Hoppa till huvudinnehållet

Fler anmäler oro för barn i Grums

Publicerad:
Kostnaderna för institutionsplaceringar fortsätter att öka i Grums. "Vi fortsätter att titta på vad det beror på", säger kommunalrådet Leif Haraldsson (S).
Kostnaderna för institutionsplaceringar fortsätter att öka i Grums. "Vi fortsätter att titta på vad det beror på", säger kommunalrådet Leif Haraldsson (S). Foto: Peter Bäcker

Senaste året har antalet orosanmälningar om att människor far illa dubblerats i Grums.

Nu anställs mer personal för att möta behovet.

Kostnaderna för individ- och familjeomsorgen i Grums fortsätter öka. Det visar den ekonomiska rapport som redovisades för kommunstyrelsen på tisdagen.

Orsaken är främst att behovet av institutionsplaceringar för barn och vuxna har ökat stort och överstiger budget med drygt tio miljoner kronor.

Missbruk, bristande förmåga att ta hand om sina barn och våld är vanliga orsaker bakom placeringar.

– Orosanmälningarna har ökat med hundra procent jämfört med för ett par år sedan, säger Leif Haraldsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Grums.

NWT har tidigare berättat att Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, hotat kommunen med ett vite på 600 000 kronor om inte kommunen hinner med att göra utredningar i tid.

Två handläggare

Om det arbete som gjorts räcker för att undvika att vitet utlöses är för tidigt att säga.

– Ivo har begärt ut vissa ärenden men vi har inget besked än, säger Leif Haraldsson.

Kommunstyrelsen beslutade om omfördelningar och tilläggsanslag som gör det möjligt att anställa ytterligare två handläggare.

– Vi har också tillsatt en grupp som ska se om vi kan förändra arbetssätt, skruva på organisationen för att bli effektivare, säger Leif Haraldsson.

Orosanmälningarna om barn fortsätter öka

Artikeltaggar

GrumsGrums kommunIvoLeif HaraldssonNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.