Så bra är nya Playstation 5: Gedigen med fyndig nyhet

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi har redan betat av Microsofts nya konsol, så nu är det dags för Sonys Playstation 5. Konsolen har just släppts i skrivande stund, men det är långt ifrån alla som har lyckats få tag på ett exemplar. Tillgången har inte direkt mött efterfrågan varken vad gäller endera av de nya konsolerna. Men är det ens värt att köpa en PS5? Tja, det beror så klart på vad du är ute efter. Låt oss ta en titt på vad konsolen har att erbjuda.

Så bra är nya Xbox Series X

Huruvida exakt vilken av PS5 eller Xbox Series X som är mest kraftfull spelar förmodligen mindre roll för de flesta. Båda klarar grafiskt avancerade spel i 4K, med jämn bilduppdatering. Och båda har snabba hårddiskar som laddar spelen kvickt som satan.

Det som vid första anblick sticker ut mest med PS5 är hur förbannat stor den är. De med klent utrymme på tv-bänken kan nog behöva fundera lite på hur de vill förvara den. Men även om den ser klumpig ut så är den tyst och fin (den låter när en snurrar igång skivor, mest, men det går man räkna med).

Mest intressant är förstås den nya handkontrollen, med den omtalade dualsense-funktionen. I princip är det en mycket mer avancerad rumble-funktion, som även sträcker sig till triggerknapparna, och kan simulera mycket mer specifika saker. Ett tyngre skjutvapen i ett spel kan göra triggerknappen trögare, så att det känns mer som att trycka ner an avtryckare. I Marvel’s Spider-Man: Miles Morales kan du liksom känns hur spindelnätet skjut ut, till exempel. Det urartar ibland till en massa jobbiga skakningar, och handkontrollen kan låta störigt när den sätter igång som värst och vibrerar. Som bäst är det i mer subtila saker, som känslan av ett tåg som rör sig.

PS5 är en gedigen och bra konsol som definitivt klarar av att visa upp grafik som känns ny. Handkontrollen är skön, och dualsense är en fyndig nyhet. Jag är inte helt såld på gränssnittet, dock, och lagringsutrymmet är på tok för klent. Men utöver det finns inte så mycket att klaga på. Det här är nästa generations Playstation, och det är en konsol med stor potential.

Betyg i detalj

Teknik: 4

Det är ett bra stycke teknik som klarar av läckra grafiska effekter i hög uppösning utan att den smälter, även om själva konsolen är rätt stor och otymplig. Den är överlag riktigt tyst, även när man kör mer grafiskt krävande spel i 4K-upplösning. Den stora nackdelen är definitivt det väldigt klena lagringsutrymmet. Du får inte plats med särskilt många nyare spel innan hårddisken är överfull.

Lanseringsspel: 4

Det är ganska klent med riktigt spännande lanseringsspel till både Sonys och Microsofts nya konsoler, men PS5 vinner helt klart den här kategorin med Demon’s Souls och Marvel’s Spider-Man: Miles Morales. Två spel som visar vad konsolen går för, och dessutom råkar vara riktigt bra.

Bakåtkompatibilitet: 3

Alla PS4-spel ska fungera på PS5, vilket är trevligt. Men det känns lite fattigt jämfört med Xbox Series X betydligt mer omfattande bakåtkompatibilitet, som tillsammans med generösa Gamepass ger ett väldigt brett utbud redan från börja. PS5 förlorar definitivt i den här kategorin, utan att för den skull göra dåligt ifrån sig.

Handkontroll: 4

Nya handkontrollen är ett klart steg framåt jämfört med den lite plastiga föregångaren. Dualsense är en kul gimmick, även om jag inte är övertygad om att det är framtiden med stort F. Ibland skakar den mest så att det blir obekvämt, men andra gånger tillför det en hel del till känslan när till exempel vapenrekyl återges på ett rätt fyndigt sätt, eller man känner hur ett tåg far fram längs järnvägsspåret.

Några av spelen

Många är de som ser fram emot den här nyversionen av From Softwares första Souls-spel. Och fansen lär inte bli besvikna. Personligen hade jag gärna sett att utvecklarna hade vågat göra lite fler förändringar och uppdateringar utöver den makalösa grafiken. Efter en något trög inledning, och trots vissa frustrerande inslag, blir spelet ungefär lika bra som jag minns det från PS3-tiden, fast mer slipat.

En väldigt underhållande teknikdemo, i princip. Det är i princip en fristående expansion till Marvel’s Spider-Man. Tajt, välgjort och det klart snyggaste spelet till PS5 för tillfället. Det går nästan lite till överdrift med sina påkostade mellansekvenser, och dual sense-kontrollen vibrerar så det står härliga till. Miles Morales visar vad PS5 går för.

En helt okej onlineshooter med en ganska risig kampanj, som mest känns som en lång, lismande hyllning av Reagans mer ljusskygga tilltag. Spelet är dock rätt intressant som ett exempel på hur rekyl och vapenkänsla kan återges i handkontrollen, med trögare triggerknappar och mer vibration beroende på hur tunga vapnen är.

Väldigt sympatiskt litet plattformsäventyr som lever mer på charm än på fantastisk spelmekanik. Många fyndiga små detaljer, och även här används dualsense-kontrollen hyfsat effektivt. Tämligen lättglömt, men bra för stunden.

Det är lätt att uppskatta humorn och de charmanta karaktärerna, men spelmässigt blir Bugsnax tradigt väldigt fort. Det hela går mest ut på att fånga olika sorters insekter (som också är snacks), men sättet man gör det på är ganska klumpigt och inte spännande. Lever ganska långt på ren charm, men inte hela vägen i mål.

Artikeltaggar

MarvelMicrosoftRecensionSpelSpelutveckling

Läs vidare