Hoppa till huvudinnehållet

Nightbirds ständigt levande låtar

Publicerad:
Foto: Gunnar Bäckman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nightbird (Anna-Stina Jungerstam) kommer från finska österbotten men musikaliskt finns det inte mycket som skvallrar om det. Hon rör sig i trakten av den akustiska folkmusiken med blues i botten, starka låtar och briljant gitarrspel.

Det har gått fem år sedan debutskivan och album nummer två verkar till stor del kretsa kring en längre tids turnerande och därmed resande. De ständigt levande låtarna är fulla av fina överraskningar och smarta övergångar, rösten är uttrycksfull och utnyttjas fullt ut genom sättet hon betonar stavelser på och fördröjer strofer och ord. Därigenom blir det en suggestiv kommunikation som det är svårt att värja sig mot som lyssnare.

Värmlandsättlingen Nils Lofgren i stor intervju: "Skulle turnera med både Young och Springsteen"

Tankarna går till Laura Marling och Nick Drake med ett stänk av Joni Mitchell men i en genre där konkurrensen är väl hård lyckas hon hitta en egen nerv som letar sig förbi alla förebilder och schabloner och träffar rakt i hjärtat.

Bästa låt: Good one

Artikeltaggar

AmericanaJoni MitchellRecensionSkivorVisa