Hoppa till huvudinnehållet

Värmlandssamverkan vill bana väg för vätgas, el och biogas

Publicerad:
Det ska bli lättare att köra på vätgas och andra förnybara drivmedel i Värmland. Det är målet med ett politiskt initiativ från Värmlandssamverkan.
Det ska bli lättare att köra på vätgas och andra förnybara drivmedel i Värmland. Det är målet med ett politiskt initiativ från Värmlandssamverkan. Foto: Charlotte Ferneman

Hur kan det bli lättare att köra på el, biogas eller vätgas? Hur kan den fossilfria transportsektorn i Värmland stärkas och vilken roll kan Region Värmland spela?

De frågetecknen vill Värmlandssamverkan räta ut i ett politiskt initiativ för att stärka den fossilfria transportsektorn.

I dag går det inte att tanka vätgas alls i Värmland. Biogas finns på några få ställen och det är brist på snabbladdare för elbilar. Detta enligt ett politiskt initiativ från Värmlandssamverkan, den koalition som styr Region Värmland i minoritet.

Enligt initiativet satsar både EU och Sverige nationellt stort på både el, biogas och vätgas. Men inom regionen saknas det i dag ett projekt för att "främja övergången till en fossilfri infrastruktur för bilar och lastbilar".

Öka Värmlands produktion

Undertecknarna ser möjligheter för Värmland att öka produktionen av förnybara drivmedel.

Därför vill Värmlandssamverkan nu ge regiondirektören i uppdrag att, tillsammans med andra aktörer, ta reda på vad som behöver göras för att det ska bli mycket lättare för transportsektorn i Värmland att använda el, biogas eller vätgas. Man vill också utreda vilken roll Region Värmland kan ha och vilket fortsatt arbete som krävs för att stärka den fossilfria transportsektorn.

Initiativet är undertecknat av Monika Bubholz (MP), Erik Evestam (C), Håkan Axelsson (M), Sebastian Hidén (SIV), Sara Kihlström (KD) och Marianne Åhman (L), som alla är ledamöter eller ersättare i regionala utvecklingsnämnden.

Artikeltaggar

BiogasElfordonErik EvestamEUHåkan AxelssonKlimatMarianne ÅhmanMiljöMonika BubholzRegion VärmlandRegionala utvecklingsnämndenSara KihlströmSebastian HidénTransportVärmlands länVärmlandssamverkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.