Kollektivtrafikens regler för corona upprör

Insändare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Insändarskribenten är upprörd över hur hennes dotter har det när hon pendlar till skolan.
Foto: Joachim Lagercrantz
Jag har en dotter som är 16 år och studerar gymnasium i Karlstad.

Vi bor i Sunne så hon är tvungen att åka med Värmlandstrafik (buss eller tåg) varje dag måndag – fredag.

Nu de senaste dagarna har det blivit strängare rekommendationer från folkhälsomyndigheterna för oss alla angående corona.

Jag som mamma har också blivit strängare till mina barn som till exempel att övernattning med kompisar blir det inget av nu, man går raka vägen hem från skolan, håll avstånd, va noga med hygienen.

Men vad spelar det för roll att vi vårdnadshavare tar till strängare regler till våra barn när Värmlandstrafik gör som de gör?

På tåget sitter alla tätt inpå varandra som livet såg ut innan coronan.

De tar fortfarande in fler personer än det finns sittplatser så folk står upp eller sitter i korridorerna. Tågvärdinnerna har inget munskydd när de ska gå genom alla vagnarna för att kolla biljetterna. Har heller aldrig sett att de spritar händerna när de varit tyungen att tagit betalt med ”kortterminalen”.

Det finns ingenstans där passagerarna har möjlighet att sprita sina händer när de stiger på tåget eller när de stiger av.

När man stiger på Värmlandstrafiks bussar så finns ingen möjlighet att sprita sina händer, busschauffören har inget munskydd, alla sitter bredvid varandra som det var innan corona.

Får det vara så?

Jag kan tvinga mina två tonåringar att åka direkt hem från skolan och bara umgås med familjen, men vad gör den åtgärden när barnen blir som mest utsatta när de reser fram och tillbaka till skolan? Och tänk alla som pendlar varje dag till och från sina arbeten och reser med Värmlandstrafik.

Det är ju inte konstigt att smittan sprider sig bland ungdomarna när deras vardag ser ut såhär på grund av sin skolresa.

Och alla klagar på att folk går på krogen...

Vad har ni tänkt att göra åt den här situationen?

Svar direkt:

Vi kan bara beklaga om din dotter och du upplever resan med oss som trång och otrygg. Det är inte så vi vill att vår trafik ska vara.

Men vi befinner oss i ett speciellt läge, mitt i en pandemi, och har full förståelse för att det är oroliga tider.

Vi gör allt vi kan för ändå försöka skapa trygga och säkra resor med gott om plats, men vi kör alla våra tillgängliga tåg och bussar, inklusive förstärkningsbussar i anslutning till tågen och inhyrda extrabussar från andra regioner. Vi har i nuläget helt enkelt inte fler fordon att tillgå.

När det gäller tågen finns ingen möjlighet, eller behörighet, för våra tågvärdar ombord stoppa resenärer som vill gå ombord. Här handlar det nu, som på många andra håll i vårt samhälle, om ett egenansvar att försöka undvika trängsel och om möjligt undvika att resa i rusningstid.

Vår önskan är att våra resenärer sprider ut sitt resande för att undvika trängsel och risk för ökad smittspridning. Men vi är också medvetna om att alla inte kan ändra sina resvanor.

För att i möjligaste mån undvika trängsel på våra pendlartåg under morgonen kör vi dagligen extra förstärkningsbuss från Sunne till Karlstad i anslutning till tågavgångarna. Under förra veckan reste i snitt 16 personer per dag med denna direktbuss, vilket innebär att inte ens hälften av bussens 50 platser togs i anspråk.

Även från Arvika och Kil körs förstärkningsbussar till Karlstad för den som upplever tåget trångt eller otryggt. Förstärkningsbussarna är anpassade till tåget från Arvika och Torsby/Sunne. Och även på dessa bussar finns gott om plats.

Vi följer Folkhälsomyndighetens direktiv och därifrån finns ännu inga signaler om obligatoriska munskydd för personal eller resenärer, men det finns Inget som hindrar våra resenärer från att använda munskydd ombord på våra bussar eller tåg

Vi har på vår webbsida lagt ut en sida med frågor och svar om hur vi hanterar vår trafik i coronatider. Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss.

Per Sidetun

Trafikchef tågtrafik Region Värmland Kollektivtrafik

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.