Värmlandsmusikern: "Fokusera på det fina mitt i all skit som händer nu"

Publicerad:
Kristofer "Krydda" Sundström, till vänster, är aktuell både med en julskiva tillsammans med Arvikamusikern Erik Brag Månsson och en rad julkonserter med Carola som förhoppningsvis blir av. Foto: Julius Bohlin/Jonas Ekströmer/TT

Musikern Kristofer "Krydda" Sundström från Hammarö har ägnat hösten åt att repa inför en lång rad julkonserter med Carola.

Dessutom släppte han i dagarna en julskiva tillsammans med Arvikamusikern Erik Brag Månsson.

Inom musikvärlden är Kristofer Sundström mer känd som "Krydda", ett smeknamn han fick redan under de första skolåren. Anledningen är lite grumlig, men en incident med kryddor i skolmatsalen tros ha något med det hela att göra. Han rör sig i olika musikaliska sammanhang – från pop och julmusik till folkmusik och jazz. Jazzen beskriver han som sin grund, det är där han bottnar. Basen är hans huvudinstrument.

– Jag känner mig hemma den frihet som finns i jazzen, börjar Kristofer Sundström.

– Den syn på improvisation och harmonik som finns där gillar jag.

Han är uppväxt på Hammarö, föräldrarna bor kvar där men själv bor han i Stockholm sedan drygt tio år. Vid sidan av musiken undervisar Kristofer Sundström i musik på Kaggeholms folkhögskola.

– Det är kul att syssla med all möjlig musik, jag gillar när det spretar och det är alltid kul att försöka knäcka koden så det man spelar passar in både här och där.

"Brasan, glöggen, traditionerna"

I dagarna släppte Kristofer Sundström en julskiva i samarbete med pianisten Erik Brag Månsson. De delar på låtskrivandet och tanken har varit att sammanfatta det de båda känner och uppskattar kring julen och helgerna.

– Allt det mysiga – brasan, glöggen, traditionerna, barnen, och bilden av den vita vintern och julen. Men även en lätt ironisk hyllning till den krassa verklighetens blöta vinter. Skivan är vårt sätt att fokusera på det varma och fina mitt i all skit som händer nu.

Erik Brag Månsson är från Arvika och trots att de är i ungefär samma ålder och studerat vid samma musikskola var det först i orkesterdiket under uppsättningen av musikalen "Så som i himmelen" på Oscarsteatern i Stockholm som de började lära känna varandra.

– Vi har gått förbi varandra i livet! När vi väl började prata insåg vi att vi hade många gemensamma vänner i Värmland.

Kristofer Sundström och Erik Brag Månsson har en julskiva ihop.
Kristofer Sundström och Erik Brag Månsson har en julskiva ihop. Foto: Juliuis Bohlin

"I en rasande fart!"

Efter en av föreställningarna på Oscarsteatern spelade Erik upp en egen låt och undrade om Kristofer var intresserad av ett samarbete.

– Det klickade direkt mellan oss musikaliskt. Snabbt kom tankarna på att spela in en julskiva. När så corona kom ställdes den sista månaden med musikalen abrupt in vilket gav oss tid att göra klart låtarna.

Albumet Erik & Krydda "Jul" spelades in under två förmiddagar nu i höst. Allt har gått väldigt snabbt.

– Det var så otroligt roligt, allt gick i en rasande fart! Vi har samma smak – det händer lätt att man i musikaliska samarbeten fastnar i konstnärliga detaljer, idéer ska stötas och blötas. Men mellan oss gick allting väldigt enkelt.

Låtskrivandet beskriver han som nästan instinktivt.

– Vi kände att musiken skulle vara feelgood och skänka glädje. Det blev en blandning av det lekfulla och det romantiska med en skvätt vemod.

17 konserter med Carola

Kristofer Sundström är också aktuell med artisten Elliot Elliot och folkmusikbandet Lena Jonsson Trio.

– Men hela musikbranschen är satt på paus. Jag skulle ha gjort 17 julkonserter med Carola, men nu verkar allt inställt. Det är oklart i dagsläget. Vi har repat en tid och hade genomdrag i lördags. Det kanske blir någon streamingsvariant.

Carola beskriver han som väldigt mån om detaljerna.

– Hon är grym på det hon gör. Det ställs höga krav och samtidigt är det en väldigt öppen och kreativ process. Carola har en väldigt stark känsla kring vart hon vill att musiken ska ta vägen.

Kristofer Sundström trivs med växelbruket mellan de stora sammanhangen och de mer intima.

– Det inspirerar! Med åldern har jag alltmer börjat uppskatta mindre sammanhang. Det kan vara roligare att möta en mindre publik, det är något helt annat än att stå inför tusentals. Det är såklart mäktigt och fett, men man får en helt annan kontakt om man kommer nära publiken.

Artikeltaggar

ArvikaCarola HäggkvistHammaröJulKonserterMusikalerNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare