonsumtionen kommer hamna någon annanstans, på privata fester och svartklubbar och då har vi nya problem.

Andreas Olsson
Andreas Olsson Foto: Lisa Olaison

Andreas Olsson, krögare Olssons Bazar, O'Learys (Arvika)

– Det är stendött nu. Vi hade noll gäster på O´Learys i Arvika på torsdagen. Det har vi aldrig någonsin varit i närheten av tidigare. Vi kommer dessutom stänga Olssons Bazar den 19 december och öppna i april igen eller när det nu är möjligt, vi har ett bord bokat i helgen och är vana vid uppemot 250 på helgen. Fortsätter det så här får vi stänga tidigare. Det här är patetiskt och personalen mår psykiskt dåligt. Caféet kommer dock fortsätta hålla öppet och går ganska bra med take away.

Artikeltaggar

AlkoholCoronavirusetKarlstadKrogarNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.