Hoppa till huvudinnehållet

Los Angeles hägrar för Västanås Jakob

Publicerad:
Jakob Hultcrantz Hansson strålade ikapp med höstsolen, när han fick ta emot Wettergrensstiftelsens utbildningsstipendium för 2020. Foto: Lena Richardson

Han har spelat både Gösta Berling och Hamlet - nu står skådespelaren Jakob Hultcrantz Hansson inför en ny utmaning. Med ett stort utbildningsstipendium i ryggen siktar han mot Los Angeles och en internationell kurs inriktad på film.

– Jag är så rörd, och stolt och glad över det här!

Jakob Hultcrantz Hansson är årets mottagare av Wettergrensstiftelsens utbildningsstipendium. Han fick ta emot blommor och diplom vid en utomhusceremoni på Värmlands museums trappa på fredagseftermiddagen.

Stipendiesumman på 200 000 kronor kommer han att använda till en internationell utbildning inriktad på film. Den ska om allt går vägen ske i Los Angeles under nästa år.

Rörd och tacksam

– Att få ägna mig åt skådespeleriet, filmandet, regin och skrivandet som en elev och få träffa pedagoger som är fantastiska och är på världsnivå - det är så omvälvande och känslomässigt, sa en påtagligt rörd stipendiat.

Stipendiet från Berit och Carl-Johan Wettergrens stiftelse öppnar möjligheten.

– Jag är så otroligt tacksam! säger han med en tår i ögonvrån.

Stark knytning

Och - ifall någon undrar - visst fyller skådespelaren Kalix mer än väl stipendiereglerna om anknytning till Värmland. Inte nog med sitt mångåriga engagemang hos Västanå teater och att han bor ett stenkast från Berättarladan. Han har dessutom djupa Värmlandsrötter med fäste i Väse.

– På mammas sida har jag så långt man kan komma tillbaka i släktforskningen, till 1600-talet.

Wettergrensstiftelsens ordförande Anna Lööf Falkman räckte över diplomet, medan Björn Sandborgh och Lars Hammar stod redo med blommor och gratulationer.
Wettergrensstiftelsens ordförande Anna Lööf Falkman räckte över diplomet, medan Björn Sandborgh och Lars Hammar stod redo med blommor och gratulationer. Foto: Lena Richardson

Att han nu förkovrar sig inom filmskapande och blickar mot USA ska heller inte tolkas som att han är på väg från Värmland och Västanå teater.

– Västanå är navet i min konstnärliga liv, det är precis där jag vill vara. Jag älskar Västanå teater och det finns så många berättelser jag vill göra här i Värmland. Jag har inga planer på att resa härifrån eller sluta på Västanå eller något sånt. Utbildningen kommer jag att göra parallellt med det arbete jag har på Västanå, lovar han.

Saknar publiken

Under pandemitiden har han och de andra arbetat mycket med digitala produktioner, men visst är det något som fattas i skådespelarens tillvaro:

– Det är fruktansvärt att inte få möta sin publik. Anledningen till att man håller på med det här är ju att man vill beröra människor, och när man inte får göra det tappar det ju hela sitt innehåll. Vi saknar vår publik jättemycket!

Artikeltaggar

Anna Lööf FalkmanJakob Hultcrantz HanssonKändisarKarlstadMuseumNöje/KulturSkola och utbildningStipendierTeater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.