Hoppa till huvudinnehållet

Lotta har skrivit en deckarkalender - bland mycket annat

Publicerad:
Författaren Lotta Lundh i Sunne kommer med många böcker på kort tid. "Det kanske är mitt sätt att synas", säger hon..

Sunneförfattaren Lotta Lundh är produktiv. Just nu jobbar hon med en ny barnbok och en ny deckarserie. Dessutom är hon aktuell med självbiografin Flickan som aldrig dög och två böcker där kriminalkommissarie Erik Ljung i Sunne är huvudperson.

Två nya Erik Ljung-deckare ges ut med kort mellanrum. I januari släpps boken Fadern men innan dess kommer Lotta Lundh ut med romanen Inkräktaren - som julkalender!

Hur kommer det sig att du ger ut en julkalender?

– Jag fick erbjudande från förlaget Lind & Co om att skriva årets deckarkalender i ljudboksformat åt dom. Jag hade en bra historia på lut och började skriva med en gång. Man fick tänka lite annorlunda när jag visste att det skulle vara just tjugofyra delar, så att det blir bra uppdelning och spännande saker som händer hela tiden så att man vill lyssna vidare. Det är en spännande historia som blandas med förberedelserna inför jul i Sunne, där invånarna kommer känna igen sig i en del saker som brukar ske runt Sunne i juletid.

Kan du utveckla lite varför du velat skildra problemet med våld mot kvinnor i Inkräktaren?

– Jag tycker att det är en viktig fråga. Det är mycket vanligare än man tror och finns överallt i samhället. Även i min bok Kvinnornas hus berörde jag detta ämne. I just fallet med Inkräktaren så hade jag sett en dokumentär på nätet om en man som gjorde just det som min gärningsman gör, han gav sig på kvinnor i sina hem. Det sådde ett frö i mig, och sedan spann jag vidare på det. Jag brukar göra så när jag skriver. Jag har en scen klar för mig och sedan byggs historien på samtidigt som jag skriver.

Vad har arbetet med en självbiografi betytt för dig?

– Jag började med skrivandet efter att min terapeut sagt till mig att det kanske kunde vara bra att skriva av mig lite av det jag varit med om. Arbetet med boken har hållit på i flera år och blivit ett sätt för mig att bearbeta allt som har hänt och det blir lite traumaterapi kan man säga. Går man igenom vissa händelser om och om igen, så gör de inte lika ont nästa gång man tar tag i det. Och gå igenom det om och om igen har jag verkligen fått göra nu med all redigering och korrekturläsning som det innebär att ge ut en bok. Det finns alltid en anledning till att människor är som de är. Det finns en anledning till att jag bränt ut mig flera gånger och lidit av psykisk ohälsa i perioder i mitt liv. Allt har en förklaring.

Vad vill du att läsarna av Flickan som aldrig dög ska få med sig?

– Jag tänker, att om det finns någon flicka eller ung kvinna där ute, som har det jobbigt, och som känner sig mindre ensam när de läst min bok, så är det värt det.

Omslaget till Fadern.
Omslaget till Fadern.

Berätta om Fadern, nästa del i serien om Erik Ljung

- Den börjar med ett mord, och det visar sig att det är kommunalrådet som är offret, vilket naturligtvis drar uppmärksamhet till sig även utanför Sunne. Mina tidigare böcker i serien har innehållit många olika typer av brott och nu var det dags för en gammal hederlig mordgåta, med en utredning som går åt alla möjliga håll innan det är dags för upplösningen.

Böckerna kommer tätt. Är det medvetet eller en slump?

– Jag skriver ganska snabbt, så det känns naturligt för mig att det släpps böcker ganska tätt. Nu kommer självbiografin, Inkräktaren och Fadern inom några månader, och samtidigt släpps Graven och Vedergällningen som pocket. Det blir mycket på en gång, men jag tror att det är bra. Det är ett sätt att synas, att sticka ut i mängden. Det släpps så många nya böcker hela tiden, och för att folk ska lägga märke till en måste man synas. Det här kanske är mitt sätt.

Omslaget till Sigrid är unik.
Omslaget till Sigrid är unik.

Vilka projekt har du på gång framöver?

– Jag jobbar i detta nu med en ny barnbok. Sigrid är unik, en barnbok om autism, kom ut i september, och nu jobbar jag och illustratören Nils Melander på en ny bok, den här gången om autism. Den heter Kajsas kluriga kaos och ges ut av Funkibator Förlag. Jag har även börjat skriva på en ny deckarserie, som en grupp poliser som arbetar över hela Värmland, säger Lotta Lundh.

Artikeltaggar

DeckareLotta LundhNöje/KulturSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.