Nya restriktioner stoppar prinsparets teaterturné

Publicerad:
Förra hösten presenterade Prins Carl-Philip och prinsessan Sofia en rapport om näthat. Nu har några av vittnesmålen som unga lämnat i kampanjen #viberättar blivit teater. Foto: Jessica Gow/TT

Prinsparets stiftelse backar upp en teaterföreställning, som i höst dragit ut på turné över landet. Strax innan det var dags för ett veckolångt turnéstopp i Karlstad, sätter dock de nya restriktionerna stopp för hela turnén.

Föreställningen ¨Om jag säger något blir det bara värre...¨ riktar sig till niondeklassare och handlar om ungas utsatthet på nätet.

Pjäsen är framtagen av Prinsparets Stiftelse tillsammans med Teater Fryshuset. Den bygger på autentiska vittnesmål som samlats in via kampanjen #viberättar.

Turnén inleddes i slutet av september omfattar tio orter, från Kiruna i norr till Helsingborg i söder, och fem av de tio hann besökas, innan hela teaterprojektet fick stoppas.

Värmlandsbesök stoppas

Nya restriktioner, både det kommande maxtaket på åtta personer på föreställningar och råden om att undvika resor, tvingade fram beslutet.

Därmed blir det inget besök i prinsparet Carl Philip och Sofias hertigdöme Värmland, där elever i Karlstad skulle fått se föreställningen på Arenan den 30 november till 3 december - åtminstone inte där och då.

– Vi kikar på lösningar. Vi försöker att få den filmad, så att det ska kunna skickas ut till skolorna, säger projektledaren Mariama Sy.

Ett annat alternativ är att skjuta upp resten av turnén till ett senare tillfälle.

– Men det känns mer osäkert. Vi vet ju inte när det blir aktuellt igen med resor och kulturella evenemang.

Det planeras också för en digital föreläsning riktad till lärare i början av december.

Bra respons

De föreställningar som hunnit ges har rönt bra respons bland den unga publiken.

– De har tagit till sig den. Det handlar mycket om vem du vill vara och hur du vill att andra ska uppfatta dig och det är något som många inte reflekterat kring, säger Mariama Sy.

Artikeltaggar

ArenanKändisarKarlstadMobbningPrins Carl PhilipPrinsessan SofiaSkola och utbildningTeaterUngdomar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare