Hoppa till huvudinnehållet

450 personer berörs: Åmål kan förlora större delen av psykvården

Publicerad:
Regionen vill flytta större delen av den vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagningen från Åmål till Bäckefors. Mottagningen ligger i dag på Ekbacken, på Södra Långgatan.
Regionen vill flytta större delen av den vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagningen från Åmål till Bäckefors. Mottagningen ligger i dag på Ekbacken, på Södra Långgatan. Foto: Elinor Thuresson

Västra Götalandsregionen behöver spara pengar. Konsekvensen kan bli att Åmåls vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagning bantas ned till nära nog ingenting alls.

Redan i våras ville regionen flytta psykvård från Åmål till Bäckefors, men då stoppades planen. Bromsen var dock inte hårdare nedtryckt än att planen nu har dammat av på nytt.

Kommunstyrelsens arbetsutskott informerades om saken vid onsdagens sammanträde.

– Sakfrågan är mer personell den här gången, säger kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S).

Som förslaget ser ut kommer all personal, utom två sjuksköterskor och en rehabsamordnare, att försvinna från mottagningen. Konsekvensen av detta ska nu utredas.

– Det vi oroar oss för är hur mycket nedskärningen kommer belasta den kommunala verksamheten, säger Berith Sletten, verksamhetschef socialtjänstens individ- och familjeomsorg.

Formell skrivelse

Michael Karlsson (S) har gett Sletten i uppdrag att ta fram en formell skrivelse som ska sändas till regionen. Där kommer förslaget tas upp för beslut den 3 december.

I dagsläget är cirka 450 personer inskrivna på vuxenpsykiatriska mottagningen i Åmål. Dessa få, om nedskärningen går igenom, söka sig till Bäckefors i stället.

– Det är nog en hel del personer som skulle vara hänvisade till lokaltrafiken, säger Berith Sletten. Av det lilla jag har kollat upp så ser inte bussförbindelsen mellan orterna strålande ut.

Stort besparingskrav

Bakgrunden till förslaget är att Nu-sjukvården ålagts ett rejält besparingskrav. Och eftersom det inte anses vara möjligt att kapa mer av den psykiatriska slutenvården, så landade blickarna på öppenvården i Åmål och Lilla Edet.

– Det är den informationen som gått ut, säger Berith Sletten.

Hon sammanfattar läget:

– Oron från vår sida är tudelad: Finns det tillräckligt bra kommunikationer till Bäckefors? Om inte: hur kommer den kommunala verksamheten påverkas?

Risken är att mycket av regionens ansvar landar i knät på ungdoms- och vuxencentralen i stället.

Artikeltaggar

ÅmålBerith SlettenNU-sjukvårdenPolitikPsykiatriska öppenvårdenVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.