Stå fast vid förslaget om returpapper

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Låt kommunerna ta hand om det.
Foto: Hasse Holmberg / TT
I våras så lät regeringen meddela att ansvaret för återvinning av returpapper skulle överföras till kommunerna. Nu råder så kallat producentansvar vilket innebär att det i fallet med tidningar är tidningsföretagen som får betala. Och branschen har svårt nog som det är redan.

Bakgrunden är en kombination av minskade pappersupplagor och ett tapp av annonser som nu dessutom förvärrats av coronapandemin. I dagarna kom också nya siffror för tredje kvartalet som visar på kraftigt sjunkande annonsintäkter för tryckta tidningar (minus 26 procent) och tidskrifter (minus 21 procent). Detta paradoxalt nog när nyheter har varit mer efterfrågade än på längre, just på grund av coronan.

Alltså lyfte regeringens löfte i våras en stor börda för tidningarna, och kommer att göra det möjligt att fortsätta producera angelägen journalistisk. Ett producentansvar skulle innebära en merkostnad på 465 miljoner kronor per år, vilket skulle vara förödande för branschen och innebära sämre bevakning när journalister får sägas upp och även tidningars existens kan vara i fara. Det gäller särskilt lokalpress och andratidningar.

Pressen är dock hård på regeringen att backa från sitt löfte. Särskilt Miljöpartiet ligger tydligen på, och 60 procent av remissinstanserna är negativa. Det förvånar inte att särskilt kommuner, oavsett politiskt styre, inte vill ta den extra kostnaden. Men till skillnad från tidningsföretag så kan kommuner klara av det. De kan inte läggas ned eller gå i konkurs. Men en tystnad medieröst är en tystad medieröst.

Det enda rätta är att regeringen står fast vid sitt tidigare besked och avlastar en hårt prövad bransch från ansvaret för returpapper.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.